AK Gençliğin Buluşma Noktası
Tartışıyorum AK Partililerin, AK Parti Gençlerinin Seviyeli tartışma bölümü.

Stil
Seçenekler

Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 11-10-2011, 15:16   #1
Kullanıcı Adı
Eşref
Standart Yönetimden Uzaklaştırılmış İnönü Nasıl 11 Kasım'da Cumhurbaşkanı Olarak Döndü?
DÖNEMLE İLGİLİ KISA BİR KRONOLOJİ

1) İsmet İnönü, 1937'de devlet yönetiminden uzaklaştırılır ve Heybeliada'ya sürgün edilir.

2) 1947'de Demokrat Parti'yi kuran Celal Bayar ve arkadaşları 1937'de Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. hükümetini kurarlar.

3) Atatürk Celal Bayarlı 9. hükümetten övgüyle söz eder. Der ki;

“Millete yepyeni bir program bildirdiniz. Bu program, benim millete söz verdiğim konulardır. Celâl Bayar ve arkadaşları benim millete söz verdiklerimi yapacaklarını bana ve millete söz verdiler. Ben, milletle birlikte Celâl Bayar’ın ve arkadaşlarının programının nokta nokta uygulandığını izleyeceğim. Daha iyi açıklayayım: Ben Türkiye Cumhurbaşkanı Atatürk ve Türk milleti, Başbakan Celâl Bayar’ın ve onun hükümetinin programını izliyoruz. Ve fiilî sonucunu görmek istiyoruz”.

4) Bu olaylardan sonra İnönü ölene kadar bir daha Atatürk'le görüşmez.

5) Atatürk'ün hastalığı ilerlemiştir. Onun yerine kimin cumhurbaşkanı olacağı gizli gizli konuşulmaya başlanır. Bunun üzerine Atatürk, gönlünden geçen adayın Fevzi Çakmak olduğunu şu sözlerle ifade eder;

"Şüphesiz ki, konuşma ve seçme hakkı TBMM'ye aittir ancak bu konudaki düşüncelerimi belirtmek isterim. Akla ilk olarak İsmet Paşa gelmektedir; kendisi bu ülkeye büyük katkılarda bulunmuştur. Ancak, bir nedenden dolayı kamuoyunun tevccühünü kazanamamış gibi görünüyor. Mareşal Fevzi Çakmak da ülkesine büyük katkılarda bulundu ve bununla birlikte herkesle de iyi geçinebilmekte. Üslerinin düşüncelerini her zaman takdir etmiş ve kimse ile kavga içerisinde değil. Bu sebeplerle kendisi devletin başı için en uygun adaydır."

6) 10 Kasım 1938'de Atatürk öldü. Ertesi gün, Atatürk'ten boşalan CHP başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı koltuğuna, sürgündeki İsmet İnönü oturdu. Gözden düşmüş İnönü bu gücü nasıl sağladı, nasıl hemen ertesi gün Cumhurbaşkanı oldu, hala muallakta.

7) İnönü Chp'nin başkanı olur olmaz, kendisini chp'nin "değişmez genel başkanı" ilan etti.

8) Atatürk'ün cenazesi 4 aya yakın bir süre belirsiz bir şekilde ortada kaldı. Atatürk'ün dinine bağlı kız kardeşi Makbule Hanım'ın ısrarı üzerine, Atatürk'ün ölümünden günler sonra cenaze namazı kılındığı söylenir. Daha sonra cenazesi, müzeye kaldırıldı. İnönü 12 yıl boyunca Cumhurbaşkanlığı yapar fakat Atatürk'ün mezarı tamamlanamaz.

9) İnönü, Celal Bayar hükumetini 2 ay içinde görevden aldı. Refik Saydam hükumeti kuruldu.

10) Dolmabahçe sarayındaki Atatürk heykeli kaldırıldı. Paradan Atatürk resimleri çıkartıldı. İnönü "Milli Şef" ve "Ulusun Babası" ilan edildi.

11) İsmet İnönü sol çizgide ve katı kurallarla ülkeyi yönetmeye başlar. Chp'de ilk kez "sol" kelimesini o dönem İnönü söyler. Celal Bayar ve arkadaşları durumdan son derece rahatsızdır. Celal Bayar Atatürk'ün sol görüşlü olmadığını ısrarla vurgular. Son toprak reformundan sonra İsmet İnönü tarafından devrilen Atatürk'ün son başbakanı Celal Bayar ve arkadaşları Chp'den ayrılır ve Demokrat Parti'yi kurarlar.

Eşref isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)