11-19-2008, 13:58 | #1 |
Bu Milletle Cîhan Fethedilir
İstanbul henüz fethedilmemişti. Edirne'de bulunan sultan Mehmed , bir yandan fetih hazırlıkları yapıyor, diğer yandan halkının durumunu kontrol ediyordu. Ona göre önemli olan milletin birlik ve beraberliğiydi. Bir sabah kılık değiştirip pazara çıktı. Atılan malların kalitesini, fiyat durumunu ve esnafın halini kontrol etmek için, Edirne'nin çarşılarını kontrol etmeye başladı.
Sultan Mehmed, sokağın başındaki ilk dükkana gird,. Selam vererek: - Bana yarım batman yağ, yarım batman bal ve biraz da peynir veriniz,dedi.Müşteriyi güler yüzle karşılayan, dükkan sahibi selamı alıp memnuniyetle yarım batman yağı tarttı. Yağı verirken karşısındakinin bir padişah olduğundan habersiz konuştu: - Ağam, dilerseniz size bal ve peyniri de verebilirim.Ancak ben bu yağı satark siftahı yaptım.Diğer isteklerinizi de henüz siftah yapmamış olan karşı komşudan alırsanız çok memnun olurum. Bu duruma içten içe sevinen padişah, yağın parasını ödedikten sonra karşı dükkana geçti.Buradan da yarımşar batman bal ve peynir istedi.Dükkanın yaşlı sahibi balı tarttıktan sonra : - Allah'a şükür sayenizde bugün de siftah ettik.Ancak sizde ricam peyniri benden değil de şu yandaki dükkandan almanız. O henüz siftah etmedi, dedi. Yaşadıklarından çok etkilenen Sultan Mehmed, yan dükkana geçip alışverişini yaptıktan sonra son sözünü söyler ve çarşıdan ayrılır : -'' Bu millette bu yüksek ahlak olduktan sonra, değil İstanbul, bütün cihan fethedilir '',
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|