AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 11-27-2012, 16:32   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart İstanbul'un kayıp camisi tramvay yolunda bulundu!


Her gün Vatan Caddesi'nden bindiğiniz tramvayla giderken bir caminin içinden geçtiğinizi biliyor muydunuz? Evet şaka değil gerçek. Vatan caddesi'nden geçen tramvay tarihi Mehmet Paşa Camisinin içinden geçiyor...

İlçe sınırları içindeki 99 camiyi imara açtığı gerekçesiyle eleştirilen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, medyanın konuyu nasıl çarpıttığını, eşine az rastlanacak bir örnekle gözler önüne serdi.
Demir söz konusu camilerin tamamen yok olduğunu belirterek, bunlar içinde yer alan Vatan caddesindeki tarihi Kara Mehmet Paşa Camisi'nin üzerinden şu anda tramvay geçtiğini söyledi.
Mustafa Demir, konuyla ilgili Rotahaber Genel Yayın Yönetmeni Ünal tanık'ın sorularını cevapladı...
- Bu Aksaray’daki kayıp caminin tam noktası neresi?
- Aksaray’ın tam merkezinde. Valide Sultan Camisinin hemen karşısında. Yolun tam ortası. Tramvayın geçtiği yol üzerinde.

- Ordu Caddesine çıkan taraf. Laleli tarafı yani.

- Evet evet. Ordu caddesine çıkmadan daha Pertevniyal Lisesi’nin karşısı. Pertevniyal sokak diye geçiyor. Yer altı çarşısının üstü.

- Aynı adres değil mi?

- Aynı aynı, şimdi Abdi Efendi Tekkesi yine Abdi Eefendi Tekkesi’nin üstünde zaten bina var. Bu bina muhtemelen 40 veya 50 yıllık binalar, çok eski binalar. Eski 1\1000’likte de zaten konut alanı olarak görülüyor. Yeni 1\5000’likte yine konut alanı, konut alanı ve konut alanı. Abdi Efendi Tekkesine bakalım bir dakika şimdi bir dakika Servi Mescidi,


- Bu listede mescitleri, camileri ayrı almışlar galiba.

- Neyse Servi Mescidi yine bir örnek. Yine bu da ticaret alanında T-2 alanında kalmış. Eskiden beri de hep T-2 alanındaydı şimdi de T-2 alanında. Başka bu da iyi bir örnek Değirmenkapı Camii olabilir, Değirmenkapı Camii.

- O devam ediyor galiba.

- Bu metinlerde SKT ifadesi geçiyor. Bu ne demek?

- Sosyal kültürel tesis alanı, SKT demek yani. Ne yaparsınız orada kültüre ait işler yapılabilir. Orada bunu da niçin koymamışlar onu bilemiyorum. Şurada muhtemelen yanında bilmiyorum ne olduğunu ama burada bir örnek yani SKT’de şurada Thirağa Camii’nin hemen bitişiğinde. Bu cami Tahirağa Camii. Burası kriterlerden niçin kaldırmışlar onu bilmiyorum ama netice itibariyle mimara açılmış bir yer değil burası yine yani sosyal kültürel tesis anlamında yine kamu alanı burası.

- İyi örnek dediniz değil mi?

- Yok kötü örnek göstereceğim, kötü örnek. Bu da yine konut alanında kalmış kötü örnek yani bence.

- Kötüden kastınız?

- Yani belki korunabilirdi diye ama yine de kritere de uygun değil diye anlamında söylüyorum.

- Bir anlamda şöyle bir şey mi oluyor? Sözünü kestim yani resmi fiili durumun bir anlamda planlara yansıtılması.

- Ama öyle olsa çok zayiat olurdu fiiliyatın planlara yansıması değil yani mümkün olanları koymuşlar zaten.

- İşte mümkün olamayacak o anlamda söylüyorum.

- Onu bilemiyorum çünkü kayıp eser ihyasını değerlendirme kriterlerinin bir kendi kriterleri yani Büyükşehir’in ve kurulun yaptığı ona göre ayarlamışlar ama şeyden sonra itirazdan sonra yeniden değerlendirecekler bunu şu anda çalışıyorlar.

- 9 itirazı

- Evet onlarla ilgili çalışma var yani merak etmeyin

- O zaman burada değişim yaşanacak

- Buna şey olarak bakın, 33 tanenin 9 tanesi yine cami, 3 tanesi üniversite alanı. Hani çok laf oluyor ya, yok işte açtılar imara falan, 11 tanesi park olmuş, 1 tanesi meydan olmuş, 1 tanesi spor alanı olmuş, 1 tanesi skt olmuş, 2 tanesi konut olmuş, 2 tanesi ticaret alanı olmuş. Mesela onlardan ben bir tanesini görebildim zaten işhanı var. Yani eskidende işhanı varmış ama şey yapmışlar, ticaret alanı yapmışlar, ama kişisel tercihim işhanı bile olsa, ne olursa olsun eğer gerçekten şey varsa söyleyin en ufak bir ipucu varsa ben olsam koyarım.


- İpucu dediğiniz şeyler neler olmalı? Elde planın olması, ne olduğuna dair bilgilerin olması mı?

- Kayıp eserin özgün yerinin boş ve eserin kalıntılarının bulunması mesela kriterlerin bir tanesi. Kayıp eserin özgün yerinin boş ve vakıf özel kamu mülkiyetinde bulunması, bilgi ve belgesinin kontürgebari belirleyici fotoğraf olması... Kayıp eserin özgün, estetik mimari değerinin olması, mimarlık ve şehir tarihinde önemli ve dönemsel özelliklerinin bulunması.

Kayıp eserin gerek yaşandığı dönemin mimari tarihsel değeri oluşu ve önemli ve nitelikli eser oluşu gerekse eseri yapan, yaptıran, adandığı kişinin yeraldığı bölgenin kimliğine önemli ve tarihsel olarak simge oluşu, eserin adıyla özdeş olması vs.

Kayıp eserin özgün yerinin dolu ve niteliksiz, ömrünü tamamlamış, vakıf özel, vakıf kamu mülkiyetinde bulunması, özgün yerinin dolu veya niteliksiz ömrünü tamamlamış yapı ve bunların bilmiyorum bunlar kendi yapıları, kendi kriterleri.

ROTAHABER / ÖZEL

 

Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi