AK Gençliğin Buluşma Noktası
Star ve HaberTurk "Star" ve "HaberTurk" gazetesi köşe yazıları.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 10-31-2012, 10:58   #1
Kullanıcı Adı
LâHuTî
Standart Bazıları hala ‘eli sopalı’ Cumhuriyet hayalinde
Mehmet OCAKTAN
30 Ekim 2012 Salı


Bildiğimiz kadarıyla, ahalinin büyük bir bölümünün Cumhuriyetle ilgili bir sorunu yok. Geçtiğimiz yıllarda, bu konuda zaman zaman tartışmalar yapıldı, Cumhuriyeti toplum üzerinde bir ‘baskı’ unsuru olarak kullanan kesimlerin ceberrut anlayışına ilişkin sert tartışmalar yaşandı.
Ama özellikle, AK Parti iktidarının demokrasi hamleleri sonucunda Cumhuriyet de milletin koruyuculuğuna emanet edildi. Dolayısıyla, Cumhuriyete yan gözle bakan yok, ciddi bir itiraz da söz konusu değil. Ancak ne hikmetse, durup dururken CHP’nin o tek parti günlerinden kalma ‘rejim tehlikede’ hastalığı nüksetti.
Şimdi daha iyi anlıyoruz ki, Türkiye’nin normalleşmesi, demokratikleşmesi ve sivilleşmesi, ulusalcı, Ergenekoncu bazı kesimlerin ‘yasakçı Cumhuriyet’ ezberini fena halde bozmuş bulunuyor.
Yıllarca Cumhuriyet değerlerini savunanlar, toplumun büyük kesimlerinin ‘yeni Türkiye’de demokrasiyle taçlanan Cumhuriyete sahip çıkmasından hiç mutlu olmadılar. Çünkü, onların savunduğu Cumhuriyet, ‘eli sopalı’ bir Cumhuriyetti.
Öyle anlaşılıyor ki, bazıları “askeri vesayetin” kontrolünde işleyen, zaman zaman darbelerle kan tazeleyen “yasakçı” bir Cumhuriyeti çok özlemiş. Çünkü onlar için Cumhuriyeti değerli kılan, elinde kırbaçla halkı hizaya getiren, cahil halkı ‘adam eden’ bir sistemin adıydı. Dolayısıyla, şimdi halkın taleplerini dikkate alan, demokratik değerlerle bütünleşmiş bir Cumhuriyet, onlar için ‘faziletini’ kaybetmiş bir Cumhuriyettir artık.
İşte dün, İçinde İşçi Partisi ve CHP’nin de yer aldığı, ulusalcı, Ergenekoncu unsurların öncülüğünde gerçekleşen alternatif yürüyüş, yeni demokratik değerlerle başı hiç de hoş olmayan bir anlayışın tezahürüydü.
Kimse kimseyi kandırmasın, dünkü yürüyüş salt bir Cumhuriyet kutlaması değil, ‘Demokratik Cumhuriyet’ten rahatsızlık duyan, vesayetin geriletilmesiyle ordunun asli görevine dönmesini içine sindiremeyen ve hala darbeci bir ruhla hayaller kuran bazı kesimlerin çaresizlik gösterisidir. Gerçekten, Cumhuriyet bayramını kutlamak üzere gelenleri elbette bundan tenzih ediyorum.
Hala bu ülkede, “Cumhuriyet tehlikede”, “Ordu neden Cumhuriyet’e sahip çıkmıyor” palavralarıyla iş görmeye çalışanların var olması ne büyük bir talihsizlik...
Daha dün, CHP İstanbul İl Başkanı Ohuzhan Salıcı, törene katılan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman ve yanındaki askerlere parmağını doğrultarak, “Sizin koruyamadığınız Cumhuriyet’e biz sahip çıkıyoruz” diyerek seslenmesi, bu darbeci ve yasakçı zihniyetin en bariz göstergesidir. CHP İl Başkanı “Demokratik Cumhuriyet”ten rahatsızdır, “vesayet” dönemi bittiği için adeta öfke içindedir.
İşte tam da bu yüzden, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün İşçi Partisi ile omuz omuza yürüyerek, ‘vesayet’ dönemi Cumhuriyetine ve Silivri’ye selam göndermiştir.
Dünkü yürüyüşü, Suriye devlet televizyonu canlı olarak yayınlamış. Bence, bu durum, organizasyonda yer alan İşçi Partililerin, Atatürkçü Düşünce Derneği mensuplarının, Kılıçdaroğlu’nun ve bilumum ulusalcı marjinal sol grupların nasıl bir Cumhuriyet özlemi içinde olduklarını göstermesi açısından son derece manidar bir örnek.

 

LâHuTî isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta