AK Gençliğin Buluşma Noktası
Genel Tarih Devlet tarihleri ve kültürleri.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 07-14-2010, 18:13   #1
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Arrow Tarihte Bugün



Tarihte bugün meydana gelen olaylardan bazıları şöyle:

VİYANA 2. KEZ KUŞATILDI

14 Temmuz 1683’te Osmanlı Orduları, Viyana'yı ikinci kez kuşattı. Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından Orta Macaristan Kralı ilan edilen Tökeli İmre, Avusturya kralı I. Leopold'a karşı direnişe geçti. Tökeli'nin Osmanlılardan yardım istemesi üzerine, bunu fırsat bilen Merzifonlu Kara Mustafa Paşa 14 Temmuz 1683 tarihinde Viyana'yı kuşattı. 60 gün süren kuşatma sırasında Viyana'ya 18 büyük yürüyüş gerçekleştirildi. Bu arada Papanın çağrısı üzerine Lehistan Kralı Jan Sobiyeski Viyana'nın yardımına yetişti. Osmanlı Ordusu iki ordu arasında sıkıştı. Kırım kuvvetlerinin yeterli gayreti ve mücadeleyi göstermemesi üzerine, Osmanlı ordusu dağıldı ve büyük bir bozguna uğradı; ordu hızlı ve düzensiz şekilde Belgrad'a doğru geri çekildi. Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Belgrad'da idam edildi. Yerine Kara İbrahim Paşa sadrazamlığa getirildi. Şimdiye kadar bu denli büyük bir yenilgiye uğramayan Osmanlı Devleti gerilemeye başladı. İkinci Viyana Kuşatması'ndan sonra Avrupa Devletleri Türkleri Avrupa'dan çıkarma umuduna kapılıp kutsal ittifakı kurdular. Avusturya ve Venedik'e karşı alınan mağlubiyetler ve önemli kalelerin kaybedilmesi Osmanlı Devleti'nde büyük yankı uyandırdı. Ordu da isyanlar başladı. Askerler başarısızlığının sebebi olarak Sultan Dördüncü Mehmed'i suçluyorlardı. Askerlerin isteği ile sadrazam olan Siyavuş Paşa, bütün devlet adamlarının hazır bulunduğu bir toplantıda Sultan Dördüncü Mehmed'in tahttan indirilerek yerine Şehzade Süleyman'ın tahta geçirilmesine dair bir karar aldı. Sultan Dördüncü Mehmed 8 Kasım 1687 tarihinde tahttan indirildi.

İSTANBUL ANTLAŞMASI İMZALANDI

14 Temmuz 1700’de Osmanlı Devleti, Çarlık Rusya’sı ile İstanbul Antlaşması'nı imzaladı. İstanbul Antlaşması 14 Temmuz 1700 tarihinde Osmanlı Devleti'yle Rusya arasında 1686-1700 Osmanlı-Rus Savaşı'nın sonuçlandıran bir barış anlaşmasıydı. 1699'daki Karlofça Antlaşması'nın devamı niteliğindedir. Bu antlaşmanın hükümlerine göre Osmanlı Devleti Azak Kalesi'ni Rusya'ya bıraktı. Rusya'nın Taganrog'da inşa ettiği kaleyi kabullendi. Böylece Rusya Karadeniz'de kendisine sağlam bir yer yapmış oldu. Bu antlaşmayla birlikte Rusya İstanbul'da elçi bulundurmaya başladı.

FRANSIZ HALKI AYAKLANDI

14 Temmuz 1789’da Fransızlar krallığa karşı ayaklandılar. Halk Paris Bastille Hapishanesi’ndeki siyasi tutukluları serbest bıraktırdı. Cumhuriyetin başlangıcı olan 14 Temmuz Fransızların ulusal bayramı olarak kutlanmaya başladı.

IRAK’TA DARBE OLDU

14 Temmuz 1958’de Irak’ta darbe oldu. Kral II. Faysal ve Başbakan Nuri Said Paşa öldürüldü. Haşimoğulları I. Dünya savaşına kadar Mekke Şerifliği gibi sembolik ve mahalli bir görevin dışında önemli bir rol oynamadılar. Mekke Şerifi Hüseyin b. Ali (1852-1951), İngilizlerle anlaşarak I. Dünya savaşında Osmanlılara karşı ayaklanmış, Osmanlılar yenilerek Arap topraklarından çekilince kendisini Hicaz kralı ilân etmişti (1916).

Daha sonra Necid prensi (Suudi Arabistan Devleti'nin kurucusu) Abdülaziz b. Suud (1880-1953), Hüseyin'i Hicaz'dan çıkarttı. Ancak Hüseyin İngilizlerin desteğini sağlayarak oğlu Faysal'ı Irak'a, Abdullah’ı da Ürdün'e kral yaptırdı. Ürdün'e kral olan Abdullah, Filistin'in bölünmesi konusunda İsrail ile anlaştığı için Filistinli bir genç tarafından öldürüldü. Hâşimî iktidarı Irak'ta, 1958 yılına kadar sürdü. 14 Temmuz 1958 günü, basta kral II. Faysal olmak üzere ailenin birçok mensubu öldürüldü ve yapılan askerî darbe ile Hâşimîlerin bu ülkedeki iktidarları son buldu.

OHAL BÖLGE VALİLİĞİ KURULDU

14 Temmuz 1987’de Olağanüstü Hal Bölge Valiliği kuruldu. PKK'nın Siirt'in Eruh ve Hakkari'nin Şemdinli ilçelerinde, 1984 yılında düzenlediği saldırılar ve sonrasında yaşanan olaylarının ardından, huzur ve güvenin sağlanması amacıyla, bölgede "Olağanüstü Hal Uygulamasına" geçildi. Uygulama, ilk kez Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Mardin, Siirt, Tunceli ve Van'da yürürlüğe konulurken, Adıyaman, Bitlis ve Muş da, aynı kanunla, "Mücavir İl" (komşu il) olarak belirlendi. OHAL, bölgedeki 11 ilde uygulanırken, Batman ve Şırnak'ın, 6 Mayıs 1990'da il olmasıyla, OHAL kapsamındaki il sayısı 13'e yükseldi. Mücavir il olarak uygulama kapsamına alınan Bitlis'te de, 19 Mart 1994 tarihinde OHAL uygulamasına geçildi. Bu kapsamda Diyarbakır'ın Şehitlik Semti'nde tüm birimleriyle Bölge Valiliği oluşturulurken, bu göreve ilk olarak Hayri Kozakçıoğlu atandı. Üç Vali yardımcısının bulunduğu Bölge Valiliği birimlerinde görev yapan diğer personeller ise Milli Eğitim ve Emniyet Müdürlüğü başta olmak üzere çeşitli kuruluşlardan geçici görevle getirildi. Uygulamanın başladığı 19 Temmuz 1987 tarihinden sona erdiği 30 Kasım 2002 gününe kadar OHAL 46 kez uzatıldı.

HEP KAPATILDI

14 Temmuz 1993’te Anayasa Mahkemesi, Halkın Emek Partisi’nin (HEP) faaliyetlerinin “Anayasa ile Siyasi Partiler Yasası’na aykırı” olduğu gerekçesiyle kapatılmasına karar verdi.

SOMALİLİ ÂLİMLER ÜLTİMATOM YAYINLADI

14 Temmuz 1989’da Somalili Alimler ültimatom yayınladı. Somali'nin 1960'da bağımsızlığına kavuşmasından sonra ülkede yönetimi ele alanlar liberal anlayışı benimsediklerinden İslâmi çalışmalara her hangi bir katkıları olmadı. 21 Ekim 1969 tarihinde gerçekleştirdiği darbeyle Somali'nin yönetimini ele alan Muhammed Siyad Berri bütün İslâmi çalışmaların önüne engel koydu. Berri'nin bütün baskılarına rağmen ilim adamlarının gayri İslâmi uygulamalara karşı mücadeleleri durmadı. İlim adamları 14 Temmuz 1989 tarihinde verdikleri ültimatomda yönetimi İslâm aleyhtarı uygulamalarına son vermeye çağırdılar.








Tarih Servisi

 


Konu Ertuğrul ÖZGÜL tarafından (07-14-2010 Saat 18:16 ) değiştirilmiştir..
Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 07-15-2010, 15:52   #2
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart

Tarihte bugün meydana gelen olaylardan bazıları şöyle:

LONDRA ANLAŞMASI İMZALANDI

15 Temmuz 840’ta Osmanlı, İngiltere, Prusya, Avusturya ve Rusya arasında Londra Anlaşması imzalandı. Anlaşma hükümlerine göre Osmanlı Devleti, Mısır’ı veraset, Suriye’yi kaydı hayat şartıyla Mehmet Ali Paşa’ya vermeyi kabul etti.

GÜNEY KIBRIS’TA DARBE OLDU

15 Temmuz 1974’te Güney Kıbrıs’ta darbe oldu. Ordudaki subaylar ve EOKA-B militanları AKEL ile EDEK yanlılarından yaklaşık 2000 Rum’u öldürdü. Makarios, İngiliz üsleri aracılığıyla Malta’ya kaçtı. EOKA-B militanı Nikos Sampson, Cumhurbaşkanlığına getirildi. Gelişmeler üzerine Türkiye 20 Temmuz’u çıkartma günü olarak belirleyerek hazırlıklara başladı.

HAÇLI ORDUSU KUDÜS’Ü İŞGAL ETTİ

15 Temmuz 1099’da birinci Haçlı seferi sırasında Haçlı Orduları Kudüs’ü işgal etti. Müslümanların bir kısmı Mihrab-ı Davud’a sığınarak 3 gün mücadele ettiler. Haçlılar Kudüs’te yetmiş bin Müslümanı şehit etti. Mabetlerde bulunan sayısız değerli eşya yağma edildi.

AVUSTURYA’DA MÜSLÜMANLAR EŞİT HAKLARA SAHİP OLDULAR

15 Temmuz 1912’de Avusturya’da İslam kanunu çıkarıldı. İlk olarak ortaçağda Arap tacirler eliyle İslam’la tanışan Avusturya’da Müslümanlar yıllarca sıkıntı çektiler. Uzun uğraşlar sonucu Müslümanların diğer Cemaatlerle eşit haklara sahip olmaları 15 Temmuz 1912’de çıkarılan İslam Kanunu ile mümkün oldu. Müslümanların devlet nazarında temsil edilmesi ise 1972’de İslamische Glaubensgemeinschaft isimli kurumun kurulmasıyla sağlanmıştır.
Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-16-2010, 11:56   #3
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart


Tarihte bugün meydana gelen olaylardan bazıları şöyle:

ACARA ÖZERK CUMHURİYETİ KURULDU

16 Temmuz 1921’de Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kuruldu. 1991'de yerine Acara Özerk Cumhuriyeti kuruldu. Bir süre Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde kalmış olan Acara Özerk Cumhuriyeti, 1921'de Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adıyla kurulmuş, Sovyetler Birliği'nin dağılıp Gürcistan'ın bağımsız olmasından sonra bugünkü adını almıştır. Gürcistan'ın merkezi yönetimine tabi olan Acara Özerk Cumhuriyeti, Türkiye ile tarihi, dini ve kültürel yakınlığa sahiptir. 1921 Kars Antlaşması metninde "Garantör" terimi geçmemekle birlikte 6. maddesine dayandırılarak, özerkliğinin Türkiye'nin garantörlüğünden bahsedilmektedir.

SADDAM HÜSEYİN IRAK DEVLET BAŞKANI OLDU

16 Temmuz 1979’da Saddam Hüseyin, Irak devlet başkanı oldu. 28 Nisan 1937'de Irak'ın Tikrit kasabasında dünyaya gelen Saddam Hüseyin, genç yaşlarda Baas Partisi'ne katıldı. 1956 yılında başarısız bir darbe girişiminde bulundu.Monorşinin sona ermesinden ardından Başbakan Abdül Kerim Hassam'ı öldürmek için oluşturulan bir suikast örgütünün içinde önemli bir rol oynadı. Ancak bu olay açığa çıktı ve Saddam ülke dışına kaçmak zorunda kaldı. 1963 yılında Baas Partisi iktidara gelince ülkesine geri döndü. Ancak geçen yıllar Baas Partisi ile arasındaki farklılıklar derinleşmeye başladı. Çatışmalar iyice sertleşince Saddam hapse atıldı. 1968 yılında yapılan darbe Saddam'ı da hapisen kurtardı. Parti içinde hızla yükselen Saddam, Baas'ın en önemli yapılarından olan Devrim Konseyi Kurulu'na girdi. 1979 yılında ise bir darbeyle iktidara el koyarak Irak Devlet Başkanı oldu.

RUS ÇARI İDAM EDİLDİ

16 Temmuz 1918’de Rus Çarı Nikolay ve hanedanın diğer fertleri idam edildi. II. Nikolay ya da Nikolay Aleksandroviç Romanov, Rusya İmparatorluğunun son çarı ve Romanov hanedanının hüküm süren son üyesidir. Bolşevik İhtilali sırasında tahtta bulunan II. Nikolay Bolşevikler tarafından tahttan indirilerek, karısı Aleksandra ve çocuklarıyla beraber idam edildi. Ölümden sonra Nikolay Rus Ortodoks Kilisesi tarafından aziz ilan edildi.

İNCİRLİK ÜSSÜNE ABD ASKERLERİ İNMEYE BAŞLADI

16 Temmuz 1958’de Ortadoğu'da görev alacak 11 bin Amerika Birleşik Devletleri askerinin İncirlik üssüne indirilmesine başlandı. İncirlik Hava Üssü, yönetimi ve denetimi TSK'da olan, NATO'nun önemli bölgesel bir depo üssü olarak kuruldu. 1951 yılında inşaatına başlanan İncirlik Üssü, Aralık 1954'de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Amerikan Hava Kuvvetleri'nin hizmetinde ortak kullanıma açıldı. İncirlik Üssü´nün aynı zamanda U-2 casus uçaklarının keşif ve gözetleme operasyonlarında kullanıldı, 1960 Mayıs'ına kadar U-2 casus uçaklarının ana operasyon merkezi haline geldi. İlk olarak 1958´deki Lübnan Krizi sırasında Birleşik Taktik Hava Komutanlığı Vuruş Gücü'nün İncirlik'te konuşlandı, krizin ardından Türk Hava Kuvvetleri'nin, ABD´nin Avrupa Hava Kuvvetleri'nin filosunun tatbikat ve deneme uçuşları için Konya'da hava-kara sahasını kullanmaya izin verdi.
Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-17-2010, 13:23   #4
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart

Tarihte bugün meydana önemli olaylardan bazılar şunlardır:

SSCB, TÜRKİYE SINIRINDA ASKERİ MANEVRALARA BAŞLADI

17 Temmuz 1958’de SSCB, Türkiye sınırında askeri manevralara başladı. Amerika Birleşik Devletleri'nin Lübnan çıkarmasına ve İncirlik üssüne asker göndermesine karşı çıkan Sovyetler Birliği Türkiye sınırında askeri manevralara başladı. Bu gerilimli dönem Türkiye’nin ABD ekseninde politika üretmesine sebep oldu.

6. FİLO PROTESTO EDİLDİ

17 Temmuz 1968’de üniversite öğrencileri Amerika Birleşik Devletleri'ne ait 6. Filoyu protesto edip, askerleri denize attı. ABD 6. Filosu'nun İstanbul'u ziyareti sırasında Amerikan askerlerine karşı bir dizi eylem gerçekleşti. 1967-1969 yılları arasında özellikle eğlence yerlerinin ve genelevlerin bulunduğu Beyoğlu'nda Amerikan askerlerinin başlarından keplerini kapmak, üstlerine kırmızı boya atmak, üniformalarını jiletlemek, ya da kıstırıp hırpalamakla başlayan antiemperyalist eylemler askerlerin denize atılmasına kadar vardı.

Kıbrıs sorununda ABD'nin tutumu, Vietnam Savaşı, Ortadoğu'da ABD'nin İsrail yanlısı tavrı ve İsrail-Arap savaşı, ABD askerleri için yapılan hazırlıklar, Amerika karşıtı bir tavır alınmasına sebep oldu. ABD'nin Akdeniz'deki gücü 6. Filo, eylemlerinin hedeflerinden biri oldu. Bu gösteriler İstanbul'da Haziran 1967'de başladı ve dönem dönem tekrarlanarak Kanlı Pazar diye bilinen 1969 Şubat'ına kadar sürdü. 17 Temmuz 1968’de yaşanan baskın olayı sonrası polis İstanbul Teknik Üniversite Yurdu'nu bastı, 53 öğrenci ve 4 polis yaralandı.

MİMAR SİNAN VEFAT ETTİ

17 Temmuz 1588’de Mimar Sinan vefat etti. Mimar Sinan veya Koca Mi'mâr Sinân Âğâ 29 Mayıs 1489’da Kayseri Ağırnas’ta doğdu. Osmanlı padişahları I. Süleyman, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde baş mimar olarak görev yapan Mimar Sinan, yapıtlarıyla geçmişte ve günümüzde dünyaca tanındı. Başyapıtı, "ustalık eserim" dediği Selimiye Camisi'dir. Eserlerinin bir kısmı İstanbul’dadır. 1588'de İstanbul'da vefat eden Mimar Sinan, Süleymaniye Camii'nin yanında, İstanbul Müftülüğü'nün sütunlu kapısından çıkınca hemen solda, iki caddenin kesiştiği noktada Fetva Yokuşu başında sağda, Süleymaniye Camii'nin Haliç duvarının önünde, kendi yaptığı sade türbeye gömüldü. Mimar Sinan 92 camii, 52 mescit, 57 medrese, 7 darül-kurra, 22 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 375 eser vermiştir.

DİSNEYLAND AÇILDI

17 Temmuz 1955’te ABD'nin Los Angeles kenti yakınlarında Walt Disney'in büyük düşü olan "Disneyland" adlı eğlence merkezi açıldı. "Adventureland", "Frontierland", "Fantasyland" ve "Tomorrowland" adlı 4 bölümden oluşan Disneyland, ilk 3 ayda 4 milyon kişi tarafından ziyaret edildi. Dünyanın birçok farklı coğrafyasında kopyaları yapılan Disneyland, özellikle gençlerin kendilerini kaybettiği bir eğlence mekanı halini aldı. Eğlence kültürü ile toplumların manipüle edilmesinin en önemli aracı haline geldi.

TÜBİTAK KURULDU

17 Temmuz 1963’te Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) kuruldu. TÜBİTAK bilimsel ve teknolojik alanlarda araştırma ve teknolojik gelişmeyi, ulusal ekonomik kalkınma hedeflerine göre düzenlemek, koordine etmek, desteklemek ve özendirmekle görevli, idari ve mali özerkliğe sahip bir kuruluş olarak kuruldu. 1963'te Cemal Gürsel tarafından hükümete danışmanlık ve milli bilim politikası rehberlik amaçlarıyla kurulduğunda "Türkiye Bilim Teknik ve Araştırma Kurumu" diye bilinirken, sonradan adı "Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu" olarak değiştirildi ve uzun süre bu adla anılmıştır. TÜBİTAK, 1993 yılından itibaren Popüler Bilim Kitapları basmaya başladı. Ardından "teknik" yerine "teknolojik" kelimesinin kullanılması ile 2005 yılında kurumun adı son halini aldı.

İSRAİL BEYRUT’U BOMBALADI

17 Temmuz 1981’de İsrail, Beyrut'u bombaladı. Uzun yıllar Ortadoğu'nun ekonomik, fikri ve kültürel merkezi olan Beyrut, önce çıkarılan iç savaşla, ardından İsrail’in sürekli yaptığı bombalamalar ile bu özelliğini kaybetti. İsrail’in dönem dönem yaptığı bombalamalar ile kent büyük hasar gördü.
Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-18-2010, 19:46   #5
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart

Bugün nükleer silah yarışının yıldönümü
ABD'nin ilk nükleer bombası tam 65 yıl önce test edildi, bugün dünyayı defalarca yok edecek kadar nükleer bomba var

Bir kalem ve bir parça kağıtla, Albert Einstein tarafından ABD başkanı Franklin Roosevelt'e 1939 yılında yazılan bir mektupla başladı herşey.. Mektup, uranyum parçalanması üzerindeki çalışmaların aciliyetini anlatıyordu.

Avrupa ülkelerinin İkinci Dünya Savaşı'nda çarpıştığı yıllarda, Amerika Birleşik Devletleri bir nükleer bomba geliştirmek için en uygun konumdaydı, çalışmalara hız verdi.

Onbinlerce insan nükleer bomba için çalıştı, Amerika'nın en büyük şirketleri projeye dahil edildi. Yaklaşık 5 ton ağırlığındaki ilk nükleer bomba New Mexico eyaletinin Los Alamos şehrinde, çok gizli bir tesiste üretildi.

İkinci Dünya Savaşı'nı bitiren, Japonya'nın Hiroşima ve Nagasaki kentlerini cehenneme çeviren iki nükleer bomba, uranyum dolu Little Boy ve plütonyum kullanılan Fat Man, burada yapıldı.

16 Temmuz 1945'te sabah 05:30'da ilk test yapıldı.

Dünya tarihinde "yeni bir dönemin başlangıcı" olarak nitelenen o gün başlayan ise silahlanma yarışıydı.

TÜM DÜNYA NÜKLEER YARIŞINDA

Trinity (Teslis- baba oğul ve kutsal ruh) adı verilen bu denemeden üç hafta sonra, uranyum dolu ilk bomba Hiroşimaya atıldı. Plütonyum kullanılan Fat Man ise üç gün sonra Nagasaki'yi cehenneme çevirdi.

ABD'nin başlattığı bu yarışa Ruslar, İngilizler, Fransızlar, Çinliler katıldı. Soğuk Savaş döneminde Hindistan ve Pakistan nükleer silahlarla donatıldı. İsrail kurulduğu ilk günden itibaren bu ölümcül silahın Orta Doğu'da tek sahibi olmak için çaba gösterdi ve şimdiye kadar başardı.

O günden bu yana üretilen ve test edilen nükleer bombalar ilk yapılanlardan daha etkili, daha ölümcül oldu. Bir çeşit güç gösterisi haline gelen nükleer silaha sahip olma tutkusu tüm dünyayı sardı.

1947'de gizli bir atom bombasına sahip olduğunu ilan eden SSCB, Kazakistan'da ilk nükleer denemesini yaptı. İngiltere de ilk denemesini Ekim 1952'de yaptı. Aynı yıl ABD, Pasifik'te çok daha güçlü bir nükleer bomba olan hidrojen bombasını denedi. Bunu 1953'te SSCB'nin, 1957'de de İngiltere'nin denemeleri izledi.

1960'da Fransa, ilk nükleer bomba denemesini Cezayir çölünde yaptı. 1964'te Çin önce ilk atom bombası denemesini üç yıl sonra da ilk hidrojen bombası denemesini yaptı. 1968'te Fransa da ilk hidrojen bombasını deneyerek ''5 büyükler kulübüne'' dahil oldu.

1998'te Hindistan ile Pakistan, sayısız denemeden sonra fiilen dünyanın altı ve yedinci nükleer güçleri oldu.

2003 yılında Kuzey Kore, ilk nükleer denemesini yaptı. İkinci nükleer deneme, Mayıs 2009'daydı.

2006'da İsrail Başbakanı Ehud Barak, İsrail'in elinde nükleer silah bulunduğunu ima etti. Uzmanlara göre İsrail'in en az 200 nükleer başlığı bulunuyor.

Bugün bu devletlerin sahip olduğu nükleer bombaların, tüm dünyayı defalarca yok edecek kadar çok olduğu ifade ediliyor.
Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-19-2010, 15:10   #6
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart



DÜNYA’YA METEOR ÇARPTI

19 Temmuz 1912’de yaklaşık 190 kg ağırlığında bir meteor, Navajo County-Arizona semalarında infilak etti ve parçalar kentin üzerine yağdı.

REFAH PARTİSİ KURULDU

19 Temmuz 1982'de Refah Partisi kuruldu. Kısa adı RP olan Refah Partisi, Milli Görüş hareketinin Milli Nizam ve Milli Selamet partisinden sonra 12 Eylül Darbesi'nin ardından kurulan siyasi partisidir. 19 Temmuz 1982’de Avukat Ali Türkmen, Genel başkanlığa Necmettin Erbakan getirildi. 1991 başkanlığında kuruldu. Kısa zamanda yükselen ve iktidar ortağı olan Refah Partisinin Doğru Yol Partisiyle kurduğu koalisyon hükümeti (Refahyol Hükümeti) 28 Haziran 1996'da TBMM'de güvenoyu aldı, Erbakan da başbakan oldu. Daha sonra Erbakan'ın istifa etmesi üzerine Refahyol hükümeti dağıldı (Haziran 1997). 21 Mayıs 1997'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, iktidarda iken RP hakkında, "Lâik Cumhuriyet ilkesine aykırı eylemleri" gerekçesiyle dava açtı. Refah Partisi, 8 ay süren dava sonunda, 16 Ocak 1998'de Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. Necmettin Erbakan, Şevket Kazan, Ahmet Tekdal, Şevki Yılmaz, Hasan Hüseyin Ceylan ve İbrahim Halil Çelik'e 5 yıl süreyle siyaset yasağı getirildi. Kapatılma gerekçesinde, parti görevlilerinin laiklik karşıtı eylemleri, devletin kurucusuna karşı suçlamaları ve türbanla ilgili siyaseti de kanıtlar arasında sayıldı.

SİGARA YASAĞI BAŞLADI

19 Temmuz 2009’da Türkiye'de Tüm Lokanta, Meyhane vb. kapalı alanlarda sigara yasağı uygulaması başladı. Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine İlişkin Yasa'da yapılan değişiklikle sigara içilmesi yasak yerler belirlendi ve kapalı alanlarda sigara içilmesi yasaklandı. Bu yasayla hem içene hem de etrafında bulunanlara zarar veren sigaraya karşı önemli bir adım atılmış oldu.

İSKİ YOLSUZLUĞU ORTAYA ÇIKTI

19 Temmuz 1993’te kısa adı İSKİ olan İstanbul Su ve Kanalizasyon İşletmesi Genel Müdürü Ergun Göknel yolsuzluk iddiasıyla 19 Temmuz 1993'de görevden alındı. İSKİ Skandalı olarak kayıtlara geçen olay bir boşanma davası vesilesiyle ortaya çıktı. Ergun Göknel’in ihalelere fesat karıştırması ve kurumu zarara uğratması neticesinde Ergün Göknel görevden alındı. İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığını sürdüren SHP ciddi bir oy kaybına uğradı ve Refah Partisi seçimleri kazandı.

İSRAİL’DE 3 AYLIK BEBEK ALNINDAN VURULDU

19 Temmuz 2001 tarihinde Şaron'un fikirleri doğrultusunda oluşturulan ve bir tür özel tim gibi çalışan Yolların Güvenliği Örgütü adlı yahudi terör örgütüne mensup teröristler, Ziyauddin et-Tumeyzi adlı üç aylık bir bebeği alnına tabancayla mermi sıkarak öldürdüler. Bu ve benzeri bir çok cinayet İsrail’e karşı nefreti arttırdı














Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-20-2010, 17:02   #7
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart



ANKARA SAVAŞI YAPILDI

20 Temmuz 1402’de Ankara Savaşı yapıldı. Osmanlı İmparatorluğu sultanı Yıldırım Bayezid ile Büyük Timur İmparatorluğu sultanı Timur arasında, Ankara'nın Çubuk Ovası'nda yapılan savaşı Timur kazandı. Ortaçağ tarihinin en kanlı meydan savaşlarından biri olan ve Osmanlıların yenilgisiyle sonuçlanan Ankara Muharebesi, Osmanlı Devleti'nin parçalanmasına ve Fetret Devri (1402-1413) olarak bilinen bir iktidar boşluğu döneminin yaşanmasına yol açtı.

OTURAN BOĞA TESLİM OLDU

20 Temmuz 1881’de Amerika Birleşik Devletleri ordularına karşı savaşan son Yerli kabile şefi olan Sioux kabilesi lideri Oturan Boğa teslim oldu. 1831 yılında doğan Oturan Boğa Kızılderililerin en ünlü liderlerindendi. Oturan Boğa dost olmak istediklerini göstermek isteyerek “ kabilemin hatırlayacağı son esir ben olmak istiyorum” dedi ve teslim oldu.

FORD İLK ARABASINI ÜRETTİ

20 Temmuz 1903’te Ford ilk arabasını üretti. Ford Otomobil Şirketi, Henry Ford tarafından Highland Park, Michigan, ABD'de 16 Haziran 1903 tarihinde kuruldu. İlk arabasını 20 Temmuz 1903’te üreten Ford, dünya otomobil sektörünün öncü firmalarından oldu.

MONTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

20 Temmuz 1936’da Montrö Boğazlar Sözleşmesi imzalandı. Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Türk boğazlarından geçiş rejimini ve boğazlar bölgesinin güvenliği işlerini düzenlemek için imzalandı. 1923'te Lozan Antlaşması ile birlikte imzalanan Boğazlar Sözleşmesinin yerine geçti. Bu sözleşmeyle Türkiye'nin boğazlar üzerindeki genel hâkimiyeti sağlandı.


DANİMARKA BM’DEN AYRILDI

20 Temmuz 1940’ta Danimarka, Birleşmiş Milletler'den ayrıldı. 2. Dünya savaşında Almanya tarafından işgal edilen Danimarka önce BM’en ayrılsa da bir süre sonra hem BM’ye hem de NATO’ya üye oldu.

İSRAİL-SURİYE ARASINDA ANTLAŞMA İMZALANDI

20 Temmuz 1949’da İsrail ve Suriye, 19 ay süren savaşın ardından barış antlaşması imzaladı. İsrail, savaş sonunda Celile, kıyı toprakları, Necef’in tamamı ve kıyı bölgesini Kudüs’e bağlayan şeridi topraklarına kattı. İsrail ile Suriye arasında ateşkes anlaşması imzalandı, ancak düşmanlıkları devam etti.

ÜRDÜN KRALI I. ABDULLAH ÖLDÜRÜLDÜ

20 Temmuz 1951’de Ürdün Kralı I. Abdullah, Cuma namazı sırasında bir Filistinli tarafından öldürüldü. Fethedildikten sonra önce Memluk, sonra Osmanlı egemenliğine giren Ürdün, I. Dünya Savaşı sonunda Türk egemenliğinden çıktı. 1921 yılında İngiliz mandası olarak Mavera-i Ürdün Emirliği adını aldı ve başına da Şerif Hüseyin'in oğlu I. Abdullah geçti. I. Abdullah, İngilizlerden bağımsız hareket etmek isteyince20 Temmuz 1951’de öldürüldü ve yerine oğlu Tallal geçti. Ürdün II. Dünya Savaşı'nın ardından bağımsız bir krallık oldu.

APOLLO 11 AY’A ULAŞTI

20 Temmuz 1969’da tarihte ilk kez insanlı bir uzay aracı olan Apollo 11 Ay'a ulaştı ve Ay yüzeyine indi. Astronot Neil Armstrong Ay'a ilk ayak basan insan oldu. ABD, bu uçuşla Uzay Yarışı'nın başlıca hedefini rakibi Sovyetler'den önce gerçekleştirmiş oldu. Bu seyahat hakkındaki iddialar ise gündemi uzun süre meşgul etti.

TİP KAPATILDI

20 Temmuz 1971’de Anayasa Mahkemesi Türkiye İşçi Partisi'ni (TİP) kapattı. 13 Şubat 1961'de, 1961 Anayasasının getirdiği demokratik ortamda, 12 sendikacı'nın İstanbul Valiliğine verdikleri bildirimle kuruldu. Mehmet Ali Aybar’ın genel başkanlığı döneminde Türkiye Sosyalist Partisi’de TİP'e katıldı. 12 Eylül 1980 darbesiyle TİP kapatıldı. 1987 yılında TİP, TKP ile birleşerek Türkiye Birleşik Komünist Partisi (TBKP) adını aldı. Bu parti daha sonra kendini feshetti. Bu partinin kadrolarının bir kısmı daha sonra ÖDP ve TKP'ye katıldı.

KIBRIS BARIŞ HAREKATI YAPILDI

20 Temmuz 1974’te Kıbrıs Barış Harekatı başladı. Türkiye Zürih ve Londra Antlaşması'nın IV. maddesine istinaden gerçekleştirdiği harekat sırasında diğer ülkelerden büyük tazyik altında kaldı. İç siyasette harekat emrinin Bülent Ecevit tarafından mı, yoksa Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından mı verildiği uzun süre tartışma konusu oldu.
Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-21-2010, 16:54   #8
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart



KÜÇÜK KAYNARCA ANTLAŞMASI İMZALANDI

21 Temmuz 1774’te Osmanlı Devleti ile Rusya arasında Küçük Kaynarca Antlaşması imzalandı Küçük Kaynarca Antlaşması Osmanlı Devleti ile Rusya arasında, 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşına son veren ve Osmanlı Devletinde önemli stratejik ve siyasi kayıplara yol açan antlaşmadır. Güney Dobruca’daki Küçük Kaynarca kasabasında imzalandığından bu adı almıştır. Bu antlaşmayla Kırım’a bağımsızlık verildi. İlk kez halkı Müslüman olan bir bölge Osmanlı Devleti’nden ayrıldı. Fakat Kırım halkı dini bakımdan Osmanlı halifesine bağlı olmaya devam edecekti. Böylelikle ilk defa ”halifelik” kurumu ilk kez uluslar arası bir antlaşmada geçerek diplomatik bir nitelik kazandı.

II. ABDÜLHAMİD'E SUİKAST GİRİŞİMİNDE BULUNULDU

21 Temmuz 1905’te II. Abdülhamid'e Yıldız Camii önünde suikast girişiminde bulunuldu. Cuma namazı sonrası arabasına ilerlerken, Padişah II. Abdülhamit'le Şeyhülislâm Cemalettin Efendi arasında başlayan konuşma oldukça uzamıştı. Tam bu sırada korkunç bir patlama duyuldu. Doğu Anadolu'da bağımsız bir Ermenistan kurmaya çalışan Ermeni Komitacıları karşılarında en büyük engel olarak gördükleri Padişah II. Sultan Abdülhamit'i öldürmek istemişlerdi. Abdülhamit, cuma günleri Yıldız camisinden çıktıktan sonra, 1 dakika 42 saniyede arabasının yanına gidiyordu. Birkaç cuma selâmlığını gözleyen Jorris, bu sürenin hiç değişmediğini. Padişahın bir saat düzeni içinde bu yolu, daima 1 dakika 42 saniyede aldığını görmüştü. Abdülhamit, caminin kapısında görününce Cehennem Makinesini çalıştırılarak, bomba 1 dakika 42 saniye sonra patlayacak duruma getirilmişti. Fakat Padişah, kapı önünde Şeyhülislâm Cemalettin Efendi'yle konuşmaya dalınca, süre dolmuş, Abdülhamit ölümden kurtulmuştu. Suikast amacını gerçekleştirememişti ama, tam 26 kişi ölmüş, 58 kişi de yaralanmıştı. Ayrıca, 17 arabayla 20 at da parçalanmıştı.

BALTIK ÜLKELERİ SSCB TARAFINDAN İLHAK EDİLDİ

21 TEMMUZ 1940’ta Baltık ülkeleri, Sovyetler Birliği tarafından ilhak edildi. Baltık Ülkeleri diye genel bir şekilde adlandırılan Estonya, Letonya (Latvia) ve Litvanya, Nazi Almanyası ile Sovyetler Birliği arasında imzalanan 23 Ağustos 1939 tarihli Tarafsızlık ve Saldırmazlık Paktı'nın gizli protokolü ile Sovyet Rusya'ya terkedilmişti. 21 Temmuz 1940’ta ise Sovyetler Birliği bu ülkeleri ilhak etti.

ÇOK PARTİLİ SEÇİMLER YAPILDI

21 Temmuz 1946’da Türkiye'de ilk çok partili seçimler yapıldı. Seçim açık oy, gizli sayımla ve çoğunluk sistemi esasına göre yapıldı. 465 milletvekilliğinden 395'ini Cumhuriyet Halk Partisi aldı. Demokrat Parti meclise 66 milletvekili sokabildi.

MISIR-LİBYA SAVAŞI BAŞLADI

21 Temmuz 1977’de dört gün süren Libya-Mısır savaşı başladı. Enver Sedat döneminde açıkça Batı’ya doğru kayan Mısır dış politikası özellikle Rusya’yı rahatsız etti. Mısır'ın Batı'ya doğru kayması ile Mısır-Libya münasebetlerinin de bozulmasına sebep oldu. Mısır-Libya gerginliği ve iki ülke münasebetlerindeki kriz, 1975 Temmuzunda başlamış ve aralıklarla 1977 Ekimine kadar sürmüştür. 1977 yılında Mısır ve Libya savaş durumuna girdiler. 12 Temmuz 1977 günü, dört kişilik bir sabotaj grubunun Libya'dan Mısır'a girmek isterken Mısırlılar tarafından yakalanması üzerine, 14 Temmuz 1977'den itibaren Libya-Mısır sınır çatışmaları başladı. Bu çatışmalar, 17 Temmuzdan itibaren iki taraf tanklarının ve uçaklarının çarpışmasına dönüştü ancak Arap Ligi'nin ve diğer Arap ülkelerinin araya girmesi üzerine, Libya topraklarına girmiş olan Mısır, kuvvetlerini geri çekerek 24 Temmuzda savaşı durdurdu.

UYGULAMALI DİN DERSİ KARARI ALINDI

21 Temmuz 1988’de Milli Eğitim Şurası'nda ilkokullara birinci sınıftan itibaren uygulamalı din dersi konması, üniversite öğretim üyelerinin ve öğrencilerin kılık ve kıyafetlerine karışılmaması yönündeki teklif kabul edildi.
Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-22-2010, 12:59   #9
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart


KİNG DAVİD HOTELİ BOMBALANDI

22 Temmuz 1946’da Kudüs'te İngiliz yönetiminin karargah olarak kullandığı King David hoteli bombalandı. Hotel, İngiliz Manda Yönetimi ile Filistin Hükümeti’nin genel merkezi ve İngiliz Silahlı Kuvvetleri’nin karargâhı olarak kullanılıyordu. Eylemi İngiliz Yönetimi’ne karşı mücadele eden ve bağımsız bir Yahudi devleti kurulmasını hedefleyen İrgun adlı Siyonist örgüt üstlendi. Örgütün lideri Menahem Begin’di. İngilizler, Begin’in “ölü veya canlı” yakalanmasına yardımcı olana 10.000 sterlin ödül verileceğini açıkladı. King David eyleminden üç hafta önce, İngiliz askerlerinin Agatha Operasyonu’nda başlıca Siyonist örgüt olan Yahudi Ajansı’nın merkezi basılmış, arama yapılmış, örgütün faaliyetleri ve şiddet kullanan gruplarla ilişkileri hakkında çok miktarda belge ve bilgiye el konulmuştu. Tutuklananlar arasında Moşe Şaret de vardı. King David bombalaması, Agatha Operasyonu’na karşılık yapılmıştı. Operasyonda tutuklanan Moşe Şaret, 1949’da İsrail’in ilk dışişleri bakanı oldu; 1953’te başbakan oldu. 2006 temmuzunda Menahem Begin Merkezi bombanın 60. yıldönümünü kutladı. Coşkulu kutlamalara 1996-99 yıllarında başbakanlık yapmış olup 2009’da tekrar başbakan seçilen Benjamin Netanyahu ve eski İrgun üyeleri de katıldı.

KALKINMA İÇİN BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (RCD) KURULDU

22 Temmuz 1964’te Türkiye, İran, Pakistan arasında Kalkınma için Bölgesel İşbirliği Örgütü (RCD) kuruldu. Aynı zamanda Merkezi Antlaşma Teşkilatı'nın (CENTO) üyesi olan bu üç ülkenin arasındaki ekonomik ve kültürel işbirliğini geliştirmek amacıyla 1960'ların başında üst düzeyde çeşitli girişimler yapıldı. Müzakereler sonunda Temmuz 1964'te İstanbul'da devlet başkanlarının katıldığı bir toplantıda RCD kuruldu. Örgütün amaçları arasında ticarette serbestliğin sağlanması, ticaret odaları arasında daha yakın ilişkilerin kurulması, posta tarifelerinin indirilmesini, bölgede hava taşımacılığının geliştirilmesi, gemicilik alanında işbirliğine gidilmesi, demiryolu ve karayolu bağlantıları ile turizmin geliştirilmesi, vize uygulamasının kaldırılması, teknik işbirliği yapılması ve kültürel bağlantıların artırılması bulunuyordu. Karar verme yetkisi her üç ülkeden bakanların katılacağı Bakanlar Konseyi'ne verildi. Ayrıca Bölgesel Planlama Komitesi ve Koordinasyon Komitesi oluşturuldu. RCD, varlığını uzun süre korumasına karşın, amaçlanan ekonomik işbirliği konusunda başarılı olamadı. CENTO'nun 1980'de feshedilmesinin ardından da varlığına son verildi. 1985'te RCD'nin bir uzantısı olarak Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) oluşturuldu.

ADAPAZARI’NDA DEPREM OLDU

22 Temmuz 1967’de Adapazarı ve Mudurnu'da gece saatlerinde Adapazarı'nda Richter ölçeğine göre 7,5 şiddetinde deprem oldu. Deprem tüm Marmara, Ege ve İç Anadolu'da da hissedildi. 89 kişi öldü, 400'ü aşkın kişi yaralandı, 795 ev tamamen, 2220 ev kısmen yıkıldı.

SALAH SHAHADE ÖLDÜRÜLDÜ

22 Temmuz 2002’de İsrail, Hamas'ın silahlı birlikler komutanı Salah Shahade’yi şehid etti. HAMAS’ın askeri kanadı durumundaki İzzettin Kassam Birlikleri’nin eski komutanlarından Salah Şehade 2002 yılında 22 Temmuz’u 23 Temmuz’a bağlayan gecen İsrail işgal güçlerinin attığı füzelerle şehit oldu. Komutan Salah Şehade’nin hedef alındığı saldırıda 11'i çocuk, 3'ü kadın olmak üzere 17 kişi şehit edilirken yaklaşık 150 kişi de yaralandı. Ölenlerden biri 2 aylık biri de 18 aylık bebekti. Salah Shahade 24 Şubat 1952 tarihinde eş-Şati mülteci kampında, altı kız çocuktan sonra ailenin ilk ve tek erkek çocuğu olarak dünyaya geldi. İyi bir sporcu olan Shahade, İskenderiye'de tahsil gördüğü sırada Japonya'da güreş müsabakalarına katıldı ve gümüş kemer kazandı. Sporda halter alanında da çalışma yaptı ve bu alanda da ismini duyurdu. Evli olan Shahade 6 kız çocuğu basıydı.

YENİ TÜRKİYE PARTİSİ KURULDU

22 Temmuz 2002’de DSP’den istifalar, Meclis’te de temsil edilen yeni bir parti oluşumuna dönüştü. Yeni Türkiye Partisi, İsmail Cem’in genel başkanlığında 63 milletvekilinin katılımıyla kuruldu. Yeni Türkiye Partisi (YTP), 21 Temmuz 2002'de DSP'den ayrılan İsmail Cem ve Hüsamettin Özkan liderliğindeki bir grup milletvekili tarafından Merkez sol ve liberal bir çizgide kuuldu. 3 Kasım 2002 Erken Genel Seçimleri'nde % 1.15'lik oy oranıyla bir varlık gösterememesi üzerine başta Hüsamettin Özkan olmak üzere partiden büyük kopuşlar oldu. 2004 Yerel Seçimleri'nde oyları 0.32 ye düşmesi ve İsmail Cem'in hastalığı nedeni ile siyasi varlığını daha fazla devam ettiremeyen parti 24 Ekim 2004'de yaptığı son kurultayda CHP'ye katılma kararı aldı.

RADOVAN KARADZİC SIRBİSTAN'DA YAKALANDI

22 Temmuz 2008’de Bosna Savaş Suçlusu Radovan Karadzic Sırbistan'da yakalandı. Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra işlenmiş en büyük savaş suçlarının elebaşısı olarak aranan Bosnalı Sırp lider Radovan Karaciç'in Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bir belediye otobüsünde yakalandı. Başta 8 bin Bosnalı yetişkin ve erkek çocuğun öldürüldüğü Srebrenitsa katliamı olmak üzere Bosna'da on binlerce kişinin öldüğü şiddet olaylarını organize etmekle suçlanan Karadziç, eski Yugoslavya Federasyonu'nda işlenen savaş suçlarını yargılamak için kurulan BM'ye bağlı uluslararası savaş suçları mahkemesinin en çok arananlar listesinin de başında bulunuyordu.

KEMAL TÜRKLER ÖLDÜRÜLDÜ

22 Temmuz 1980’de Disk'in kurucusu ve ilk genel başkanı Kemal Türkler öldürüldü. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu lideri, Kemal Türkler, 1926 yılında Denizli’de, yoksul bir ailenin ilk çocuğu olarak doğdu. 1958 yılında evlenen Türkler’in 2 çocuğu bulunuyordu. Kemal Türkler 1961 yılında Türkiye İşçi Partisi kurucuları arasında yer aldı. Kemal Türkler, 15 Temmuz 1966’da diğer bazı sendikacılarla birlikte Sendikalar Arası Dayanışma Anlaşması (SA-DA)verilen bir karara imza attı. Bunun sonucunda, MADEN-İŞ, BASIN-İŞ, LASTİK-İŞ, GIDA-İŞ15 Ocak 1967’de Türk-İş’ten ayrılıp [Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu]nu(DİSK)kurdular. Disk’in 6. Genel Kurul’unda 26 Aralık 1977 Kemal Türkler, DİSK genel başkanlığını kaybetti. 1978 yılında İstanbul Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarında Maden-İş başkanı olarak yürüdü. 19 Aralık 1979’da yapılan Maden-İş sendikasının, 23. Genel Kurulunda, Enternasyonal Marşı’nın okunması nedeniyle tutuklandı. 22 Temmuz 1980'de evinin önünde vurularak öldürüldü.
Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-23-2010, 15:58   #10
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart



ERZİNCAN’DA DEPREM OLDU

23 Temmuz 1784’te Erzincan'da meydana gelen depremde 5 bin kişi hayatını kaybetti. Tarihte bir çok depreme sebep olan Doğu Anadolu Fay Hattı’nın önemli depremlerinden biri 23 Temmuz 1784’te Erzincan’da gerçekleşti. Şiddeti 7,5 olarak tahmin edilen depremde o günün nüfusuna göre çok fazla sayılacak 5000 kişi öldü.

ERZURUM KONGRESİ BAŞLADI

23 Temmuz 1919’da Erzurum Kongresi yapıldı. Amasya Genelgesi'nde alınan karar gereği 23 Temmuz - 7 Ağustos 1919 tarihleri arasında Erzurum'da toplanan kongreye çoğunluğu işgal altındaki 5 doğu ili Trabzon, Erzurum, Sivas, Bitlis ve Van'dan gelen 62 delege katıldı. 2 hafta süren kongrede alınan kararlar Kurtuluş Mücadelesi'nde izlenen çizgide önemli ölçüde belirleyici oldu.

II. MEŞRUTİYET İLAN EDİLDİ

23 Temmuz 1908’de II. Meşrutiyet'in ilan edildi. İkinci Meşrutiyet Devri olarak bilinen dönem, 24 Temmuz 1908'de yeniden ilân edilmesiyle başlayan ve 5 Kasım 1922'de Osmanlı Devleti'nin tasfiyesiyle sona eren dönemdir. İkinci Meşrutiyetin ilanından sonra derhal seçimlere gidildi. Seçimlerin başlıca 2 partisi İttihat ve Terakki ile liberal görüşlü Ahrar Fırkası'ydı. Seçimleri İttihatçılar kazandı. Seçimlerin ardından oluşan yeni Meclis-i Mebusan 17 Aralık 1908'de çalışmalarına başladı.

MISIR’DA DARBE OLDU

23 Temmuz 1952’de Mısır'da Cemal Abdül Nasır liderliğindeki Hür Subaylar Hareketi Kral Faruk'u devirdi ve monarşiye son verdi. Kral Faruk'un yönetimine 23 Temmuz 1952'de gerçekleştirilen askeri darbeyle son verildi. Darbeden sonra Tümgeneral Muhammed Necib devlet baskani oldu.


MOSTAR KÖPRÜSÜ YENİDEN AÇILDI

23 Temmuz 2004’te Sırplar ve Hırvatların saldırıları sonucu yıkılan Mostar Köprüsü yeniden açıldı. Bosna-Hersek'te başlayan iç savaş sırasında Mostar Köprüsü'ne ilk saldırıyı 1992'de Bosnalı Sırplar düzenledi. 1993'te Hırvat tankları köprüye daha büyük bir zarar veren saldırılarını başlattı. Kasım ayının sonunda köprü tamamen yıkıldı. Dev taşları, Neretva Nehri'nin sularına gömüldü. Mostar Köprüsü, yüzyıllar boyunca Bosna'da hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolüydü. Şehrin Müslüman ve Hırvat kesimini, birbirine bağlıyordu. Köprünün yıkımı, Mostar'ın çok uluslu mirasının reddedilmesi anlamına geliyordu. Savaş sonrasında İngiliz güçleri yıkılan köprünün yerine geçici bir demir köprü yaptı. Mostar civarındaki diğer köprüler de tahrip edildiğinden, nehrin iki yakasını birleştiren tek yapı olarak bu köprü kaldı. Mostar Köprüsü' nün eski haline uygun olarak yeniden inşaası çalışmaları (TİKA) UNESCO ve Dünya Bankası'nın desteğiyle 1997'de başladı. Köprünün inşaatını Türk şirketi olan ER-BU üstlendi. Macar ordusundan dalgıçlar orijinal taşları nehir yatağından bulup vinçlerle çıkardı. Suyun içinde bozulmaya uğrayan taşlar yapıda kullanılamadığından orijinal taşların çıkarıldığı günümüzde kapalı olan taş ocağı tekrardan bu iş için açılıp aynı ocaktan çıkarılan taşlar köprünün yapımında kullanıldı. Orijinal modele sadık kalan şirket, köprünün temellerini de sağlamlaştırdı. 30 metre uzunluğundaki, 24 metre yüksekliğindeki köprünün kemerindeki çalışma Haziran 2002'de başladı. Kilit taşı Ağustos 2003'te yerine konuldu. İnşaatı tamamlanan Mostar Köprüsü, aralarında Türkiye' nin de bulunduğu çok sayıda devletin temsilcilerinin hazır bulunduğu bir törenle, İngiliz Prensi Charles tarafından 23 Temmuz 2004 tarihinde açıldı. Açılışı, çok sayıda televizyon ekibi naklen yayınla seyircilerine ulaştırdı. Mostar Köprüsü, eski Mostar şehriyle birlikte 2005 yılında Dünya Miras Listesi'ne eklendi.

HATAY’DA YÖNETİM TÜRKLERE DEVREDİLDİ

23 Temmuz 1939’da Hatay’da yönetim Türk Hükümetine devredildi.


Sri Lanka’da “Kara Temmuz Olayı” gerçekleşti. 27 Temmuz 1983

Sri Lanka hükümetinin 1972’de resmi dili Sinhalice, resmi dini de Budizm ilan etmesi üzerine ülke halkının yüzde 15’ini oluşturan Tamiller isyan ettiler. İsyanın bastırılmasından sonra Velupillai Prabhakaran tarafından Tamil Kaplanları örgütü kuruldu. Örgüt sivilleri hedef alan intihar saldırılarıyla adını duyurdu. Sri Lanka hükümeti Tamillerin yaşadığı bölgelere operasyonlar düzenleyerek aralarında çocuk ve kadınlarında bulunduğu 5000 Tamilliyi öldürdü. Tamil Kaplanları Kara Temmuz olarak bilinen bu olaylardan sonra eylemlerini daha da yoğunlaştırarak düzenledikleri intihar saldırılarında kadın ve çocukları kullandılar ve misilleme yaparak Hindistan cumhurbaşkanını öldürdüler.

Monevasia’da Müslüman katliamı yaşandı 23 Temmuz 1821

Mora isyanı sırasında Monevasia şehrini ele geçiren Rum çeteciler 3000 Müslüman’ı öldürdü, Türklerin yaşadığı mahalleleri ateşe verdi.
Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim
ertuğrul özgül, tarih'te bugün


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta