AK Gençliğin Buluşma Noktası
Yakın Tarih Cumhuriyet tarihimiz ile ilgili paylaşımlar.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 04-01-2012, 12:43   #1
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Arrow 'Kızıl Pençe'yi Atatürk yönetiyordu'

Atatürk'ün silah arkadaşı olarak Milli Mücadele saflarında en önde yer alan Kazım Karabekir sonraki dönemde kendini yasaklılar arasında buldu. Göz hapsinde tutulan, kitapları yakılan, suikast girişiminde bulunulan Karabekir, bunların devlet içinde örgütlenen gizli bir yapılanmanın marifeti olduğunu, emri ise Gazi'den aldıklarını söylüyor.

'Kızıl Pençe'yi Atatürk yönetiyordu'
Balıkesir Hutbesi öncesi: Kazım Karabekir, Latife Hanım ve Mustafa Kemal. Balıkesir Hutbesi ve öncesinde Mustafa Kemal aşırı dinci konuşmalar yapınca Karabekir, "Paşam, dini siyasete karıştırmanın acısını yeterince çekmedik mi? Niye böyle yapıyorsunuz" diye uyarıyor. Mustafa Armağan, Mustafa Kemal Atatürk'ün bu tepkileri görüp halife olamayacağını anlayınca halifeliği kaldırdığını söylüyor.

Mustafa Armağan son kitabı Kızıl Pençe'de Kazım Karabekir'in işaret ettiği pek çok çarpıcı iddiaya dikkat çekiyor. Bunlardan biri Milli Mücadele'ye Atatürk'ü Kazım Karabekir'in davet ettiği ve ilk kendisinin Anadolu'ya geçtiği. Diğeri Atatürk'ün aslında halife olmak istediği ancak bunu başamayınca halifeliği kaldırdığı. En çarpıcı olansa Mustafa Kemal'in etrafında asalak bir çevrenin türediği, milletvekilleri, polis ve asker içinde de uzantısı olan bu gizli örgütün adam öldürmeye varan faaliyetleri olduğu, baskıyla kanun çıkardıkları ve emirleri de Gazi'den aldıkları iddiası.

Kâzım Karabekir neden önemli?

Osmanlı generalleri içinde 1. Dünya Savaşı'nda yenilmemiş olarak cepheden dönen sadece Karabekir. Ali Fuat Paşa, İsmet Paşa, Ali İhsan Paşa, Refet Paşa, Mustafa Kemal Paşa hepsi yenilmişler. 20 gün içinde 600 kilometre geri çekilmiş Filistin-Suriye'deki kuvvetlerimiz. Sadece Kafkas Cephesi'nde Vehib Paşa komutasındaki Kâzım Karabekir yenilmek bir yana İngilizleri, Ermenileri, Rusları yenerek sınır ötesi harekata girişiyor ve Tebriz'e kadar ilerliyor. Enver Paşa'nın planı da Kafkas Cephesi'nden ilerleyip Azerbaycan Türkleriyle birleşmek ve sınırımızı kuzeye doğru genişletmek. Kâzım Karabekir "Doğu'ya gidelim. Orada zedelenmemiş bir ordu var. Onu terhis ettirmeyelim, bu kuvvet Milli Mücadele'nin başlangıcı olsun" diyor ve bu aşamada Mustafa Kemal'le görüşüyor. "Ben Doğu'ya gidiyorum, siz de gelin" dediğinde M. Kemal, "Bu da bir fikirdir" diyor.

MİLLİ MÜCADELEYİ KARABEKİR BAŞLATMIŞ

Anadolu'ya geçme fikri ilk Karabekir'den geliyor yani.

Evet. Karabekir Paşa, Mustafa Kemal'in niyetinin İstanbul'da kalıp Harbiye Nazırı olarak hükümete girmek olduğunu, ancak İstanbul'daki siyasi kombinasyon iflas edip hükümete giremeyince müfettiş olarak Anadolu'ya geçtiğini söylüyor. Nitekim Mustafa Kemal'in tayini 30 Nisan'da çıkıyor. Ancak 30 Nisan'da Kâzım Karabekir Trabzon'a çıkalı 11 gün olmuştur.

Mustafa Kemal'in Milli Mücadele'ye katılmasında ne kadar etkili oluyor Kâzım Karabekir?

Erzurum Kongresi'ni Karabekir organize ediyor. Mustafa Kemal'i de kongreye o sokuyor. Çünkü Rauf Orbay ve Mustafa Kemal'i almakta tereddüt ediyor Erzurumlular. Onu ve yanındakileri İngilizlerin adamı sanıyorlar. Ancak Karabekir kefil olunca girebiliyorlar kongreye. İkincisi, Erzurum Kongresi'nden önce Mustafa Kemal, müfettişlik görevinden azlediliyor. Üstelik görevi Karabekir'e veriliyor, kendisinden Mustafa Kemal'i tutuklayıp İstanbul'a göndermesi isteniyor. Karabekir Genelkurmay'a mektup yazıp "Ben İngilizlerin emriyle bir Türk askerini tutuklama şerefsizliğini gösteremem. Emrinizi kabul etmiyorum" diye rest çekiyor. Yani askerlik hayatını riske atıyor. Mustafa Kemal'e de "Siz bizim komutanımızsınız, size tabiyiz. Karargâhımızla emrinizdeyiz" diye bağlılığını bildiriyor.

Ama buna rağmen Karabekir'le ters düşüyor Mustafa Kemal?

Mustafa Kemal'in hayatının İstiklal Savaşı'nın başlangıcındaki dönüm noktalarının hep Karabekir Paşa tarafından inşa edildiğini görüyoruz. Bu da kabul edelim ki, kolay hazmedilecek bir gebelik değildir. Mustafa Kemal'in üzerinde Demokles'in kılıcı gibi Karabekir gölgesi sallanıyordu. Ona çok şey borçlu, o nedenle de yanında uzun süre taşıyamazdı. Nitekim tasfiye etti.

Peki Kâzım Karabekir neden hep arka planda kalmayı tercih ediyor?

Bir Osmanlı tevazuundan söz edilebilirse de, askeri bir hiyerarşi de sözkonusu. Mustafa Kemal Cihan Harbinde ordu ve ordular grup komutanlığı yapmış. İkincisi, Mustafa Kemal içlerinde siyasetten en iyi anlayan kişi. Şunu bilelim ki, Milli Mücadele sadece bir askerlik başarısı değildir. Mustafa Kemal Paşa'nın diplomatik manevralarının başarıdaki rolünü kabul etmek lazım. Mesela diğer paşalar savaş sonrasında siyasetle ilgilendiler; fakat hiçbiri siyasette başarılı olamadı. İnönü'nün dediği gibi Mustafa Kemal'in siyasetçiliği askerliğinden üstündür. Onu tercih bu sebeptendir.

Kitapta saltanatla hilafetin ayrılması ve saltanatın kaldırılması Kâzım Karabekir'in fikriydi deniyor. Bu durumda laikliğin ilk tohumunu Karabekir atmış diyebilir miyiz?

Bildiğiniz gibi hilafetin saltanatla birleşmesi İslamcı ekolde de çok eleştirilir. Öte yandan 1922'de saltanatın bu ülkeye hayır getirmeyeceği genel bir kabul halindeydi. Karabekir cumhuriyete geçilmesini ama hilafetin Müslüman toplumlarla bağımızı koruyacak bir silah, İngilizlere karşı bir koz olarak elimizde kalmasını istiyordu. Halifeli bir Cumhuriyet istiyordu.

Halifeliğin neden Osmanoğullarında kalması gerektiğini savunuyordu?

Tarihî bir devamlılık olarak bunu istiyor. Osmanoğulları bu ülkeye büyük hizmetleri geçmiş bir aile. Bunun yanı sıra Mustafa Kemal'in hilafeti de üzerine almasından, böylece aşırı güçlenmesinden korkuyor.

LOZAN'DA DİNSİZLİK TELKİN EDİLDİ

Halifeliği Mustafa Kemal'in almasına neden karşı?



YAZININ DEVAMI İÇİN

 

Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 04-01-2012, 12:51   #2
Kullanıcı Adı
akparti_
Standart
Daha neler var okuyup şaşıracağımız kim bilir.
akparti_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-01-2012, 13:28   #3
Kullanıcı Adı
_Ednâ_
Standart
bu kızılpençe deşifresi çok iyi oldu,
Mustafa armağanı tebrik ediyorum gerçekten...
kitabını şiddetle tavsiye ediyorum.
_Ednâ_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi