AK Gençliğin Buluşma Noktası
Osmanlı Tarihi (AK Parti) Osmanlı Devleti ve Osmanlı kültürü.

Stil
Seçenekler

Alt 07-25-2011, 03:21   #21
Kullanıcı Adı
Seyyah
Kardeşim Ümmetçiliği biraz daha detaylı arştırmanı öneririm.
Ümmetçilik herkesi bir din etrafına toplamak değildir, hatta tam tersidir.
Birde diyorsunuz ki Osmanlı ümmetçilik zamanında gerileme devrine girmiştir kusura bakmayın ben anımsayamadım hangi devir o?
Osmanlı'nın gerileme devirleri aslında devşirme ve çok ulusluluğun popüler oldugu zamanlardır, en büyük gerileme sebebi ise iç çatışma devirleridir,
Darbelerin yapıldıgı, padişahların tahttan indirip boyunlarının vuruldugu zamanlardır. Bu devrin ümmetçilik ile bağdaşmasını anlayamadım.
Hatta bununla ilgili Üstad NFK'nın yeniçeri ve moskof kitaplarını okumanızı öneririm.
Seyyah isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-25-2011, 03:33   #22
Kullanıcı Adı
Muhteşem
Alıntı:
Seyyah Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Kardeşim Ümmetçiliği biraz daha detaylı arştırmanı öneririm.
Ümmetçilik herkesi bir din etrafına toplamak değildir, hatta tam tersidir.
Birde diyorsunuz ki Osmanlı ümmetçilik zamanında gerileme devrine girmiştir kusura bakmayın ben anımsayamadım hangi devir o?
Osmanlı'nın gerileme devirleri aslında devşirme ve çok ulusluluğun popüler oldugu zamanlardır, en büyük gerileme sebebi ise iç çatışma devirleridir,
Darbelerin yapıldıgı, padişahların tahttan indirip boyunlarının vuruldugu zamanlardır. Bu devrin ümmetçilik ile bağdaşmasını anlayamadım.
Hatta bununla ilgili Üstad NFK'nın yeniçeri ve moskof kitaplarını okumanızı öneririm.
Ümmetçilik konusunda yeteri kadar bilgim olduğu ve fikrim olduğunu düşünüyorum. Yinede tavsiyeniz için teşekkürler. Bu konuda bende size daha fazla araştırma yapmanızı, tek yönden değil her yönden bakış atmanızı öneriyorum. Zira ümmetçiliğin işlevi ortadadır. Osmanlı İmparatorluğu'da yükselirken ve zirvedeyken bu anlayışta değildi ve bu anlayış devletin daha sonraki yıllarında ortaya çıktı.

Osmanlı'nın yükseliş devri İstanbul'un fethiyle başlar ve devlet bu dönemde tam anlamıyla bir imparatorluk olmaya başlamıştır. Ve bu dönemde Fatih, Çandarlı'yı idam ettirerek devşirmelerin yolunu açmıştır. Fatih'ten Kanuni devrine kadar geçen süreçte devletin yükselme ve doruk noktası olarak nitelendirilir ve bu dönemde devşirmeler bürokraside oldukça etkilidir. Ve devşirme sistemi bu dönemlerde oldukça başarılı bir şekilde işlemiş, devlete gerçekten çok faydası dokunmuş paşalar ve devlet adamları yetişmiştir. Yani devşirme sisteminin popülerliği gerileme veya çöküş dönemine denk gelir demek fazlasıyla yanlış olacaktır.

Osmanlı'nın çöküşü ümmetçiliğe bağlanamaz ki öyle de demedim zaten. Osmanlı çökmeye başladığında bu bir çözüm olarak görülmüş, fakat başarılı olamamıştır ve bu imparatorluğun sonu engellenememiştir.

Konu Muhteşem tarafından (07-25-2011 Saat 04:06 ) değiştirilmiştir..
Muhteşem isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-25-2011, 04:27   #23
Kullanıcı Adı
Seyyah
Efendim görüşlerize saygı duyarım fakat benim anladığım kadarı ile farklı persfektifden bakan kişilerin yazdığı kaynaklardan okumusuz Osmanlı'yı.

Şimdi ben ne kadar desem de anlatamam söylemek istediğimi,
Çünkü bu olayı su tarhide su oldu ondan su oldu diye kısaca acıklamak zor.

Bunun en güzel izahını Üstad yapmış ve resmi tez'e karsı cıkarak,
Bahsettiğim eserlerde bunların üzerine gitmiştir.

Devşirmelerin arasında illaki büyük devlet adamları cıkacaktır ki bunlar Barbaros gibi sadrazamlar gibi büyük işler basarmıslardır lakin,
Devşirme konusu Osmanlı'yı anlamak için çok mühimdir,

Şu anda hükümetimize darbe yapmak için ugranlar ve geçmide sık sık bunu yapanların aslında bir kökü var,
Yeniçeri'ler.

Yeniçeriler kurundugunda daha elbiseleri bile belli değil iken, Hacı Bekdaş Veli onların saçlarını oksayıp, dua etmiştir.
Öyle imanlı bir şekilde başlamıştır Yeniçeri tarihi,
Lakin bu sizinde söylediğiniz gibi Kanuni'ye kadar gitmiştir.

Sonraları ise düşmanın yapamayacapı şeyleri yapmıslardır.
Şu an diyarbakırda nasıl Pkk kepenk kapattırıyorsa tarihde bunu yapmıslardır,
Kadınlara sarkmış,
Haraç almışlardır,
Sultanahmet'de At meydanı bunların adam sallandırdıkları yerdir,
Adam dediğim ise yüksek rütbeli devlet adamları,
Bunlar ki Genç Osman'ı eşeğe bindirip mahrem yerlerini mıncıklayarak büyük zulmler etmiştir.
Devlete yaptıkları anlatmakla bitmez burada,
2. Mahmud bunları tımar etmek yerine öfkeyle yok etmiştir.
Lakin orada sadece belli bir kısmı ölmüştür,
Bunların yani hastalıklı askerlerin soyları, ideolojileri sivil hayatta devam etmiştir.
Osmanlı'nın asıl gerileme sebebi bu iç karısıklıklardır.

Ümmetçilikde ise,
Sadece Abdülhamid han'ın zamanına bakmak bile bizleri aydınlatır.
Hasta Adam devirlerinde Osmanlı'yı içden içe tedavi etmek için zaman kazanıp, aynı zamanda da Filistine, Suriyeye siyasi yardım etmiş Türkii devletlerdeki zulme karsı örgütlemiş, azınlıkların haklarını gözetmiş, efendimiz hakkında yapılacak tiyatro oyunlarını fransada yasaklatmıs, nerede bir müslüman var yanında olmustur hemde devletin en zor zamanlarında,
Bu gün Abdülhamid vefasını arastırırsanız neden bu kadar üstüne düştüğümü anlarsınız.
Abdulhamid zamanında Aşiretler için okullar acılırdı,
Kürtler ona baba derdi.
Şu an onun ddevri paralarını boynunda muska gibi tasıyanlar var,
Halen Ortadoğuda hicazda ondaan bahsedilir,
Geri gel ey Osmanlı denir.

Bunun gibi bir sürü şey sadece Abdülhamid han zamanındaydı.
Ümmetçilik felsefesi, bizi islam ülkelerinin kurtarıcısı, birleştiricisi olarak görevlendirirdi.
Görev büyük oldugu içinde eylemde büyük olurdu ve zaten gerisi corap söküğü gibi gelirdi lakin 1900 lerde bunu mağlum kesimler engelledir.
Kurandan kopmadan bu milleti dizginleyemeyiz dediler,
Kurandan kopması için 500 000 kişi asıldı çanakkalenin şehitlerinden fazla...
Said Nursi neden böyle azimle çalıştı? İşde bu Kur-an dan koparmaya karsı savaşmak için...

Bu gibi konuları forumda Yakın Tarih bölümündeki konularımdan takip edebilirsiniz.

Vel hasılı, yine başa döndük kardeşim,
Maddeye hükmetmek için Ruh'a köle olmak lazımdır.

Hadi ben yatıyorum yarın devam ederiz inşAllah, Allah'a emanet.
Seyyah isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-25-2011, 04:39   #24
Kullanıcı Adı
Muhteşem
Hepimiz birilerini okuyup, öğrenip etkileniyoruz sonuçta. Şu açıdan öğrendik, şu açıdan baktık fikir edindik falan dersek zannediyorum bir hataya düşmüş oluruz. Sonuçta ikimizinki de görüştür.

Devşirme konusuna bir önceki mesajımda deyinmiştim zaten. Üstünde durmadan şöyle geçeyim.

Osmanlı'nın bozulmasında en büyük etkenin Yeniçerilerininde yarattığı iç savaş olduğunu söylemişsiniz. Zaten doğrudur, bunun aksini iddia eden yok.

Evet Yeniçerilerde zamanla bozulmalar yaşanmış, asker keyfi davranmış ve devletin gidişatını oldukça olumsuz etkilemiştir. Ancak bu onların devşirme olmalarından kaynaklanan bir durum kesinlikle değildir. Bu tamamen devletin otoritesini koruyamaması, askere fazla taviz vermesi, padişahın sıradanlaşması ve yeteneksiz, beceriksiz yöneticilerin Osmanlı'yı bu duruma sürükleyişinden kaynaklanmaktadır.

II. Abdülhamid'i ümmetçilik açısından örnek göstermişsiniz. Şahsi kanaatimce Abdülhamid, Osmanlı'nın çöküşünü ertelemiş değerli bir padişahtır ve tarihimizde önemli bir yer edinmeyi başarmıştır. Abdülhamid'in İslami bölgelere karşı yakın duruşu ve ümmetçilik anlayışı zaten Osmanlı'nın sadece Doğu/Müslüman topraklarını elinde tutabilmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Bu dönemde nüfusun ve bölgenin büyük bir çoğunluğu Müslümandır. Ve bu toprakları birleştirmek ve bütünleştirmek adına ümmetçilik ve İslamcılık görüşü ortaya çıkmıştır.

İslam dünyası ve Arap memleketlerini de kaybedilince bu seferde bir diğer sorunlu görüş olan Türkçülük ve milliyetçilik akımı gündeme gelmiş, bu akım bugünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinde çok büyük rol oynamıştır. Bu oynadığı rolden dolayıda bugün aslında Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ki vatandaşlarımız bu sorunları yaşamıştır.

Elbette her şey bu kadar basit değil ancak burada konuşabileceklerimiz oldukça sınırlıdır. Tabi ki bilmediğimiz noktalar vardır fakat ikimizde tarih hakkındaki tecrübelerimizden, bildiklerimizden ve fikirlerimizden yola çıkarak yorumlar yapıyoruz.

Bugün topraklarımızda yer alan Müslüman, Hıristiyan, Yahudi ve Ateist ayırmadan bütün halkımızı kucaklamalı ve demokrasi adı altında hepsine haklarını vermeliyiz. Çünkü bizim topraklarımızda farklı kültürler, diller, dinler ve görüşler var. Ve bütün bu görüşleri tek çatı altında toplayacak tarafsız bir sisteme ihtiyacımız kesinlikle vardır. Benim görüşüm ve ilkem budur.

İyi geceler ve iyi uykular diliyorum.

Konu Muhteşem tarafından (07-25-2011 Saat 04:52 ) değiştirilmiştir..
Muhteşem isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)