AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 10-17-2012, 09:15   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart Yeni Van konutları Ege’nin tatil köylerini aratmıyor


23 Ekim ve 9 Kasım depremiyle yıkılan Van ve ilçeleri bir yılda adeta yeniden kuruldu. TOKİ, 20 bin konutu hak sahiplerine teslim edilir hale geldi. Başbakan Erdoğan, 23 Ekim’de konutları depremzedelere dağıtacak.


KENDİ YIKINTILARINDAN YENİDEN DOĞAN ŞEHİR

Dillerinden dua eksik olmayan depremzedeler sosyal yaşam alanı, camisi, okulu ve çocuk parkıyla kavuşacakları mutlu bir geleceğin kapılarını aralıyor. Van gölünün hemen kıyısında sakin ve huzurlu bir ortamda inşa edilen konutlara yerleşen Ercişliler bir yıl önceki enkazdan böyle bir kentin doğmasını büyük bir başarı olarak yorumluyor.
DEPREMİN yıldönümüne bir hafta kala Van’ın yeniden inşası projesi tamamlandı. Van, Erciş, Edremit ve depremde ağır hasar gören köylerde yaklaşık 20 bin konutu tamamlayarak büyük bir başarıya imza atan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), konutu, okulu, camisi, kamu binaları ile ahırlarına kadar yeni yaşam alanları inşa etti. Denizi aratmayan Van Gölü’nün muhteşem manzarasını çevreleyen konutlar adeta Ege’deki tatil köylerini andırıyor.
Sahile sıfır inşa edilen konutlarına kavuşan depremzede Vanlılar, “Başbakan’a diyonlar ya ‘Büyük Usta’. Van’daı büyüklüğünü de ustalığını da gösterdi” dediler.

TOKİ’nin yaptığı konutlar hemen dikkat çekiyor

Bir yıl önce 23 Ekim ve 9 Kasım’da meydana gelen depremlerde harabeye dönen Van’ın çehresi şaşılacak derecede değişti. Her yanda göze çarpan estetik yeni binalar ve sahilde yükselerek Van’ı, Ege ve İstanbul’dan farksız kılan TOKİ konutları 23 Ekim’de Başbakan Erdoğan’ın da katılacağı törenle depremzedelere teslim edilecek. Evleri yıkılan ya da ağır hasar gören depremzedelerin tamamı, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nce yaptırılan yeni evlerine kavuşmanın heyecanı yaşıyor. TOKİ’nin depremzedelere iki yıl ödemesiz ve 20 yıl faizsiz ödeme koşuluyla inşa ettiği toplu konutlar her yerde en dikkat çekici binalar olarak beliriyor. Evlerini hakim tepelerden izleyerek dua eden depremzedelerin sevinçleri ise görülmeye değerdi.

Evlerine bakıp bakıp Allah’a dua ediyorlar

Edremit’te yapımı biten konutların Başbakan tarafından teslim edileceği günü bekleyen depremzedeler hakim bir tepeden göl manzaralı evlerini incelediler. Konutların denizi andıran Van Gölü kıyısındaki yükselişinin tatil yörelerinden farklı olmadığını ifade eden depremzedelerden Süleyman Engin ve Heci Mehmet ellerini açarak başbakana dua ettiler. Çok büyük acılar çektiklerini ancak böyle bir değişimi ve dört dörtlük bir kente kavuşabileceklerini hayal bile edemediklerini belirten Engin, “Allah bize nasip etti olmayanlara da nasip etsin. Cami okul yeşillik ve deniz hepsi iç içe ve ayağımızın altında bir arada daha ne isteyelim. Allah Başbakanı başımızdan eksik etmesin” diyerek duygularını ifade etti.

Sahile sıfır mesafede huzurlu yeni bir kent

7.2’lik depremle en büyük hasarı gören Erçiş İlçesi’nde de TOKİ büyük bir atılım gerçekleştirdi. Sadece Erciş’te 5 bin konutu bir yıldan kısa bir sürede tamamlayan TOKİ şimdi büyük açılış için son rötuşları yapıyor. Evinin bir kısmı tamamen yıkılan ve faciayı kıl payı atlatan 7 çocuk babası depremzede Mehmet Bayan yeni bir hayata adım atmanın heyecanını yaşıyor. İnşaat işçisi Mehmet Bayan sahilde dört dörtlük bir konuta sahip olmayı rüyasında bile görmediğini belirterek, “Evimin büyük kısmı çöktü Allah’a şükür bize bir şey olmadı. Şimdi evimize kavuştuk. İmkânlarımla böyle bir eve sahip olacağımı hayal edemezdim. Bize nasip oldu. 75 bin liraya mal olacak bu daire. İlk iki yıl hiçbir şey ödemeyeceğim. İki yıl sonra ise borcumu 20 yılda ayda 280 liralık taksitler halinde ödeyeceğim. Şartlar çok uygun. Zaten kiralar 400-500 lira daha da artıyor. Bu evler bizim için çok uygun yapıldı. Allah görüyor ya evler çok güzel. Tek eksiğim depremde parçalanan eşyalarımı yenilemek” diye konuştu.

Büyüklüğünü de Ustalığını da gösterdi

Sahilde göle sıfır daireye sahip olan belediye memuru Ferhat Çiftçi ise üç çocuğuyla daha sağlıklı bir ortama kavuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi. TOKİ ekiplerinin gece gündüz çalışarak bu konutları bitirdiğini ifade eden Çiftçi şunları anlattı: “Mitinglerde Başbakan ‘Büyük Usta’ diyorlar ya hakikaten Erciş’te ustalığını da büyüklüğünü de gösterdi. Bir yılda 5 bin konutu bu dağlarda taşlarda yapıp yetiştiremezdi. Her halde bu dünya tarihinde bir ilktir. Hükümet buraya büyük bir katkı sağladı. Kışın zemheri ayında deprem olacak ve bir yılı dolmadan binlerce konut teslim edilecek. Altyapısıyla kanalizasyonuyla içme suyuyla çevre düzenlemesiyle, güneş enerjisiyle her şey dört dörtlük. 80 bin lira çok para değil. Bu konutların sadece bahçesini normal müteahhitler 80 bin liraya yapmaz. Buralar hep dağ taştı. 3-4 vardiya çalışan arkadaşlar vardı. Biz dışarıda yarım saat duramazken o kışın zor soğuğunda gece gündüz çalıştılar. Başbakan söz verdi ve zamanı gelmeden sözünü yerine getirdi. Büyük ustaya da bu yakışırdı.”

Van’lı çocuklar artık 25 kişilik sınıflarda

Erciş Kazım Karabekir İlköğretim Okulu Müdürü İrfan Arslaner de Erciş’te büyük bir dönüşüm olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Eğitim ve öğretim dönemine çok hızlı girdik. Yeni okullar çok modern ve teknik. Eğitim için çok elverişli binalar inşa edildi. Sınıf ortamları çok güzel öğrencilerin motivasyonunu artıracak donanıma sahip okullarımız oldu. Sınıf mevcutlarımız 25-30 kişilik. Böyle sınıflarda eğitim gören çocukların başarı düzeyi de doğal olarak daha da artacaktır. Çocuklar yaparak yaşayarak öğreniyor. Eskiye nazaran eğitimde çağ atladık. Deprem sonrası yapılan bu okullarda okuyan öğrencilerimiz gerçekten çok şanslı.”
Köyde evi yıkılan tek kişi afeti hatırlamak için ‘7.2 market’ açtı
Depremin acılarını unutmak için bütün vatandaşlar büyük bir özveriyle çalışırken acı günlerin izini unutmayıp yaşatanlar da var. Bunlardan biri de Tahir Baylar isimli vatandaş.
Şekerbulak’ın talihsizi
Binlerce Vanlı gibi o da bir depremzede, ancak onu diğerlerinden farklı kılan ise depremi unutmak istemeyişi. Çünkü 7.2’lik depremde köyde bir tek onun evi yıkılmış. Van Erciş yolu üzerinde Şekerbulak köyünde sadece kendi evi yıkılan talihsiz köylü şimdi bu acı hatırayı yol güzergahında açtığı dükkan da “7.2 Market” ismiyle yaşatıyor. Neden bu isim diyenlere ise köyde yıkıla yıkıla bir tek benim evim yıkıldı. O günü hiç unutamıyorum” yanıtını veriyor.


Star

 

Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım