![]() |
#1 |
![]() ![]() Akit, 16 Haziran 2010’da yayınladığı haberinde, Ergenekon sanığı Tülay Bekar ve dönemin 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün arasında geçen, entrika, aşk, tehdit ve şantaj içerikli şok diyalogları gündeme getirmişti. Haberde, Seyfi Oktay’ın ETÖ sanığı Haberal’ı bırakması için Tülay Bekar aracılığı ile Şengün’e ricada bulunduğu da yer almıştı Adil Yargılamayı Etkileme davası kapsamında talimatla ifadesi alınan Köksal Şengün, söz konusu telefon görüşmelerini ve daha sonra yapılan yemekli toplantıyı doğruladı, ancak yemekte Haberal'ın tahliyesini değil, güncel konuları görüştüklerini iddia etti. Sivas davasına müdahale ettiği ortaya çıkan CHP'li eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın yargılandığı Adil Yargılamayı Etkileme davasına devam edildi. Seyfi Oktay, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yeğeni Nihan Atasagun, Ergenekon tutuklusu Mehmet Haberal'ın kardeşi Ali Haberal ile oğlu Erkan Bülent Haberal'ın da arasında olduğu 11 sanık, hakim karşısına çıktı. Sanıklar iddianame eklerinde yer alan Ergenekon davasını sabote planlarına ilişkin telefon ve fizikî takip tutanaklarını inkar etti. ŞENGÜN'ÜN SAVUNMASI OKUNDU Yargıdaki kadrolaşmanın mimarı eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın da aralarında bulunduğu 11 sanık hakkında “Ergenekon davası ve soruşturmasını etkilemeye teşebbüs ettikleri” iddiasıyla açılan davanın 6. duruşması dün tamamlandı. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, aralarında Seyfi Oktay ve Tülay Bekar'ın da bulunduğu 11 tutuksuz sanık katıldı. Duruşmada konuşan Mahkeme Başkanı Ali Alçık, “tanık” sıfatıyla talimatla ifadesi alınan eski İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün'ün ifadelerinin mahkemeye ulaştığını söyledi. Başkan Alçık, daha sonra Şengün'ün Bolu Ağır Ceza Mahkemesi'nde verdiği ifadesini okudu. SEYFİ OKTAY, ERGENEKON'A MÜDAHALENİN GEREKLİLİĞİNİ VURGULUYOR Başkan Alçık, Şengün'ün “Tülay Bekar ve Seyfi Oktay ile yemekte güncel konuları konuştuk. Seyfi Oktay, eski Adalet Bakanı olması nedeniyle saygı duyduğum biridir. Dava konusuna ilişkin hiçbir görüşmemiz olmamıştır. Emekli olmam ve Haberal'ın tahliyesi konusunda kesinlikle herhangi bir telkin almadım” dediğini aktardı. İkili arasında geçen görüşme sonrası Seyfi Oktay, Tülay Bekar'la yaptığı görüşmede Köksal Şengün'ü kastederek “Bu yerleri kaybetmemek lazım. Bu bir rejim mücadelesi. Ve orada düğümleniyor. Böyle önemli kritik yerler için Atatürk gibi davranacak kesin kararlı insanlara ihtiyaç var” diyor. Bekar ise, “Sık sık görüşebilirsiniz efendim. Size çok saygı duyuyor gerçekten. Onun ağzından çok az duydum ben” diyor. DEMİREL'İN YEĞENİ SUÇLAMALARI REDDETTİ Duruşmada savunmasını yapmak üzere söz alan sanık Sefa Altıoğlu, 20 yıllık aile dostu olan Mehmet Haberal'ın tahliye olmasını istediğini, ancak bu konuda hukuk dışı, mafyavari girişimleri olmadığını iddia etti. Hakkındaki suçlamaları reddeden Altıoğlu, “Avukatım ancak ceza davalarından pek anlamam. Bu nedenle İstanbul'da avukat olan Ali Hadi Emre'den davayı takip etmesini ve neler yapılabileceği konusunda yardım istedim” diye konuştu. 28 Şubat darbesinin mimarı olduğu iddia edilen eski Cumhurbaşkanı Demirel'in yeğeni Nihan Atasagun ise, herhangi bir örgüte yardım etmekle suçlanabilecek faaliyette bulunmadığını ifade ederek, hakkındaki iddiaları kabul etmedi. Mehmet Haberal'ın tahliyesi için davanın sanıklarından Seyfi Oktay, Tülay Bekar ve Ali Hadi Emre tarafından yürütüldüğü iddia edilen faaliyetler içerisinde bulunmadığını öne süren Atasagun, beraatini istedi. SEYFİ OKTAY SİLAHLI ÖRGÜTE ÜYE OLMAK VE YARGIYI ETKİ ALTINA ALMAKTAN YARGILANIYOR Seyfi Oktay'ın “silahlı örgüte üye olmak”, “hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek”, “yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs etmek” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek” suçlarından 10 yıl 9 ay ila 26.5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, diğer sanıklar Tülay Bekar, Ali Hadi Emre, Mehmet Cengiz, Kudbedin Kaya, Canfer Balçık ve Hüseyin Yıldırım'ın da “silahlı örgüte üye olmak”, “yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs etmek” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek” suçlarından 10 ila 22'şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor. İddianamede, Sefa Altıoğlu, Şehriban Nihan Atasagun, Ali Haberal, Erkan Bülent Haberal'ın “Ergenekon silahlı terör örgütü”nün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte örgüt adına suç işledikleri gerekçesiyle 10 ila 22'şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor. AKİT, 2 YIL ÖNCE YAZMIŞTI Akit, 16.06.2010 tarihli sürmanşetinde “Yargıda entrika aşk ve tehdit” başlığı altında söz konusu görüşmelmere yer vermişti. Haberde, “Ergenekon davasında yargıyı etkilemeye yönelik girişimleri sebebiyle gözaltına alınan avukat Tülay Bekar'ın, 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün ile yaptığı telefon görüşmelerinin detayları belli oldu. Telefon kayıtlarında entrika, aşk, tehdit ve şantaj içeren şok diyaloglar yer alıyor” denilmişti. Ses kayıtlarında, Köksal Şengün'ün, Av. Tülay Bekar'a “Seni seviyorum, özledim, öpüyorum” demesi dikkat çekiyordu. Bekar, Seyfi Oktay'ın ‘Haberal bari bırakılsın' ricasını Şengün'e aktarıyordu. ŞENGÜN: SANIKLAR DEĞİL, ARKADAŞLARIM AYRILMAMI TELKİN ETTİ Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yeğeni Nihan Atasagun'un da aralarında bulunduğu 11 sanığın yargılandığı ‘Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs' davasında tanık olarak talimatla ifadesi alınan Ergenekon davasına bakan mahkemenin eski başkanı Köksal Şengün, kimsenin kendisini etkileme teşebbüsünde bulunmadığını, ailesi, dost ve arkadaşlarının davadan ayrılması konusunda telkinde bulunduklarını iddia etti. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yeğeni Nihan Atasagun, iddianamedeki suçlamaları reddetti. Atasagun, “Haberal'ın ailesine, Haberal'ı savunabilecek avukatların listesini verdim. Geniş bir hukukçu listesi vermeyi amaçladım. Tahliye edilmesi için yürütüldüğü iddia edilen çalışmalara katılmadım” dedi. Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mehmet Haberal'ın kardeşi Ali Haberal ve Mehmet Haberal'ın oğlu Erkan Bülent Haberal da hakkındaki iddiaları reddetti. İddia edilen terör örgütünü bilmediğini ileri süren Haberal, “Ben çocuğu olarak babamın sağlık ve hukukî durumuyla meşru yollarla ilgilendim ve buna da devam etmekteyim. Babamın tahliyesinin hukuk dışı yollarla sağlanması iddiası soyut bir iddiadır. Bunu kanıtlayacak somut bir olgu bulunmamaktadır” dedi. Mahkeme; sanıklar Mehmet Seyfi Oktay, Canfer Balçık, Sefa Altıoğlu, Şehriban Nihan Atasagun, Ali Haberal, Erkan Bülent Haberal, Mehmet Cengiz ve Tülay Bekar'ın savunmalarını yapmış olmaları sebebiyle duruşmalara katılma zorunluluğunu kaldırdı. Duruşma 21 Şubat 2013 tarihine ertelendi. Yeni Akit
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|