AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dil-Dil Bilimi-Dil Bilgisi Dil-Dil Bilimi-Dil Bilgisi adına yapılan bütün paylaşımlar.

Stil
Seçenekler

Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 09-19-2007, 18:02   #1
Kullanıcı Adı
Mu-Alim
Standart Bu soruya lütfen tüm samimiyetinizle cevap verin!
üşenmeyiniz,aşağıdaki soruyu cevaplayınız.

SORU:

cümle 1: "slm,n'aber?" diyorum,hiç cevap vermiorsun ! bilgisayarın başından kalkmıyorsun ! nie ? onu benden daha çok mu sewiorsun? ii, o zaman sana bilgisayarınla mutluluklar !"

cümle 2:"merhaba,ne haber?" diyorum,hiç cevap vermiyorsun.bilgisayarın başından kalkmıyorsun ! niye ? onu benden daha çok mu seviyorsun?iyi,o zaman sana bildisayarınla mutluluklar !"

yukarıda verilen cümlelere göre,aşağıdaki şıklardan size uygun olanı seçiniz.
a)iki cümle birbirinin aynısı , aralarında hiçbir fark yok !
b)bazı kelimelerin yazımı farklı...ama ikinci cümle daha doğru gibi sanki...
c)bu cümlelerin neresi aynı ? bazı kelimelerin yazılışı ve okunuşu birbirinden çok farklı !

şıkların değerlendirilmesi:

c şıkkı Türkçeyi doğru kullanmaya çalışıyorsunuz. "nie,ii,n'aber,..." gibi kelimeler(!) den rahatsızlık duyuyorsunuz.

b şıkkı kelime dağarcığınızdaki bazı kelimelerin yozlaştığının farkındasınız.

a şıkkı sevgili kullanıcı,ne yazık ki sizi kaybetmiş durumdayız.olan zaten olmuş.yazının geri kalan kısmını okumasanız da olur !

eğer savunma olarak "aman canıım,ben sanki bilmiyor muyum hangi kelimenin nasıl yazılıp nasıl okunduğunu ? " diyorsanız,şu sözü de biliyor olmalısınız:

ÖZRÜ KABAHATİNDEN DE BÜYÜK !

işe matrak tarafından bakmaya çalışıyoruz ama durum bu kadar da basit değil aslında.Türkçe düşündüğümüzü sanıp,kendimizi tarzanca ifade ediyoruz. yukarıda vurgulanmaya çalışılan:

1)Türkçe sözcüklerde,alfabemizde olmayıp,ingilizcede bulunan harflerin kullanılıyor olması
seviyorsun sewiorsun

2)Türkçe sözcüklerin içerisinde bulunan bazı harflerin yok sayılması
niye nie

(cümle içerisinde ayrı yazılması gereken "ki"lerden ve "de/da" lardan henüz bahsetmedim...)

dil ile (b)ilgilenmeniz dileğiyle...

Mu-Alim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)