Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta İsrail'in yaptığı katliamları anlatmasının ardından, İsrail ağzıyla yayın yapan kartel gazete ve televizyonlarının, “Aman İsrail ile ilişkilerimiz zarar görür” yaygarasının alt yapıdan yoksun olduğu görülüyor.
İsrail ile karşılıklı ticaretimizde sağladığımız döviz girdisi 493 milyon dolarda kalırken, 700 bin nüfuslu Katar'dan sağladığımız döviz fazlası 915 milyon dolar.
Terör devleti İsrail'in Gazze'de yaptığı son katliamla birlikte tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye'den de bu ülkeye yönelik büyük tepki geldi. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in Davos'ta yaptığı suçlamalar ve ithamlara cevap veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı haklı çıkış, büyük yankı buldu. Ancak İsrail ağzıyla yayın yapan bazı yayın organlarının “Aman İsrail ile ilişkilerimiz” bozulmasın şeklindeki savunmaları, gözleri Türkiye ile İsrail arasındaki ticari ilişkiye çevirdi.
KATAR, İSRAİL'İ İKİYE KATLIYOR
İsrail ile Türkiye arasındaki ticarette Türkiye'nin sağladığı döviz fazlasının 493 milyon dolar ile sınırlı olduğu görülüyor. Türkiye'nin İsrail'e ihracatı 2008 yılı sonu itibariyle 1 milyar 953 milyon dolar olurken, Türkiye, geçtiğimiz yıl İsrail'den 1 milyar 441 milyon dolarlık ithalat yaptı. İsrail'e son 10 yılda Türkiye'nin ihracatı toplam 1 milyar 400 milyon dolarlık artış kaydetti. İthalat ise bu sürede 1 milyar 100 milyon dolar yükseldi.
Buna karşın Türkiye'nin, İstanbul'un Bağcılar ilçesi kadar nüfusu olan Katar ile karşılıklı ticarette elde ettiği döviz fazlası 915 milyon doları buluyor.
Geçen yıl Katar'a 1 milyar 74 milyon dolar ihracat yapan Türkiye, bu ülkeden geçen yıl 159 milyon dolar ithalat yaptı. Aynı şekilde Türkiye, komşu ülkeler Irak ve Suriye ile ticaretinde de fazla veriyor. Türkiye, Irak ile ticaretinde 2 milyar 591 milyon dolarlık fazla ile büyük bir döviz girdisi sağlarken, Suriye ile ticaretimizde 473 milyon dolar fazlamız bulunuyor.
SAVUNMA SANAYİİNDE İSRAİL'E DOLAR AKITIYORUZ
Türkiye ile İsrail arasında zaman zaman siyasi gerilimler yaşanmasına rağmen, askeri bürokrasinin etkisiyle ısrarla sürdürülen stratejik ilişkilerin niteliğinde ciddi bir değişim olmaması dikkat çekiyor. Dış ticaretimizde kayda değer bir fayda sağlamayan Türkiye, üstelik İsrail'e savunma ihalelerinden de adeta dolar akıtıyor. İsrail firması IMI'ya verilen M-60 tanklarının modernizasyonu ihalesinde Türkiye, 170 adet tankın modernizasyonu için IMI firmasına 668 milyon dolar ödedi. Bunun yanı sıra 300 adet askeri helikopterin modernizasyonu için ise Türkiye bir başka İsrailli firmaya 57 milyon dolar ödedi. 54 adet F-4 uçağının modernizasyonunu İsrail'e 632 milyon dolara ihale eden Türkiye, 48 adet F-5 savaş uçağının modernizasyonu için ise İsrail'e 80 milyon dolar verdi. Son olarak ise F-16 savaş uçaklarının izleme donanımlarının sağlanmasını öngören 141 milyon dolarlık işinin de iki İsrail firmasına ihale edildiği biliniyor. Sadece son 10 yılda yapılan ihalelerden kamuoyuna yansıyanların toplam bedeli olarak Türkiye'nin İsrailli firmalara 1 milyar