![]() |
#1 |
![]() Doğan Grubu'nun önceki gün Petrol Ofisi'ni satacağına dair borsaya açıklama göndermesi yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Uzmanlar Doğan'ın ve Avusturyalı OMV'nin sürekli yalanladığı Petrol Ofisi'nin satışında ortaya çıkan yeni gelişmenin kafalarda kuşkular doğurduğuna dikkat çekerek, spekülasyona ve manipülasyona çok açık durumlar olduğunu belirtiyorlar. SATIŞ SÜRECİYLE İLGİLİ NETLİK YOK Grubun, Petrol Ofisi'nde Doğan Holding'in yüzde 54,17, OMV'nin ise yüzde 41,58 hissesi bulunduğu hatırlatılan açıklamasında, “OMV ile Petrol Ofisi'ndeki ortaklığımız uyum içerisinde yürütülmekte olup, taraflar üzerlerinde herhangi bir zaman baskısı olmadan portföylerini (istediği gibi tasarruf edebilecekleri menkul değerler toplamı) optimize etmek niyeti ile görüşmelere başlama kararı almış olup, görüşmeler sonunda mevcut yapıda ortaklığa devam edilmesine de karar verilebilir” denilmesi kafalardaki kuşkuları artırdı. BİR GÜNDE 4.2 MİLYARLIK YÜKSELİŞİ Grubun satış kararını borsaya bildirdikten hemen sonra bir gün öncesine göre Doğan Holding, Doğan Yayın Holding ve Petrol Ofisi'nin toplam piyasa değerinde, 4 milyar 256 milyon liralık sert hisse yükselişi yaşanması akıllara “insider” (iç hissedar) oyununu getirdi. İLGİLİ BİRİMLER HAREKETE GEÇMELİ Kırıkkale Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Acar, Vakit'e yaptığı açıklamada, Aydın Doğan'ın Petrol Ofisi hisselerini OMV'ye satış kararından hemen sonra elde ettiği karlarla ilgili SPK ve ilgili birimlerin hareke geçmesi gerektiğini söyledi. RANT ELDE ETME ÇABASI MI? Prof. Acar, Doğan'ın borsaya gönderdiği açıklamada satış işleminin "zaman baskısı" olmadan yıllarca devam edebileceği hatta satış işleminin gerçekleşmemesi durumunda birtakım spekülasyonların yaşanabileceğine dikkat çekerek, “Arzu edilen durum şirketlerin daha net karlar vermesi, kamuoyunun kafasını karıştırmaması ve insanları yanıltacak beyanatlardan kaçınmasıdır. Yani ‘yönetim kurulumuz karar almıştır, önümüzdeki 10 yıllık dönemde şunları yapacaktır' demesi gerekir. Net şeyler söylemek gerekir. Acaba bu bir yönetim zaafı mı, yoksa kafası mı karışık? Yoksa kamuoyunu kafasını karıştırıp da oradan bedava bazı rantlar elde etme çabası mı var? Bunları kestirmek güç” dedi. YENER DÖNMEZ / VAKİT
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|