AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.

Stil
Seçenekler

Alt 09-15-2010, 16:30   #1
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart Nur Vergin: Kılıçdaroğlu Donanımsız, MHP Bitmek Üzere
Nur Vergin: Kılıçdaroğlu donanımsız, MHP bitmek üzere

TRT Haber'de dün gece Kozmik Oda programının konuğu olan ünlü siyaset sosyoloğu Prof.Dr.Nur Vergin referandumun sonuçlarına ilişkin Rıdvan Memi'nin sorularını yanıtladı. Vergin'in sonuçları analizi birbirinden çarpıcı başlıklarla dolu.

Türkiye'nin önde gelen siyaset sosyoloğu Prof.Dr.Nur Vergin dün gece Kozmik Oda programında referandum sonuçlarını ve sonrasında başlayan başkanlık sistemi tartışmasını değerlendirdi. Rıdvan Memi'nin sorularını yanıtlayan ve sonuçların tek tek muhalefet partilerine yönelik analizini yapan Nur Vergin'in iktidar partisi ile Başbakan Erdoğan'a ilişkin söyledikleri de dikkat çekiciydi.

%58 YORUMU: DAHA YÜKSEK OLMALIYDI

Türkiye'de devrimsi bir sürecin yaşandığının altını çizen Nur Vergin, "Ben, % 58'lik 'Evet' oranının daha yüksek olmasını beklerdim bu devrimsi durumdan hareketle. Bu anayasa referandumu Türk toplumunun önündeki bir takım çakılları temizlemek yani bahçeye çeki düzen vermektir. Ben beklerdim ki böyle bir durumda daha çok yüksek oranda vatandaş bu bahçemizi düzenleme fikrine katılsın. Tabii ki bu anayasa paketinin onaylanmaması için ülkemizde olağanüstü bir çaba gösterildi. Birçok odak, birçok siyasi parti ve kuruluşlar geçmesin diye bütün ağırlıklarını koydular. Dolayısıyla % 58 siyasi açıdan yüksektir; fakat sosyolojik açıdan baktığımda düşük bir orandır" dedi.

CHP'NİN SÖYLEMİ ARKAİK, KILIÇDAROĞLU DONANIMSIZ

Vergin'in CHP ve Kılıçdaroğlu'na yönelik analizi şöyle: "Referandum sonucunun CHP için bir hezimet olduğu söylenemez. Sadece şu söylenebilir tutumunun analizini yaptığımızda, CHP değişime karşı çıkan bir parti görünümü verdi. CHP'nin referandum sürecindeki söylemleri tutarlı değildi. Bu, seçmen üzerindeki kuşkuları arttırmıştır. Kesin bir söylem yoktu. Havuzlu villa söylemleri artık çok arkaik. Bu tür tüketim karşıtı söylemlerin seçmenler tarafından pek itibar edilen bir söylem olmadığını düşünüyorum. Çünkü bu toprakların insanlarının muazzam bir tüketim özlemleri var. Havuzlu villa söylemi çok talihsizdi. Bu, eski bir Türkiye imajı ile düşünüldüğünü gösteriyor." Rıdvan Memi'nin Kılıçdaroğlu'nun nasıl bir liderlik sınavı verdiğine ilişkin sorusuna ise Nur Vergin şu yanıtı verdi: "Azim ve sempatiklik yönünden iyi bir sınav verdi. Çalışkan, azimli, dürüst, efendi. Fakat çok hazırlıksız. Şimdiye kadar ki siyasi genel başkanlığa yönelik bir hazırlığı bir donanımı yok. Bir röportajında anayasanın nasıl yapılacağına dair sözleri var örneğin. Potansiyel bir başbakan bu insan. Ve öyle bir anayasa nasıl yapılır imgesi var ki zihninde insana olmaz dedirtiyor."

MHP BU TAVIRLA, ÜSLUPLA BİTMEK ÜZERE BİR PARTİ

Nur Vergin'in MHP'ye ilişkin analizi de çor çarpıcıydı: "Korku ve karamsarlık üzerine kurulan hiçbir seçim kampanyası insanlar üzerinde etkili olamaz. Bu tür söylemler MHP için negatif bir etki yaptı. MHP referandum sürecinde kendi tabanını ıskaladı. Bence MHP bitmek üzere. Bu partinin şahlanışı vardı bir dönem ama şimdi bitmek üzere; eğer tüm yönetim kadrosunda bir değişme olmazsa. MHP; bu ideolojiyle, bu üslupla, bu tavırla bitmek üzere. Bizim insanımız dünyalı olmak istiyor. Kendi kalarak dünyalı. Ama bu parti insana dünyalılık vaat etmiyor. Fevkalade içine kapanık bir söylemi var."

REFERANDUMUN KAZANÇLISI BDP, BDP'SİZ ÇÖZÜM İMKÂNSIZ

Referandum sonuçlarının kazançlısının BDP olduğunu vurgulayan Vergin, "BDP şunu isptaladı; bu illerde ben varım benim sözüm geçer. Fakat aynı zamanda birtakım insanlar da gittiler oy verdiler. Oy verenlerin de ezici çoğunluğu 'Evet' oyu verdiler. Yani biz aslında değişimden de yanayız bölge insanları olarak dediler. Dolayısıyla ikili bir mesaj var orada. Bizim dediğimiz olur, kontrol bizdedir. Ama biz oynamaya varız, oyun dışında kalmayız. Ama bir şartla biz muhatap alınmalıyız. Bu sonuçlar şunu gösteriyor, bu sorunun BDP'siz çözülmesi imkânsız. Öyle anlaşılıyor ki o insanlarla BDP arasında çok büyük bir özdeşleşme var." diye konuştu.

BAŞBAKAN'IN SİNİRİNİ BOZARLARSA 'İKİNCİ BALKON KONUŞMASI'NI UNUTUR'

Nur Vergin'in referandum sonrasında Başbakan Erdoğan'ın 'İkinci balkon konuşması' olarak adlandırılan konuşmasına ilişkin söyledikleri: "Sayın Başbakan mizacı gereği fevri bir insan. Dolayısıyla onun yapacağı şeylere ve önerilerine karşı çok yoğun, kendisinin haksızlık olarak değerlendireceği yaklaşımlar olursa ikinci balkon konuşması unutulabilir. Yani kendisi de daha haşinleşebilir. Biraz da muhalefetin tutumuna bağlı. Çünkü bu bir etkileşim. Eğer kendisini daha güvenli bir ortamda hissederse daha yumuşak daha mutedil bir başbakan profiliyle karşı karşıya oluruz. Eğer sinirini bozacak şeyler hasıl olursa sert tepki verebilir.

ERDOĞAN'IN SIRRI TÜRKİYE'Yi ve DÜNYAYI İYİ OKUMASI ile KARİZMA

Rıdvan Memi'nin, "Başbakan'ın 1994'den bu yana girdiği 7. yarışı da kazanmasının sırrı ne?" sorusuna ise Nur Vergin şu yanıtı verdi: "Halihazırda Türkiye'de mevcut siyasetçiler arasında eğer karizma sözcüğü birine atfedilecekse o da Sayın Erdoğan'dır. Karizma çok önemli siyasette. Erdoğan çok çalışkan ve kendisi bu toplumun mahrumlarından biri olduğu için kendi özel yaşamında -her zaman egemen değildi- çok iyi okuyor. Kendi muhatap olduğu kitlenin ruh yapısını çok iyi okuyor. Yurt dışını da çok iyi okuyor. Mesela en iyimser halimizle Malezya mı olacağız, daha kötümser halimizle İran mı Suudi Arabistan mı derken kaç zamandır Başbakan sadece Türkiye kitlesinin -sadece kendi kitlesinin değil- dünyalı olma arzusunu çok iyi okudu.

HÜKÜMET, 'HAYIR'CILARIN HAYAT TARZI KORKUSUNU CİDDİYE ALMALI

Referandum sürecinde Türkiye'nin kutuplaştığını vurgulayan Vergin, bununla birlikte ortaya çıkan sonucun bölünme olarak isimlendirilemeyeceğini söyledi. Vergin, 'Hayır' diyenlerin yapısına dikkat çekerek, "Hükümet bunu yeteri kadar kaale almıyor, ciddiye almıyor; ama bence alması gerekiyor. Bu semboller ve hayat tarzı meselesidir; bireylerin hayat tarzlarıyla ilgili bir şey. Bu hükümete karşı hayat tarzlarına ilişkin ve anayasa değişikliğine ilişkin çok ciddi bir endişe duyuyurlar. Başbakanı basketbol maçında protesto eden üst orta sınıf bu korkan insanların sınıfı. Hayat tarzlarına karşı bir tehdit algısı içinde olan insanlar onlar. İktidar partisinin kendisini o kesimlere daha iyi tanıtabilmesi, o kesimlerle diyalog kurabilmesi, birtakım yöntemler geliştirmesi lazım. Bu korkuyu gidermenin odağı hükümettir." diye konuştu.

BAŞKANLIK SİSTEMİ GEREKSİZ, OLMASI GEREKEN YARI BAŞKANLIK'

Son olarak sistem tartışmasının ele alındığı Kozmik Oda'da, Nur Vergin bu konuda da şunları söyledi: "Başkanlık sistemi şu an için Türkiye'de tartışılması gereksiz bir şey. Fransız sistemi bize daha yakındır. Sistem illa değişecekse olması gereken yarı başkanlık sistemidir. Daha yumuşak bir iniş teşkil eder."

Zaman 15.09.2010

Konu Cihannur tarafından (09-15-2010 Saat 16:41 ) değiştirilmiştir..
Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)