09-01-2007, 07:44 | #1 |
Telefonda iş görüşmesi-Telefonda mülakat
Bulunduğunuz şehrin dışında bir iş görüşmesi için “telefon” ile mülakat istenebilir. Bana kalırsa, telefon mülakatları en zor olanı.
Yüz yüze yapılan iş görüşmelerinde karşınızdaki kişinin kim olduğunu ve verdiğiniz cevaplara nasıl tepki verdiğini anlamanız daha kolaydır. Üstelik kendinizi karşınızdaki kişiye anlatabilmeniz ve iletişim kurabilmeniz de daha rahattır. Telefon görüşmesi, iletişim kurabilmeniz için daha farklı çaba gerektirir. Uluslararası bir iş için yaptığım görüşmelerimden biri telefonda olmuştu. İlk telefon görüşmem oldukça ürkütücüydü benim için. Heyecanım doruktaydı. Birincisi bu işi çok istiyordum. İkincisi, daha önce hiç telefonda mülakat yapmamıştım. Bir hafta boyunca hazırlandığımı ve kağıtlara yazılar yazdığımı hatırlıyorum. Telefon görüşmesi günü ise, evdeki telesekreterime görüşmeyi kayıt edebilmek için ek bir kaset almıştım. (o zamanlar telesekreterler kasetliydi!). Bunun sebebi, eğer işi kapamazsam, nasıl konuştuğumu anlayabilmek, nerelerde hata yaptığımı görebilmek ve nasıl sorularla karşı karşıya kaldığımı görebilmek içindi. Eğer iş teklifi bana yapılırsa da elimde bu görüşmenin tatIı bir hatırası kalması içindi! Hazırladığım notları bir masanın üzerine koydum. Teker teker. CV’im açık olarak önümde duruyordu. Hepsi farklı bir noktayı hatırlatmak üzere oradaydı. Telefonda iş görüşmesinin belki de avantajlı kısmı buydu. Notlarınızı yanınıza alabilirdiniz! Telefonda konuşurken, sesinizin canlı çıkması çok önemli. O yüzden, iş görüşmesini yapacağınız ortamın sessiz ve dikkatinizi dağıtacak elementlerden uzak olmasına özen gösterin. Genelde ayakta durarak telefonda konuşmak sesinizin daha iyi çıkmasını sağlayacaktır. Çok fazla rahat koltuklara oturmak, cevaplarınızın kalitesini negatif yönde etkileyecektir. Ben bir masa ve sert bir çalışma sandalyesi üzerinde oturmayı tercih etmiştim. Kağıtlarım önümde, vucudumun dik bir şekilde durduğunu hatırlıyorum. İş görüşmesinin telefonda olmasına bakmaksızın, üzerinize giyeceğiniz kıyafetin resmi olmasına ve bakımlı bir şekilde hazır olmaya özen gösterin. Bu hazırlık görüşme sırasında kendinize olan güveni artıracaktır. Pijama, şort ve sandaletlerinizi telefon görüşmenizden sonra giyebilirsiniz! Mülakatınız sırasında dikkat etmeniz gereken en önemli nokta telefonun diğer ucundaki kişi(ler) ile bir bağ kurabilmenizdir. Sesiniz, konuşma stiliniz ve söylediklerinizle sohbeti canlı tutabilmektir. Bunu yapmanın bir yolu kendiniz hakkında bilgiler vermek olabilir. Örneğin telefon çaldığında, sorular kısmına geçilmeden önce tatlı bir giriş sohbeti yapabilmek, iki tarafında tebessüm ederek soru cevap kısmına geçmesini sağlayabilmek güzel bir avantaj. Verdiğiniz cevaplara daha çok kişisel mesajlar katmanız, nasıl bir kişi olduğunuzu anlatabilmeniz açısından gerekli. Sizi göremedikleri için, verdiğiniz cevapların içeriği ve sesinizin tonu karar verme aşamasında önemli olacaktır. CV’iniz zaten ellerinde var. Dolayısıyla hangi bilgi ve teknik kapasiteye sahip olduğunuzu az çok görüyor olacaklar. Cevaplarınıza katacağınız sizi anlatır nitelikteki hikayeleriniz, karşınızdaki kişiyle daha güçlü bir bağ kurmanızı sağlayacaktır. Bana kalırsa, bilgilerinizi ne kadar güçlü bir bağ kurarak anlatabilirseniz, işi kapmanız o derece mümkün olacaktır. Daha önce açılmış olup fark etmediğim yada yanlış bölüme açılmış bir konuysa lütfen uyarın..
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|