AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



 
Stil
Seçenekler
 
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 05-18-2010, 13:11   #1
Kullanıcı Adı
novek
Standart Maden ocağında can savaşı
Maden ocağında can savaşı
18.05.2010 - 07:30


30 işçi dün öğlen saatlerinde Zonguldak'ta bir maden ocağında gerçekleşen patlamanın ardından oluşan göçüğün altında kaldı. İşçilere henüz ulaşılamazken umutlar azalıyor.

Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürleri Kurumu’na (TTK) ait Karadon Maden Ocağı’nda meydana gelen patlama sonucu 30 işçi göçük altında kaldı. Eksi 540 metrede çalışan işçilerden henüz haber alınamazken, umutların zaman geçtikçe azaldığı ifade ediliyor.

Dün saat 13.30 sularında Karadon Maden Ocağı’nda meydana gelen patlama sonucu 30 işçi göçük altında kaldı. İşçilere ulaşma çabaları devam ederken, patlama sonrası asansörde mahsur kalan 8 işçi kurtarıldı. Göçük altında kalan 30 işçiden henüz haber alınamazken içeride kalanlardan iki kişinin maden mühendisi olduğu ifade ediliyor. Olayın ardından bir televizyon kanalına bağlanan Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, olayın grizu patlaması olduğunu ifade ederken, “Burası TTK’nın kendi sahası ancak, kurum bu hazırlık faaliyetlerini özel sektörle yürütüyor. Yani, kaza yerini özel sektör firması çalıştırıyor. Burada yapılan iş, kuyu dibindeki bağlantıları sağlayan yolların sürülmesi işi ve kaza o esnada oluyor. İki galeri aralığında çalışa işçiler mahsur kalmış durumda" değerlendirilmesinde bulundu.

Patlamanın Karadon kuyusunun Gelik yanında meydana gelmesinden dolayı buradan işçilere ulaşmanın çok güç olduğu ifade edilirken, zehirli gazdan dolayı Karadon tarafından da işçilere ulaşmanın zor olduğu belirtiliyor. İşçilerin yakınları uzun süre açıklama yapılmamasından yakınırken, yakınlarını kaybettikleri düşüncesiyle feryat ediyorlar.

Ocakta çalışan işçilerden Savaş Erdemir soL’a yaptığı açıklamada kendisinin bakım-onarımda çalıştığını tam ocaktan çıkarken bir patlama sesi duyduklarını kaydetti. Erdemir, “Arkadaşımın burnu patladı. Son bir dakika içerisinde can havliyle hayatımızı kurtardık” şeklinde konuştu.

“Yol göçükten kapandı”

Yine patlamanın meydana geldiği ocakta çalışan maden işçisi Çaycuma Muhsinler Köyü’nden Cihan Sarıöz yaşanan olayla ilgili sorularımızı yanıtlarken, kendisinin ev eşyalarını taşımak için gündüz vardiyası ocağa inmediğini söylerken olay sonrasında kurtarma çalışmalarına katıldığını ifade etti. Sarıöz olay sonrasında madendeki durumu şu şekilde anlattı: “Oraları bildiğim için TTK işçilerine yol göstermek amacıyla ocağa indim. Yolda giderken duman vardı. Olay yerine yaklaştığımızda göçükten yolun kapandığını gördük. Olay yerine gitmemiz mümkün olamadı. Ocağa inen işçiler ocakta sıcaktan ve gazdan uzun süreli çalışamıyorlar. O yüzden kurtarma çalışmaları çok yavaş ilerliyor.”

Göçükte kalan mühendislerden Koray Kebapçı’nın amcası Faruk Kebapçı ise “Yetkililerce bilgi verilmiyor. Açıklama yapan yok. Daha önce ufak tefek kazalar oldu. Şu an oraya kimse ulaşamadı” dedi.

Bölgedeki maden ocağı sahiplerinden biri olan Erdoğan Demir ise içerideki patlamanın çok şiddetli bir grizu patlaması olduğunu söylerken, “5 tonluk vagonlar bile parçalanmış. Patlamanın etkisi benim Karadon'daki özel maden ocağıma bile zarar verdi” şeklinde konuştu.

Karadon’daki madende öğlen saat 13.30 sularında yaşanan patlamanın ardından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız akşam saatlerinde göçüğün bulunduğu bölgeye geldiler. Dinçer yaptığı açıklamada olaya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Kazanın meydana gelişi ile ilgili şu an elimizde çok net tüm kamu oyu ile paylaşacağımız bir bilgi yok. 12.59 civarında burada otomatik ölçüm cihazları ile gaz ölçümü yapılmış ve değerler çok normal çıkmış. 13.03 civarında aşağıda galeri açarken dinamit patlatılıyor. Dinamit patladıktan sonra ölçüm yapılıyor ve metan gazı oranının çok yüksek olduğu tespit ediliyor. O süreçten itibaren çalışma bırakılıyor. Elektrikler kesiliyor ve beklenilmeye başlanılıyor. 13.24'te tekrar ölçüm yapılıyor. Bu ölçümde bütün değerler normal çıkıyor ama 13.28'de patlama meydana geliyor. Bu patlamanın niçin meydana geldiği hakkında da elimizde ayrıntılı bilgi yok.”

Bakanlara tepki
Gelik beldesine geçerek aileler ile görüşmek isteyen bakanlara işçilerin yakınları büyük tepki gösterirken, üç bakan bu tepki üzerine yoğun güvenlik önlemleri altında Atatürk Devlet Hastanesi'nde bulunan diğer yaralıları ziyaret ettiler.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yıldız da gece yaptığı açıklamada, patlama’nın ardından göçük meydana gelmesi nedeniyle yeraltında kalan işçilerin Karadon’dan kurtarılma şansının kalmadığını söyledi. Yıldız, kurtarma çalışmalarının devam edeceğini ama işlerinin kolay olmadığını ifade etti.

Göçük altında kaldığı kaydedilen 30 işçinin isimleri ise şöyle: Ramazan Yavuz, Koray Kebapçı, Mustafa Zoroğlu, Adem Çengel, Sadık Kocakaya, Hasan Aktaba, İsmail Fidan, Veli Akyüz, İlker Bebek, Şahin Tavukçu, Yunus Ekmekçi, Tarık Candemir, Volkan Candemir, Erman Çaylıoğlu, Sabri Özdal, Ahmet Karabekraşoğlu, Şahin Ataman, Erdem Altin, Engin Düzcük, Erkan Taşdemir, Dursun Kertel, Murat Özbay, Kadir Ötgüç, Hasan Ersin, Ramazan Bakıroğlu, Ekrem Akaya, Şeref Akdoğan, Samet Aydın, Serkan Yılmaz, Hüseyin Arslan.

Madenler yıllardır can alıyor
Daha önce Türkiye’de gerçekleşen en büyük maden faciası 1992 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessesesi'nde meydana gelmişti. Yaşanan patlama sonucu 263 madenci yaşamını yitirmişti. 1983 yılında TTK Armutçuk Müessesesi'nde meydana gelen grizu faciasında ise 103 işçi hayatını kaybetmiş, 1987 yılında TTK Kozlu Müessesesi'nde meydana gelen göçük sonucu 10, yine aynı yıl Kozlu Müessesesi'nde gerçekleşen bir başka faciada ise 8 maden işçisi, 1990 yılında bu defa TTK Amasra Müessesesi'nde meydana gelen patlamada 5 işçi yaşamını yitirmişti.
kaynak

http://www.dailymotion.com/video/x9r...tled_lifestyle

 


Konu novek tarafından (05-18-2010 Saat 14:03 ) değiştirilmiştir..
novek isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
 


Konuyu Toplam 3 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 3 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi