AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 10-18-2012, 10:10   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart Huzurevinden ‘eve dönüş’ başladı


Huzurevinde kalan yaşlılar, artık koğuş sisteminden ‘ev düzeni'ne geçiyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın geliştirdiği ‘yaşam evi' modeli ile huzurevi sakinleri kendi seçtikleri arkadaşları ile özel evlere yerleşiyor.




Evlerin eşyaları kalacak olanlar tarafından seçiliyor. Yaşlıların her birinin kendine ait odası ve eşyaları var. Her bir evde 24 saat boyunca 3 vardiya halinde bakıcılar kalıyor. Ayrıca yaşlıların sorumluluğunu uzman personel üstleniyor. Evlerde güvenlik konusunda sıkı tedbirler alınmış. En yakın huzurevine bağlı hatlarla, telefonu çevirerek huzurevi yöneticileri ile irtibat kurulabiliyor. İleriki dönemlerde evlere ‘çağrı butonu' da eklenecek. Yaşam evi modelinin ilk uygulaması ise Ankara Demetevler Huzurevinde kalan, sağlığı elverişli 4 yaşlı ile hayata geçirildi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu amaçla, Ankara Demetevler Huzurevi’ne yakın bir bölgede, güvenliği bulunan bir site içinde 4 odalı bir ev tuttu. Evin teşrifatı Bakanlık tarafından yapıldı. Huzurevinde kalan ancak ev yaşamını özleyen 4 kadın tutulan eve yerleştirildi. Yaşlı kadınların her birine bir oda tahsis edildi. Kadınlar, odalarına istedikleri eşyaları yerleştirdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ilk yaşam evinin sakinlerinden Türkan Yeşilkaya (1934), Firdevs Çam (1931), Havva Yıldırım (1934) ve Gülten Sevilen’i (1945) evlerinde ziyaret etti. Evlerinde bakıcı tarafından yemek yapılmasına rağmen Bakan’ı gözleme yaparak karşılayan ev halkı, yaşam evinde kalmaktan dolayı mutluluk duyduklarını iletti. Türkan Yeşilkaya, ev ortamına çıktığı için her gün şükür namazı kıldığını Bakan Şahin’e söyledi. Yaşam evinin kendi evinden daha rahat olduğunu dile getiren Yeşilkaya, çocuklarının ziyaretçi olarak kendisi ile birlikte odasında kalabileceği için de mutlu olduğunu ifade etti.
Bakan Fatma Şahin, ‘yaşam evi’ modelini ZAMAN’a değerlendirdi. Bakan Şahin, “Ölümü bekleyen yaşlılarımız var. Ancak hayattan kopmayan, komşuları olan, hayatlarına devam eden, yaşlılık dönemini en güzel şekilde, her yönü ile sağlıklı geçiren yaşlılarımız olsun istiyoruz.” dedi. Şahin ‘yaşam evleri’ modelinin bu düşünceyi amaçladığını belirtti. Sistemin uygulanması ile ilgili bilgi veren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi de eve çıkacak yaşlıların tamamen istekliler arasından seçileceğini söyledi. Bazı yaşlıların ‘ben evde iş yapamam, yemek yapamam’ dediğini aktaran Çiftçi şu bilgileri verdi: “Ama biz onlara yemek yapmayacaklarını, temizlik yapmayacaklarını temizlik, yemek sisteminin huzurevindeki gibi süreceğini anlattık. Bakıcı ve bir uzmanın da kendileri ile birlikte kalacağını aktardık. Böyle olunca yaşam evlerine talebin çok olacağını tahmin ediyoruz. Evlere, sağlık durumu elverişli, kendi kişisel bakımını kendisi yapabilen yaşlılarımız tamamen isteklerine bağlı olarak yerleştirilecek. İstemeyen yaşlımız eve geçmeyecek.”
Çiftçi evlerinin güvenliği konusunda da bilgi verdi. Buna göre her ev, en yakındaki huzurevine bağlı olacak. Evlerde bulunan telefonla direk olarak huzurevi yönetimine ulaşılacak. Acil bir durumda ev halkı direk olarak yetkilileri arayacak. İleriki dönemlerde evlerde ‘çağrı butonu’ da olacak. Ev halkının rutin doktor kontrolleri yapılacak. Evde kalan sertifikalı bakıcılar, yaşlıların sağlık durumlarını dikkate alarak diyetli yemekler yapabilecek. Evlerin sayısı, Ankara’dan sonra özellikle huzurevine ihtiyaç duyulan büyükşehirlerde kurulmak sureti ile arttırılacak.

Zaman

 

Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 10-18-2012, 10:13   #2
Kullanıcı Adı
ak sevda
Standart
çocukken kreşte yaşlıyken huzurevinde
ak sevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi