![]() |
#1 |
![]() Peygamberimizin Hilye-i Şerifleri Galeri
![]() Hz. Muhammed'in (SAV) fiziksel özelliklerini, karakterini, insani ve ahlaki niteliklerini anlatan Hilye-i Şerif Örnekleri Küçükçekmece Cennet Kültür Merkezi'nde ziyarete açıldı.. ![]() Küratörlüğünü Erkan Doğanay’ın yaptığı ‘Mehmet Çebi Koleksiyonundan Hilye-i Şerif Örnekleri’ sergisinde 63 değerli eser Küçükçekmeceliler için sergileniyor.. Hilyeler, Hz. Peygamber’in vefatından sonra O’nun nasıl biri olduğunu öğrenmek ve O’nu tanımak isteyenlerin çoğalması, O’nu tanıyanların ve O’na yetişenlerin bildiklerini anlatmasıyla oluştu. Hilye-i saadet ya da hilye-i nebevi gibi isimlerle de bilinen ve Hz. Peygamber'in fiziksel özelliklerini, karakterini, insani ve ahlaki niteliklerini anlatan Hilye-i Şerif Örnekleri, 15 Temmuz Perşembe gününe kadar sanatın her dalını ilçe halkıyla buluşturan Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde ücretsiz olarak görebilirsiniz.. Hz. Muhammed (SAV) bir hadisinde şöyle buyurmaktadır: "Benimle müşerref olamayan ümmetim, benden sonra, benim hilye-i şerîfemi yazanların yazdıkları hilyelere nazar etmek suretiyle izhar-ı muhabbet etmiş olurlar. Benim hilyemi görenler ve okuyanlar, okumasını bilmeyip yüz ve gözlerine sürüp, ruhuma salavat-ı şerif okuyanlar, beni görmüş gibi olurlar. Ümmetimden her kim, kadın veya erkek hilyemi böylece taşısa, cehennem ateşinden âzad olur. Başkan Yeniay :"Hilye-i Şerif bugüne kadar Küçükçekmece’ye gelen en müstesna sergidir” Açılışta bir konuşma yapan Belediye Başkanı Aziz Yeniay, İstanbul’un fethinin 557. yıldönümünün kutlandığı anlamlı günü Hilye-i Şerif sergisiyle taçlandırmaktan ötürü duyduğu mutluluğu dile getirdi. Küçükçekmece’nin iki buçuk yıldır sergilere ev sahipliği yaptığını, 2010 yılı sergi takvimlerinin da şimdiden dolduğunu ifade eden Başkan Yeniay, sözlerine şunları ekledi: “ Hilye-i Şerif Sergisi bugüne kadar Küçükçekmece’ye gelen en müstesna yeri alan sergidir. Sergide Peygamberimizin her bir yılına eş değer 63 eser bulunuyor olması son derece önemli. Peygamberimizle ilgili önemli bir rivayette, ‘Buradaki hilye-i şereflere bakanlar bana bakmış olurlar’ der. Sizlerin de o gözlerle bakmanızı istirham ediyorum.” “Arap harflerini sanat haline getiren bir milletin mensuplarıyız” Milletvekili Ekrem Erdem ise Arap harflerini sanat haline getiren bir milletin mensubu olduğumuzu vurguladığı konuşmasında, “ Geçmişte Küçükçekmece varoş görülürdü. Burası birtakım hizmetler istesek de istemesek de mahrum kalırdı. Ancak şu anda Küçükçekmece İstanbul’un merkezi haline geldi. Merkezde ne varsa Cennet Mahallesi’nde de o var. Bu bakımdan Aziz Yeniay, çalışmalarından ötürü keyif aldığım ve yakından takip ettiğim bir belediye başkanı.” dedi. Konuşmaların ardından kurdela kesimiyle birlikte sergiyi gezen davetliler, Mehmet Çebi’nin koleksiyonundan seçilen birbirinden değerli hilyeleri görme fırsatı buldular. Hilye-i saadet ya da hilye-i nebevi gibi isimlerle de bilinen ve Hz. Peygamber'in fiziksel özelliklerini, karakterini, insani ve ahlaki niteliklerini anlatan Hilye-i Şerif Örnekleri, 15 Temmuz Perşembe gününe kadar sanatın her dalını ilçe halkıyla buluşturan Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde görülebilecek HİLYE-İ ŞERİF SERGİSİNE DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN ZİYARET Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde sunulan, şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı Hilye-i Şerif Sergisi’ni dünyanın dört bir yanından gelen misafirler ziyaret etti ‘Mehmet Çebi Koleksiyonundan Hilye-i Şerif Örnekleri’ dünyanın dört bir yanından gelen Müslüman öğrenciler tarafından hayranlıkla izlendi. 29 Mayıs Cumartesi günü Cennet Kültür Sanat Merkezi’nde Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay tarafından açılışı gerçekleştirilen ‘Hilye-i Şerif’ sergisi, 1 Haziran Salı günü yoğun bir katılımla ziyaret edildi. Birbirinden eşsiz 63 eserin gösterildiği sergide hilyeleri tek tek inceleyip duygulu anlar yaşayan Müslüman öğrencileri, Küçükçekmece Belediyesi karşıladı. Hilyeleri inceleyen ve Peygamber Efendimizi (SAV) tekrar yaşayan ziyaretçiler duydukları memnuniyetlerini dile getirerek Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nden ayrıldılar. HZ. ALİ (R.A) ŞÖYLE ANLATMIŞTI Hazret-i Ali (Allah ondan râzı olsun), Hazret-i Peygamber’i (Allah salât ve selâmı onun üzerine olsun) vasfettiği zaman, şöyle buyurdu: Hazret-i Peygamber’in boyu ne çok kısa, ne çok uzundu, orta boyluydu. Ne kıvırcık kısa ne de düz uzun saçlıydı; saçı kıvırcıkla düz arasında idi. Değirmi yüzlü, duru beyaz tenli, iri ve siyah gözlü ve uzun kirpikliydi. İri kemikli ve geniş omuzluydu. Göğsü, ortadan karnına kadar kılsızdı. İki avucu ve tabanları dolgundu. Yürüdüğü zaman, sanki yokuş aşağı iner gibi rahatlıkla giderdi. Sağına ve soluna baktığında bütün vücuduyla dönerdi. İki omuzu arasında “Nübüvvet mührü” vardı. Bu, O’nun son peygamber oluşunun nişânesi idi. O, insanların en cömert gönüllüsü, en doğru sözlüsü, en yumuşak huylusu ve en arkadaş canlısı idi. Kendilerini ansızın görenler heybeti karşısında sarsılırlar, fakat bütün üstün vasıflarını bilerek sohbetinde bulunanlar, O’nu her şeyden çok severlerdi. O’nun üstünlüklerini ve güzelliklerini tanıtmaya çalışan kimse: “Ben gerek O’ndan önce gerekse O’ndan sonra, Resûlullah gibi birisini görmedim...” demek suretiyle, O’nu övmek hususundaki aczini ve yetersizliğini itiraf ederdi. Allah’ın salât ve selâmı O’nun üzerine olsun.
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|