05-08-2009, 01:25 | #1 |
Duman grubu Dinimizle dalga geçti haberi doğrumu?
Arkadaşlar Facebookdaki haber paylasımlarımlarından birşey gördm ve üzüldüm acaba doğrumu bilgisi olan bi yazsın. Haber: Duman ın yeni albümündeki Rezil parcasında ihlas suresindeki 'lem yelide velem yuled ' ayetiyle 'lem yelid löp yutar'seklinde dalga gectiler.
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
05-08-2009, 01:31 | #2 |
Duman grubunun bu konuda yapmış oldukları bi açıklama var...
Yanılmıyosam Milliyet gazetesiydi... Dinle dalga geçmek haddimize değil diye... Bulursam eklerim (: |
|
05-08-2009, 01:38 | #3 |
Ne kadar doğrudur bilemem ama yazı bu;
Şükran Pakkan Duman’ın üyelerinden Kaan Tangöze iddiaları yanıtladı ve “Dinle dalga geçmek ne haddimize. Aksine biz din istismarını eleştiriyoruz” dedi. Grubun ‘Rezil’ şarkısındaki ‘lemyelit ve löp yutar’ sözleriyle İhlas Suresi’ndeki ‘Lem yelid velem yûled’ ayetinin dejenere edildiği ileri sürülerek, protesto çağrısı yapıldı. Grup üyesi Tangöze ise ‘Biz din istismarını eleştiriyoruz’ dedi Türkiye’nin gözde rock gruplarından “Duman”, son albümlerindeki “Rezil” isimli şarkının sözlerinde İhlas suresine bir gönderme yaptığı gerekçesiyle eleştirilere hedef oldu. Şarkının sözlerinde İhlas suresinin “Allah doğurmadı ve doğurulmadı. O’na hiçbir şey denk de olmadı” mealindeki “Lem yelid velem yûled” ayetinden esinlenilerek, “lemyelit ve löp yutar” sözleri kullanıldı. Dini içerikli yayın yapan bazı internet siteleri, milyonlarca kişiye gönderdikleri çağrı mektubuyla, albümün yayınlandığı Sony Müzik’i faks ve posta yoluyla uyarmaya çağırdı. Çağrıdaki iddialar Duman, 4 yıl aradan sonra Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek 18 Mart’ta tamamen yeni şarkılardan oluşan iki ayrı albümle müzikseverlerle buluştu. Yeni albümde yer alan “Rezil” isimli bir şarkının sözleri ise, tartışma yarattı. “Duman Grubu İhlas Suresi Ayetleri ile Alay Ediyor!” başlığıyla internet üzerinden yayılan tepki yazısında, “Duman Grubu’nun konsept olarak ateizm konusunu ele aldığı, bazı şarkılarda ahiretin olmadığı şeklinde telkinlerde bulunduğu” iddia edildi. Mektupta, grubun “Rezil” adlı şarkısının sözleriyle Kuran-ı Kerim’in İhlas Suresi’nin dejenere edildiği öne sürülerek, şöyle denildi:“Ayet, ironi ve kinaye karışımı bir konseptin içinde bayağılaştırılıyor. Lem yelid velem yuled olarak bildiğimiz surenin ayetleri Duman tarafından ‘Lemyelid Ve löp yutar’ şeklinde değiştirilmiş... Şarkıda din üzerinden geçinenleri eleştirmek isteyen Duman, bu sefer işi daha fazla ileriye götürerek kantarın topuzunu kaçırmış görünüyor. Allah’ın bir ayetini böylesi bir kinaye ile değiştirme cüretinde bulunan insanların yaşadığı ülke, Müslüman bir ülke... Bildiğimiz tek şey var ki, Allah’ın ayetleri ile oynama, değiştirme veya alay etmek gibi fiiller bir ülkede ya da bölgede işlenmeye başlıyorsa, Allah’ın gazabının yavaş yavaş gelmek üzere olduğudur.” Haddimiz değil Grup üyesi Kaan Tangöze ise dinle dalga geçmenin kimsenin haddine düşmeyeceğini, bilakis dini duyguları istismar edenleri eleştirdiklerini söyledi. Tangöze, şöyle konuştu: “Forumlarda İhlas suresiyle dalga geçtiğimizi iddia ediyorlar. Oysa şarkımızda dinin suistimal edilmesini eleştiriyoruz. Dinle dalga geçmek kimsenin haddine düşmez. Anlatılmak istenen ayet değil, ayete bir gönderme söz konusu değil. Burada anlatılmak istenen bir tezgahın döndüğü ve bir şeyler üzerinden çıkar sağlandığına ilişkin bir eleştiri yapılıyor. Dini duyguları istismar edenler eleştiriliyor.” Kaynak : Milliyet.com.tr Link : http://www.milliyet.com.tr/Guncel/Ha...egoriID=24&Art icleID=1081856&Date=11.04.2009&b=Duman sarkisina ayet elestirisi&ver=37 |
|
05-08-2009, 01:50 | #4 |
Bana yeterli bir özür gelmedi kullandıkları şey kutsalımızdır. Açıkcası içim nefretle doldu kendileri neyi savunursa savunsun. Zaten cıkıp evet yaptık demezlerdi linç edilirlerdi.Birkez daha İran'a imreniyorum.
|
|
05-08-2009, 01:54 | #5 |
Banada yeterli gelmedi zaten...
İnandırıcı bulmadım... |
|
05-08-2009, 02:01 | #6 |
Duman grubu, Zaman gazetesinde de röporrtaj yapmıştı ve din ile alay etmenin hadlerine olmadığını belirtmişlerdi. Fakat bu ifadeyi ben inandırıcı bulmuyorum. "Lem yelid ve löp yutar." kelimesinin hiçbir izahı yoktur. Zaten Duman grubunun çizgisi bellidir. Ateist olduklarını duymuştum, Doğruyu Allah(c.c.) bilir. Ama "Lem yelid ve löp yutar" diyen birisinin de müslümanlıkla ne kadar alakası var o da tartışılır...
|
|
05-08-2009, 14:14 | #7 |
Sonuçta açıklama yapıyorlar haddimize değil diyorlar ama bu kelimeyi kullanmışlar ise
açıklamanın bir anlamı yok demektir.Amaçları ne olursa olaun kullanmamalılar. Yunus Emre'nin aşk beni neyledi sinide şarkı yapmışlardı..(o grubun adını hatırlamıyorum) Müsehade edilmemeli diye düşünmekteyim. |
|
05-08-2009, 14:27 | #8 |
Kuran ayetleri Allah (cc) ın sözleridir, yok protesto içinmiş yok böyle bir şey, başka bir bir yol mu yok, bu gün biri ayetleri değiştirir öbür gün biri daha beterini yapar..
Ayrıca Duman grubu bildiğim kadarıyla Ateist bir grup. Ateist olmalarına kimse sesini çıkarmıyor. Bizim dinimize saygı duysunlar yeter !! |
|
05-08-2009, 15:13 | #9 |
Bunları İrana gönderip bi konser vermelerini isticen Bak protesto nasıl yapılıyomuş
|
|
05-08-2009, 15:16 | #10 |
sabotoj olabilir yada carpıtma vardır
|
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|