AK Gençliğin Buluşma Noktası
Güzel Sözler & Vecizeler Güzel sözler ve yolumuza ışık tutan vecizeler...



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 05-03-2008, 15:33   #1
Kullanıcı Adı
fütüvvet
Standart TİYATRODA ÖZLÜ SÖZLER!...
Bir tiyatro oyununu değerli kılan en önemli unsurlardan biri de o oyunda yer alan özlü sözler, sıra dışı cümleler, özdeyişlerdir. Bunları bir aslanın yelesi, bir kralın tacı, bir tablonun altın yaldızlı çerçevesi, bir istiridyenin içindeki inci gibi düşünmek gerekir. Bunlar yoksa oyun bize daha yavan, daha sıradan görünür.

Aşağıya değişik oyunlardan güzel sözler aktarıyorum. Bunlar sadece güzel değil büyük sözlerdir de. Sadece bir tiyatro eserinde değil bir romanda da böyle cümlelerin bulunması gerekir. Bu cümlelerde bir gök gürültüsünün gür sesi, bir yıldırımın yakıcı gücü vardır. Sadece tiyatroda yaratılmış güzel sözleri içeren bir kitap maalesef yok; eğer böyle bir kitap olsaydı, muhakkak ki yüzlerce sayfa kalınlığında olacaktı.

Mehmet Fuat’ın “Tiyatro Tarihi” isimli kitabında şöyle bir bölüm vardır: “Sözden çok harekete, düşünceden çok heyecana, tiyatrodan çok gösterilere düşkün Roma’da büyük oyun yazarlarının yetişmemiş olmasına şaşmamak gerekir.” Tiyatroda söz çok önemlidir. Tiyatro gösteriye, sahne ustalıklarına yöneldiğinde, yani sözün gücü zayıfladığında, kendisi de zayıflar. Bu kısa yazıyla sözün, sözlerin önemini hatırlatmak istedim…

1. Son gününü görmeden, hiç kimseye mutluluğa ermiş demeyin! (Sophokles; Kral Oidipus)
2. Her saadet ıstırapla satın alınır. (Alessandro Manzoni; Carmagnola Kontu)
3. Ülkemde sanat ekmek peşinde koşmamalı! (Lessing; Emilia Galotti)
4. İnsanların hepsi başkalarının uğradığı felaket karşısında sakin kalmasını bilirler. (Oliver Goldsmith; Yanlışlıklar Gecesi)
5. En iyi elmasın bile bir miktar yontulması gerekir. (Turgenyev; Bekar)

6. Bir sanat yapıtı mutlaka büyük bir düşünceyi dile getirmelidir. Ancak ciddi olan şey güzel olabilir. (Anton Çehov; Martı)
7. Dilenciler ölürken kuyruklu yıldız görünmez; büyüklerin ölümü tutuşturur gökleri bile. (William Shakespeare; Julius Sezar)
8. Saadet alev gibi kendini yer, bitirir. (August Strindberg)
9. İnsanları fena hatıralar kadar hiçbir şey birbirlerine bağlayamaz. (Louis Verneuil; Nemo Bankası)
10. Erkek için olsun, kadın için olsun, temiz ad en kıymetli mücevherdir. (William Shakespeare; Othello)

11. Eğer at kendi kuvvetini bilse, boyunduruk altına girecek kadar akılsızlık etmez. (Strindberg; Olof Hoca)
12. Zaman kendi kanununu beraber getirir. (Schiller; Wilhelm Tell)
13. İnsanlara düşüncelerimi kabul ettirmeye çalışmam. Böyle deliliklerden çoktan beri vazgeçtim. (Hebbel; Maria Magdalena)
14. Vladimir: Zaman durdu. Pozzo: İnanmayın buna. Neye inanırsanız inanın, ama buna inanmayın! (Samuel Beckett; Godot’yu Beklerken)
15. İnsanlar arasında hiç kimse yoktur ki hayatının sonuna dek mesut ve bahtiyar yaşamış olsun. Zira dünyada dertsiz kimse yoktur. (Euripides; İphigenie Taurist’te)

16. Altın kir tutmaz. (Carlo Goldoni; Antikacının Ailesi)
17. Ölçülen sevgi zavallı bir sevgidir. (William Shakespeare; Antonious ve Cleopatra)

18. Evet, azizim, geçmiş gelecekten daha az önemlidir. (Jacques Audibert; Kötülük Kol Geziyor)

19. Her şeyi ele geçirmek isteyenler sonunda eli boş kalırlar. Bir tek şeye sımsıkı sarılmak ve onu elinden kaçırmamaya bakmak lazımdır. (Paul Geraldy; Sevmek)

20. At kulakları gibi kulaklar yok diye, bu adamlar balıklarda hiç kulak yok sanıyorlar. (Andre Roussin; Karı Koca ve Ölüm)


 

fütüvvet isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 05-03-2008, 16:12   #2
Kullanıcı Adı
sümeyra
Standart TİYATRODA ÖZLÜ SÖZLER!...
17. Ölçülen sevgi zavallı bir sevgidir. (William Shakespeare; Antonious ve Cleopatra)


Teşekkürler +1
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi