AK Gençliğin Buluşma Noktası
Osmanlı Tarihi (AK Parti) Osmanlı Devleti ve Osmanlı kültürü.



 
Stil
Seçenekler
 
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 11-04-2008, 01:41   #1
Kullanıcı Adı
Gölge
Question Osmanlı'da 40 gün 40 gece düğün var mıydı ? ...


Osmanlıda kırk gün kırk gece devam eden düğün var mıydı? Şayet varsa bu düğünlerde verilen ziyafetler riya gerçeğine ters düşmüyor mu?
Mehmet Paksu'nun yazısı

Osmanlı'da kırk gün kırk gece düğün var mıydı?

"Osmanlıda kırk gün kırk gece devam eden düğün var mıydı? Şayet varsa bu düğünlerde verilen ziyafetler bazı hadis-i şeriflerde belirtilen 'Üçüncü gün ziyafet riyadır' gerçeğine ters düşmüyor mu?"
Padişahından sadrazamına, saray erkânından esnafına, köylüsüne varıncaya kadar Osmanlı hayatında büyük ölçüde İslâmî anlayış, hakkaniyet ve adalet hâkimdi.

Her vesileyle zenginin, fakirin imdadına koştuğu bir toplum vardı. Toplum hayatında hep İslâmî motifler mevcuttu.

Osmanlı, topraklarına kattığı yeni ülkelere imanı, âdetleri, doğruluğu, yardımseverliği ve bütün incelikleriyle birlikte gidiyordu.

Kısa zamanda oraya kendi rengini veriyordu. Onlar tarafından da benimseniyor, güzel karşılanıyor, kucak açılıyordu. Üzerinden bir asra yakın bir zaman geçmiş olmasına rağmen, bugün Kosova, Bosna-Hersek, Makedonya ve Müslümanların yaşadığı bütün Balkan topraklarında Osmanlı anlayışını bulmak pekâla mümkün. Koca Osmanlı toplumu içinde bazı yanlışlıklar olmamış mıdır?

Olmuştur, ama ne oranda, ne kadar? Hüküm çoğunluğa göre verildiğine göre, iyi kabul ederek benimser, onları bizden bilir, atamız, ecdadımız olarak tanırsak, sorunun cevabını bulabiliriz.

Osmanlı her hareketini belli bir esasa, belli bir amaca göre düzenlemişti. İnce ayrıntılara girmeden, meseleye temelden baktığımızda düğün, eğlence ve oyunlar içinde bile o faydalılığı, yardımlaşma duygusunu her zaman görebiliriz. Bir örnek olması açısından bir düğün merasimini birlikte bakalım: 1675 tarihinde Edirne'de büyük bir düğün yapıldı.

Sultan 4. Mehmed'in büyük oğlu Şehzâde Mustafa sünnet edilirken, kızı Hatice Sultan da Muhasip Mustafa Paşa ile evleniyordu. Geleneğe göre çadırlar kuruldu. Padişah otağına geçti. Düğün hazırlıkları altı ay sürdü. Düğüne dünyanın her tarafından gelen hediyeler, hazineler değerinde, devlete akıl almaz servetler sağlıyordu. Sünnette 300 cerrah doktor görev almıştı.

Şehzade ile birlikte 8 bin çocuk da sünnet olacaktı. Çocuklardan 6 bini Anadolu'dan getirilmişti. Bu sünnet merasimi günlerce devam etti. Hatice Sultan'a gelince; gelin arabasını arkadan halk takip ediyordu. Düğünün 14. günü idi. Sultanat arabasının çevresindeki harem ağaları, yol boyunca halka çil çil altınlar serpiyorlardı. Sultanın çeyizini taşıyan alayla birlikte, iki katıra şeker yüklenmişti. Bu bir şeker bahçesini andırıyordu. Şekerden bülbüller, aslanlar, balıklar, tavuslar, develer bulunuyordu.

Sonra her birini iki adam taşıyabilen büyük taş tablaları ile akide şekerleri geliyordu. Bütün bunlar halka ikram edilecektir. Düğün dolayısıyla her taraftan davetliler, misafirler, yabancılar, meraklılar, seyirciler gelmişti. Hepsine kolaylık gösterilecek, ağırlanacaklardı.

Tarih kitaplarında merasim daha da teferruatlı bir şekilde anlatılır. Bu sünnette ve düğünde dikkati çeken iki şey vardı. Birisi, bir şehzade ile birlikte binlerce çocuğun sünnet ettirilmesi, diğeri de düğün vesilesiyle halkın günün âdetlerine göre eğlenmesi, bol bol yiyip içmesi, istifade etmesiydi. Demek ki, bu sebeple halk büyük ölçüde ihtiyacını gideriyor, devlet de bir hayli maddî imkân sağlıyordu.

Bunda her ne kadar masraf ve şatafat varsa da bu halktan kopuk, onlardan uzak değildi. Az çok herkes istifade ediyordu. Bir de bugün beş yıldızlı otellerde halktan kopuk yapılan, dolarların uçuştuğu düğünlere bakın. Aradaki farkı varın siz mukayese edin

Bugün

 

Gölge isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi