05-20-2009, 08:08 | #1 |
Mehmet ALTAN "Usame Bin Ladin yaşıyor mu? "
“Ülke demokratikleşmesin...”
“Kürt Sorunu çözülmesin” diyen statüko fırıldaklarının gene fazla mesai yapmaya başladığı bir ortama ve Ergenekon’un toparlanma hamlelerine rağmen... Bayram sakinliği ile baharın okşayıcı munisliğine gönüllü bir teslimiyet içindeydim. Pencere açıktı. İçeriye mahallenin uğultusu ve kuş cıvıltıları birlikte giriyordu… Verlaine’in şiirini anımsadım: “İşte hayat! aç gözünü gör; Bak ne kadar sade. Her günkü sakin gürültüdür. Şehirden gelmekte.” * * * 19 Mayıs, Türkan Saylan’ın cenazesi, Cumhurbaşkanı’na kumpas filan derken, kanalların arasından sıyrılan bir haber çıkıp beni buldu. Pakistan Devlet Başkanı Asif Ali Zerdari inanılmaz şeyler söylüyordu… İran, Afganistan ve Pakistan arasında dün Tahran’da yapılması planlanan üçlü zirve, Pakistan devlet başkanı Asıf Ali Zardari’nin yoğun iş temposu nedeniyle ertelenmişti. Daha da meraklandım… * * * Haberin peşine düştüm… Henüz fazla heyecan uyandırmamış gibi duruyordu… İzine zar zor rastladım. Daha önce Taliban’ın CIA tarafından kurdurulduğunu açıklayan Pakistan Devlet Başkanı Asif Ali Zerdari... 11 Eylül saldırısından üç ay sonra, Aralık 2001’de Pakistan ordusunun Tora Bora dağlarında El Kaide lideri Bin Ladin’i yakalayarak Bush yönetimine teslim ettiğini, ancak Ladin’in kısa bir süre sonra Amerikan Ordusu tarafından serbest bırakıldığını iddia ediyordu… Bunları Amerikan NBC Kanalı’nda söylemekteydi… Ladin’in şimdi yaşadığına inanmadığını belirten Zerdari, CIA’nin sekiz yıldır Ladin’den haber alamadığını bildiğini de belirtiyordu… Zerdari, ayrıca, Washington ve müttefiklerinin Ladin’in Tora Bora dağlarına saklandığına dünyayı inandırmasının arkasında başka planlar olduğunu ima etti. Ve bu bağlamda şunları söyledi: “Eşim Benazir Butto 1989 yılında ABD’yi Ladin konusunda uyardı. Bush yönetimi ve onun kurmaylarına sordu. Pakistan hükümetini istikrarsızlaştırmak için çalışma mı yapıyorsunuz? 10 milyon doları Pakistan muhalefetine bu yüzden mi verdiniz? Müslüman bir ülkede seçilen ilk kadın başbakandı eşim. Ve bu kışkırtmalardan haberli olduğumuzu ABD tarafına ifade etti.” Pakistan’a yönelik ABD saldırıları arttıkça, Devlet Başkanı Asif Ali Zerdari’nin sertleştiği söyleniyor. * * * Ne gariptir ki… ABD de… Pakistan’ı, Afgan sınırındaki Taliban ve El Kaide unsurlarının Afganistan’a saldırmasına göz yummakla suçluyor, her platformda sınırları içindeki eylemcilere karşı ciddi önlemler almasını istiyordu. 5-8 Mayıs tarihlerinde ABD’de Karzai-Obama-Zerdari arasında düzenlenen üçlü zirvede de Pakistan “teröre göz yummak” ile suçlanmıştı. Zerdari’nin ABD’yi... ABD’nin de Pakistan yönetimini işaret ettiğini görünce… Acaba dedim, silah sektörü her tarafı birbirine karşı kışkırtarak, kan ve gözyaşı üzerinden para kazanmaya mı devam ediyor? Bunca zamandır silaha harcanan para bölgenin kalkındırılması, adaletin teşviki ve sosyal devletin genişlemesi için harcansaydı, ne Taliban ne de El Kaide kalırdı… * * * Ali Babacan’la Afganistan’a gittiğimde de Taliban’ın etkisini nasıl artırmış olduğunu görmüştüm... Taliban ile El Kaide’nin Pakistan ve Afganistan’da güçlenmesini, iki ülkede yolsuzluklara bulaşan, halk desteğinden yoksun iktidarlara... Amerikan ordusunun sebep olduğu ve her geçen gün artan sivil kayıplara bağlayan birçok gözlemci var. Ama gene de… Afganistan, ABD ve Pakistan’ın hedefindeki Taliban nasıl oluyor da etkinliğini hem Afganistan hem de Pakistan’da artırabiliyor? Nasıl oluyor da ABD’nin kullandığı en son teknoloji ürünü silahlar, bu eylemcileri durduramıyor? Anlamak kolay değil. * * * Anlamak için… Bölgede büyük bir karmaşanın yaşandığını bilmek gerekiyor… “Taliban’la ilişkili birçok yabancı güç var. Hemen hemen bütün uluslararası istihbarat birimleri, kendi çıkarları ve gündemleri doğrultusunda bölgede çalışmakta... Hindistan, Rusya, İran, Suudi Arabistan ve Afganistan’ın da aralarında bulunduğu ülkeler de Pakistan’a karşı olan Taliban unsurlarını kolluyor. ABD bir yandan bu unsurlara karşı savaşıyor, öte yandan birçok ipucu sağlanmasına rağmen Pakistan’a karşı çalışan unsurları vurmadığı suçlamalarına maruz kalıyor…” Dün Zerdari’nin açıklaması… Bush dönemi silahçı ve petrolcülerin iktidarı yitirdiği ABD’nin nükleer silahları da göz önünde bulundurularak yeni ve değişik bir açılıma gidebileceği izlenimi uyandırdı… Karşılıklı tonu artan suçlamalar galiba bununla ilgili… * * * Pakistan Devlet Başkanı Zerdari’nin açıklamalarının peşine gitmeye ve bölgedeki gelişmeleri büyüteç altına almaya son verdim… Çünkü bayram sakinliği ile baharın okşayıcı munisliğine gönüllü bir teslimiyet içindeydim... Verlaine’in şiirini mırıldanmaya devam ettim: “Ürpertip gökyüzünü birden Bir çan tin tin eder. Bir kuştur şu ağaçta öten; Türküsünü söyler.” star
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir) | |
|
|