AK Gençliğin Buluşma Noktası
Ekonomi Ekonomi haberlerini bu bölümde paylaşıyoruz.



 
Stil
Seçenekler
 
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 07-26-2009, 04:21   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart Ekonomik krize 10 milyar TL'lik doping
Hükümetin beyaz eşya ve mobilyadaki vergi indirimleriyle cesaretlenen çiftler dünya evine giriyor, krizdeki esnaf bayram ediyor.


26 Temmuz 2009 00:38

Her yıl ortalama 600 bin gencin oturduğu nikah masası bu yıl ayrı önem taşıyor. Bir ev kurmanın maliyeti 17 bin lira olunca evlenen çift sayısıyla çarpıldığında ekonomiye büyük katkısı ortaya çıkıyor. Düğün ekonomisinin büyüklüğü yılda 10 milyar lirayı buluyor.
En çok düğün ortalama 90 bin çiftin evet demesiyle Ağustos'ta yapılıyor. Esnaf, Mayıs-Eylül arasındaki durgunluğu evlenmeye hazırlanan çiftlerin siparişleri ile atlatıyor. Mobilyacıdan beyaz eşyacıya, kuyumcudan davetiyeciye, düğün salonundan kuaförüne, fotoğrafçıdan gıdacıya kadar binlerce işletmeci krizde gençlerin evlilik alışverişinden pay alabilmek için yarışıyor. Esnafın bir bölümü müşteri kapmak için hediye paketi hazırlıyor. Bazıları ise 24 aya varan taksitli satış yöntemini tercih ediyor.
Sokaklardaki düğün konvoylarındaki artışla yüzü gülen sektörlerin başında mobilya geliyor. Mobilyacılar, yıllık satışlarının yüzde 45-50'sini düğün sezonunda gerçekleştiriyor. Bu yıl bir de yüzde 18'lik KDV yüzde 8'e indirilince firmalar, tanıtım ve reklam kampanyalarıyla gençleri alışverişe çekti. Ankara'da Modalife, evleneceklerin olmazsa olmazı olan yatak, oturma ve yemek odası takımlarını 2 bin 95 liraya satıyor. Firma sahibi Özcan Tonga, KDV indirimi destekli düğün sezonunda aylık 2 bin düğün paketi sattıklarını ifade etti. Geçen yılın düğün sezonuna göre satışların ve cironun arttığın söyleyen Tonga, Ankara, Konya, Kırıkkale, İstanbul'dan sonra İzmir'e de bayi açacakları bilgisini verdi.
-"GEÇEN YILIN İKİ MİSLİ SATIŞ YAPTIK"-
Bosch Beyaz Eşya Bayii Ahmet Sözeri, düğün sezonuyla birleşen yüzde 6'lık ÖTV indirimiyle satışlarda ciddi patlama olduğunu dile getirdi. Vergi indiriminin hayata geçtiği Nisan-Mayıs-Haziran aylarında üreticilerin ürün bulamadığına dikkat çeken Sözeri, hala o dönemki siparişlerin teslimatıyla uğraştıkları kaydetti. Sözeri, "Ağustos-Eylül'de yapacağımız satışları öne aldık. Mart Haziran'da o satışı yaptık. Satışlar 2 misli arttı. Mayıs ayında 100 lira ciro yaparken 200 lira ciro yaptık." diye konuştu. Beyaz eşyaların bulunduğu paketin düğün arifesindeki gençlere maliyetinin 4 bin ile 6 bin lira arasında değiştiğini vurgulayan Sözeri, vergi indiriminden buradaki avantajın 400-600 lira arasında evlenenlere yansıdığını belirtti.
"Düğün hayatın olmazsa olmazı. Krizin olması sonucu değiştirmiyor insanlar evlenmeye devam ediyor." diyen Rengi Alem firması yöneticisi Adil Alıç, düğünler sayesinde esnafın nefes aldığını belirtti. Satışların iyi olduğunu dile getiren Alıç, insanların kriz döneminde daha ekonomik ürünleri tercih ettiğine vurgu yaptı. Müşterilerin durumuna göre düşük, orta ve yüksek fiyatlı ürünler bulundurduklarını aktaran Alıç mobilya indiriminin satışları katladığını belirtti. Firma olarak bir evin ihtiyacı olacak tüm ürünlerin yer aldığı düğün paketi kampanyası yaptıklarını ifade eden Alıç'ın verdiği bilgiye göre yatak odası, yemek odası, koltuk takımı, 2 kanepe, 5 halı, buzdolabı, çamaşır makinesi, süpürge, set üstü ocaklı 15 parçalı ürün 4 bin 990 lira. Alıç normalde bunun fiyatının 8 bin lira olduğunu kaydederek, yaptıkları kampanyaya müşteri ilgisinin çok yoğun olduğunu belirtti.
-"DAVETİYE SATIŞLARI YÜZDE 15 ARTTI"-
Davetiye de modayı belirleyen Koza'nın işleri de yaz sezonunda patlama yapıyor. Koza Davetiye Tasarım Müdürü Mehmet Fertelli, fiyat aralığı 25 ile 100 lira arasında olan kataloglardan çiftlerin kendi tasarımlarına da davetiye yaptıklarını belirtti. Düğünlerin ayrılmaz parçası olan davetiye seçiminin evlenecek çiftler ve ailelerinin beğenileriyle belirlendiğini kaydeden Fertelli, "Her yıl gittikçe artan talebi ve satış grafiklerini göz önünde tutarsak krizin evlenme isteğine bir engel olmadığını söyleye biliriz. Evliliklerin en çok olduğu Nisan Temmuz ayında davetiye satışların da yüzde 15 artış oldu." diye konuştu. Fertelli 30 ülkeye davetiye ihraç ettiklerini de sözlerin ekledi.
Kuyumcular altın fiyatlarının son 6 aylık tırmanışı sebebiyle vatandaşın altın almadığını belirtiyor. Ankara'da kuyumculuk yapan Zübeyir Yılmaz, geçen yılın aynı dönemine göre satışların azaldığını ifade etti. Çeyrek altının 80 lira olduğunu kaydeden Yılmaz, vatandaş alsın diye 76 liraya kadar indirdiklerini söyledi. Köşk Halı sahibi Süleyman Şahin ise bir ev için 20 metre halı gerektiğini bunun da 2-3 milyarı bulduğunu söyledi. Yaptıkları kampanyayla çiftlerin dikkatini çekmeye çalıştıklarını ifade eden Yılmaz, peşin fiyatına 10 taksite halı sattıklarını belirtti.
-"DÜĞÜN SALONLARINDA YER YOK"-
Ankara'nın en büyük nikah salonlarından biri olan Vedat Dalokay Evlendirme Dairesi verileri krize rağmen gençlerin evliliği ertelemediğini ortaya koyuyor. Birçok düğün salonunda yer bulmak için aylar öncesinden randevu almak gerekiyor. Vedat Dalokay Evlendirme Dairesi Müdürü Aycan Çakan, krizin evlilikleri vurmadığını söylüyor. Hafta içi 40 hafta sonu 90 nikah kıydıklarını belirten Çakan, dışarıdaki düğünlerle birlikte hafta sonu 250 çifti dünya evine soktuklarını vurguladı. Yılda 7 bin 900 civarında çiftin evet demesine şahit olduklarına işaret eden Çakan, "Geçen yıla göre evlilik sayısında bir azalma yok. Gençler krize rağmen ev kurmayı ertelemiyor." diye konuştu.
-"VERGİ İNDİRİMLERİNİ FIRSAT BİLİP EVLENDİK"-
Kardelen çifti krize rağmen evlenmelerinde ÖTV ve KDV indiriminin büyük etkisi olduğunu söylüyor. İkisi de öğretmen olan çiftten damat, "Eşyalarımızı alırken zorlandık. Tahminimizin çok çok üstünde oldu." diyor. Gelin hanım ise "Uzun süre alışveriş için birçok yer gezdik. Öncesindeki birikimlerin faydası oldu. ÖTV ve KDV indirimlerinden faydalandık. 25-30 bin lira masrafımız oldu. Masrafımız 45 bin liradan 30 bin liraya düştü." dedi. Evet demeye hazırlanan çift evlilik hazırlığı yapanlara ÖTV indiriminden mutlaka yararlanma önerisinde bulundu.
Aylar Evlenen çift sayısı

Ocak 36.548
Şubat 37.629
Mart 38.546
Nisan 46.221
Mayıs 55.577
Haziran 67.301
Temmuz 85.268
Ağustos 93.580
Eylül 46.971
Ekim 48.802
Kasım 45.228
Aralık 36.640
Toplam 638.311

TÜİK 2007 verileri
Ürün Fiyat
Oturma Grubu 2.442
Yatak Odası 2.259
Yemek Odası 2.686
Buzdolabı 970
Çamaşır Makinesi 902
Bulaşık Makinesi 780
Kanepe 250
Süpürge 195
Ocak 215
Halı 58
Yorgan 64
Perde 8
*Ortalama fiyatlar.


Cihan

 

Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi