AK Gençliğin Buluşma Noktası
Kitaplar ve Dergiler Kitaplar ve Dergi içerikleri, değerlendirme ve tavsiyeler.

Stil
Seçenekler

Alt 06-07-2009, 16:37   #1
Kullanıcı Adı
Duygu'Seli~
Standart Mizahın İslami Dergisi "CAFCAF"

Yayın hayatına Genç dergisinin mizah eki olarak başlayan Cafcaf, kısa bir süre sonra dergiden ayrılarak kendi ayakları üzerinde yoluna devam etmeye başladı. Cafcaf dindar çevrelerin 12 yıl önce çıkarmış olduğu Ustura dergisinin ardından artık İslamcı kesimin çıkardığı ikinci mizah dergisi olarak görünüyor.

Günümüz mizahına farklı bakabilen, farklı çizerleri bir araya getirebilen Cafcaf kendinden çokça söz ettireceğe benziyor. Küfür, cinsellik, saldırganlık olmadan kendilerine İslam dininin çizdiği sınırlar içinde mizah yapmayı amaçlıyorlar. Cafcaf'ı bir araç olarak gördüklerini söyleyen ekip mizah dünyasının komikliklerine ve şakalarına kapılmadan sorumluluklarını yerine getireceklerini söylüyor.

Derginin editörü Yusuf Kot yeni sayı hazırlıklarını devam ettirirken bir yandan da sorularımızı cevapladı. İlk sorumuz elbette karikatür dünyasına ne sunacakları üzerine oldu... “Dışarıdan bakanların ardımızdan yıllar sonra şöyle söylemesini sağlamak istiyoruz: 'Evet, bu dinciler bir mizah dergisi çıkardılar. Ve gerçekten orijinal işler ortaya koydular. Türk mizahında görülmedik derecede bir entelektüel zenginliği yansıttılar! Ciddi bir ekol oldular. Hemen kapanmadılar. Kimseyi küçümsemediler, Tayyip’i de en iyi onlar eleştirdi.' Böyle densin istiyoruz."

Cafcaf gibi bir dergi yayımlamanın nedenlerini anlatırken ilk önce başka bir mizah dergisi olmadığını söyleyerek başlıyorlar söze ve devam ediyorlar... "Türkiye Müslümanlarının sağcı olarak, muhafazakâr olarak algılanmasını istemiyoruz. Bir yanağına vururlarsa ötekini de uzat, büyükler ne derse sorgulamadan tabi ol anlayışında değiliz. İslamcılık ile sağcılık arasında bir fark olduğunu düşünüyoruz. İslam'ı paraya tahvil edenlerden hoşlanmıyor, onları da eleştirmek istiyoruz. Sol adı altında, laiklik adı altında gudubet uygulamalara mizahla karşı çıkmak istiyoruz. Her türlü gudubetliğe karşıyız. Bunları mizah ile dile getirmek istiyoruz. Söyleyecek çok sözümüz var."

Okurları, ya da mizah okuru arasında bir hedef kitlesinin olmadığını söylüyor dergi, aslında onlar “kitle” sözcüğüne takıntılılar biraz da... Okurlarının 15 ila 35 yaş arasında olduğunu, ama mizah açlığından geniş bir kitlenin kendilerini takip edeceğini umuyorlar... "Yani dinci olmayanlar bizi okumasın diye bir şartımız yok. Ama daha çok onlar okuyacaktır. Ama herkes alsın diye dinciliğimizi saklayacak halimiz de yok. Çünkü kimliksizlikten çok çekti bu memleket. Biz işimizi iyi şekilde ortaya koyduktan sonra isteyen almasın, hiç derdim değil. Biraz şiirden bir isimle söyleyeyim: Cahit Zarifoğlu Türk şiirinde çok önemli bir şairdir ama birileri onu dincidir diye görmüyor, görmemekte diretiyorsa bu Zarifoğlu'nun suçu değildir. Kaldı ki Zarifoğlu'nu bilmeyen dinciler de yaşamakta edebiyat evreninde. Cafcaf'ın kime hitap ettiğini böyle ifade etmiş olayım."

Mizah ve muhalefet birbiriyle eş anlamlı giden iki unsur. Hatta sanatın en muhalif halidir mizah, ama Cafcaf ilk olarak böyle bir izlenim yaratmıyor, insan mizah yapmayacağını düşünüyor ilkin... "Siyasi anlamda muhalefet yapmayı görev edinmeyi düşünmüyorum. Kimse bana bunun hesabını sormasın. Ne verdiniz de karşılığında benden iktidarı veya başka birini eleştirmeye kafa yormamı istiyorsunuz? 'Bana ne siyasetten' diyebilirim, isteyen arkadaşlar benimle birlikte tekrarlayabilir..."

Cafcaf ayrıca mizaha da bir farklılık getirmeyi planlıyor ve bu farklılığı şöyle özetliyor... "Demokrasi, özgürlük, sevgi, yüksek bilinç, insanlığın yararı, kişisel gelişim, eğitim şart, dinler arası diyalog, hoşgörü, savaşmayalım, sevelim, tabuları devirelim' tabularını devirmek istiyoruz. Bu anlamda bir farklılıktan söz edilebilir."

Neden Cafcaf'talar?

Gülsüm Kavuncu: Çünkü genelde ön yargılarla savaşması gereken, zorlukların içinden emek vererek kaliteli işler yapmaya çalışanların tarafında buluyorum kendimi. Cafcaf'ın varlığını önemsiyorum. Bu dergi piyasada yerini almalı. Ben de içinde olmalıyım

Çağrı Cebeci: Çok basit. Temiz bir mizah için...

Suavi Kemal Yazgıç: Çünkü Cafcaf çıkmaması için çok sebep olan ama sebeplere aldırmayanların çıkardığı bir dergi...

Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 06-07-2009, 16:40   #2
Kullanıcı Adı
Red_Neck
Mahlasınla dediklerin uymuyor.

Yoksa yine CHP'li biri mi geldi bu foruma?
Red_Neck isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-13-2009, 14:09   #3
Kullanıcı Adı
dilemma
Murat Menteş için aldığım fakat yazılarına sanki pek önem vermediğini düşünmeye başladığım, yine de destek için alacağım, ilerde espirilerinin basitlikten kaçacağını düşündüğüm dergi..
dilemma isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-13-2009, 14:37   #4
Kullanıcı Adı
Özgür Çağrı
Caf Caf Kocaeli Kitap Fuarındaydı onlarıda ziyaret ettik Penguen gibi değil ahlaklı mizah yapıyorlar..

Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim
ak, ak forum, ak gençlik, ak gençlik.com, ak parti, ak parti forum, ak parti forum.com, cafcaf, duyguseli

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)