AK Gençliğin Buluşma Noktası
Ekonomi Ekonomi haberlerini bu bölümde paylaşıyoruz.



 
Stil
Seçenekler
 
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 10-10-2009, 10:53   #1
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart Ekonomik krizin keyfi nasıl çıkarılır?

ABD'de Kara Salı olarak bilinen, borsanın çökmesine ve milyonlarca insanın işsiz kalmasına yol açan mali kriz Amerikalıların sağlığına ilaç gibi geldiği bir araştırmayla ortaya çıktı.


Michigan Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Enstitüsü tarafından yapılan ve dün yayınlanan bir araştırmaya göre 1929’ da Amerika’ da Kara Salı olarak bilinen ve borsanın çökmesine, milyonlarca insanın işsiz kalmasına yol açan ekonomik kriz meğerse Amerika’lıların sağlığına adeta ‘ ilaç’ gibi gelmiş.

Gidahareketi.org adlı internet sitesinde Prof Ahmet R Küçükusta'nın kaleme aldığı "Ekonomik krizin keyfini çıkarın" başlıklı yazısında araştırmaya dayanılarak ekonomik krizin ne gibi olumlu sonuçlar doğurduğu gözler önüne seriliyor. Ve akla şu sorular geliyor: Kriz bir kurtuluş mu? Yoksa çaresizlik mi?

Küçükusta yazısında krizin olduğu seneyle ilgili araştırmadan veriler aktarıyor. Buna göre krizin olduğu sene Amerikalılar için beklenen ortalama yaşama süresi 57.1 iken krizin düzelmeye başladığı 1932 senesinde bu sürenin 63.3’ e çıktığı belirlenmiş. Araştırmada 1921-1926 seneleri arasındaki ekonomik büyüme döneminde siyah erkeklerin ortalama yaşama sürelerinin 8.1 sene, kadınlarn ise 7.4 sene azaldığı da ortaya çıkmış.

Araştırmacılar 1930’ larda en çok ölüme yol açan altı sebebi incelemişler. Bunlar kalp-damar-böbrek hastalıkları, kanser, grip ve zatürree, tüberküloz, trafik kazaları ve intiharlarmış. Ekonomik kriz döneminde intiharlar her 100 bin kişide 14’ ten 17’ ye çıkarken, diğer beş sebebe bağlı ölümlerde azalmalar olmuş.

Küçükusta, bu araştırmanın başı olan Tapia Granados'un ilk bakışta çelişkili gibi gelen bu durumu şu sözlerle açıkladığını aktarıyor: ‘’Ekonomik büyüme dönemlerinde firmalar çok yoğun ve meşgul oluyorlar ve çalışanlarından daha fazla iş talep ediyorlar. Çalışma saatleri uzuyor ve çok daha hızlı çalışılması gerekiyor. Uyku ve dinlenme süreleri azalıyor. Bu da strese yol açıyor. Işçiler de stresi yenmek ve rahatlamak için kendilerini sigara ve içkiye veriyorlar. Bunları alacak paralarının da olması önemli bir sebep. Bu yüzden kalp-damar ve akciğer hastalıkları artıyor. Ayrıca bu dönemlerde ihtiyaçtan dolayı tecrübesiz işçi sayısının fazla olması da iş kazalarına bağlı ölümleri artırıyor.’’

Peki Küçükusta'nın bu konuyla ilgili yorumu ne? Ona göre aslında, işsizlik ve fakirliğin arttığı, ekonomik sorunlar yaşanan dönemlerde insan sağlığının bozulması, hastalıkların ve ölümlerin artması çok akla yatkın ama bu araştırmanın da gösterdiği gibi hayat sürprizlerle dolu.

North Carolina Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve Amerika’ da 1979-1998 yılları arasında 20 büyük eyalette kalp krizine bağlı ölümlerin makroekonomik parametrelerle ilişkisinin incelendiği araştırmadan da veriler aktaran Küçükusta, işsizlikte yüzde bir oranında bir azalmanın kalp krizlerine bağlı ölümleri yüzde 0.75 artırdığı belirlendiğini aktarırken, "Bu bir senede fazladan 3.900 kişinin ölmesi anlamına geliyor ki hiç de küçümsenecek bir rakam değil" diye ekliyor.

‘İşsizlik arttıkça, ölümler azalıyor’ diyen araştırmacılara göre bunun iki önemli sebebi var" diyen Küçükusta, birincisinin, ekonomik durgunluk dönemlerinde hava kirliliği ve trafik yoğunluğunun; ikincisinin ise sigara ve alkol tüketiminin, obezitenin ve hareketsizliğin azalması olarak belirtiyor.

Bizdeki durum ne?

Küçükusta Türkiye'de bu konuda yapılmış bir çalışmanın olmadığını belirterek, bu konuda kendisi şu fikirleri yürütüyor:
"İşsizlik arttıkça iş ve trafik kazalarının azalması bizim için de geçerli olmalı. Bu konuda hiçbir şüphe yok.

Obezitenin azalması da beklenen bir durum. Para kazanmayan birinin yiyeceklerinde kısıtlama yapması sürpriz değil. Tabii ki daha az yiyecek ve eh bunun sonucunda da zayıflayacak. Hazır gıdalardan daha sağlıklı ev yemeklerine dönülmesi de önemli olabilir.

Hareketsizliğin azalmasının da mantıklı pek çok sebebi var. Meselâ, iş aramak için fazla efor sarfedilmesi, parası olmadığı için özel araçların daha az kullanılması, gidebilecek yerlere yürüyerek veya bisikletle gidilmesi hiç de fena şeyler değil.

Ancak, bizde işsizliğin artmasıyla sigara ve alkol içilmesinin azalması bir tarafa, tam tersine özellikle de ucuz sigara ve içki tüketimi de artarmış gibi geliyor bana. Buna bağlı olarak da kavgaların, cinayetlerin, intiharların artması da şaşırtıcı olmaz.

Bugüne kadar yağılan araştırmalarda hiç dikkate alınmayan bir faktör olduğuna dikkat çeken yazar, hepsinden de önemli olduğunu belirterek şu tespitte bulunuyor: İşsizliğin arttığı dönemlerde insanların ister istemez doktor ve hastanelerden uzak kalmaları’ ve böylece de hem tıbbi yanlışların, hem tedavilere bağlı komplikasyonların azalması!












Haber Merkezi / TIMETURK

 

Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
 


Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi