![]() |
#1 |
![]() ![]() “Başörtüsüne özgürlük eylemleri”nin 358.′sinde konuşan Mazlumder Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Soner Kartal, Mazlumder’in üç aydır yapmış olduğu başvurular sonucu Millî Eğitim Bakanlığının Aday Öğretmenlere İlişkin Yönergesinde değişiklik yapıldığını, buna göre öğretmen adaylarının başörtülü olarak ilköğretim ve liselerde derslere girmelerinin engellenemeyeceğini söyledi. Öğretmene yasak, adaya serbest Ankara İnanç Özgürlüğü Platformunun düzenlediği “başörtüsünü özgürlük eylemleri”nin 358. haftasında konuşan Mazlumder Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Soner Kartal, Mazlumder’in üç aydır yapmış olduğu başvurular sonucu Millî Eğitim Bakanlığı’nın Aday Öğretmenlere İlişkin Yönergesinde değişiklik yapıldığını, buna göre öğretmen adaylarının YÖK mevzuatı çerçevesinde disiplin hükümlerine tabi olacağını ve başörtülü olarak ilköğretim ve liselerde derslere girmeleri engellenemeyeceğini söyledi. Abdi İpekçi Parkında yapılan eylemde konuşan Soner Kartal, bu düzenlenin inanç özgürlüğü açısından olumlu bir gelişme olarak kabul ettiklerini söyledi. Kartal, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Aday öğretmenlerin stajları esnasında yaşadıkları başörtü sorunu sonrasında yaptıkları başvurularla, MEB ve YÖK ile görüşmeler gerçekleştirilmiş ve görüşmeler sonucunda söz konusu yönergenin Disiplin Kuralları ile ilgili 15. Maddesi’ndeki, ‘öğretmen adaylarının görev yaptıkları okullarda görevli öğretmenlerin uymakla yükümlü oldukları yasa, yönetmelik ve yönergeler ile okul yönetimi tarafından konulan kurallara uymak zorunda oldukları’ hükmü değiştirilmiş, ‘Öğretmen adayları, uygulama yaptıkları okullarda devam devamsızlık, günlük ders programları ile öğretim müfredatının uygulanması konularında öğretmenlerin tabi oldukları kurallara uymakla yükümlüdürler. Adaylara, disiplin ve diğer konularda yüksek öğretim kurumları mevzuatı uygulanır’ şeklinde düzenlenmiştir. Bu vesile ile öğretmen adayları YÖK mevzuatı çerçevesinde disiplin hükümlerine tabi olacak ve başörtülü olarak ilköğretim ve liselerde derslere girmeleri engellenemeyecektir.” TED YANLIŞTAN DÖNDÜ Geçtiğimiz hafta, Ortadoğu Teknik Üniversitesinin bu yıl ikincisinin düzenlediği münazara turnuvasının gerçekleştirildiği TED Ankara Kolejinde müdürü Aydın Ünal Fatih’in üniversitesinden katılan iki ayrı takımdaki başörtülü kişililerin, Kolejin bir ilköğretim olduğu ve başörtülü olarak okula giremeyeceklerini, başlarını açtıkları taktirde okula girebileceklerini ifade ederek okula girmelerini engellediğini hatırlatan Soner Kartal, bu hak ihlâli ile ilgili Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ile görüştüklerini, Pehlivanoğlu’nun kendilerine, vuku bulan hadisenin gerçekleşmiş olduğunu kabul edip bunun TED’in kurumsal bir tutum ve tavrı sonucu değil, oradaki okul yetkilisinin kişisel bir tasarrufu ve engellemesi olduğunu ve olayla ilgili gerekli uyarıların kişilere yapıldığını belirttiğini anlattı. Kartal, “Sayın Pehlivanoğlu TED’in başörtüsü yasağıyla anılmasında duyduğu rahatsızlığı dile getirmiş. Bireysel manada özgürlükler adına en katı dönemde dahi net bir tavır sergilediğini belirterek mevcutta sürdürülen başörtüsü yasağının da kabul edilemez olduğunu belirtmiştir. Bundan sonraki süreçte TED’e bağlı hiçbir kurumda bu tarz bir uygulamanın olmayacağına dair bilgi vermiştir” dedi. YASAĞA KAYNAKLIK EDEN YÖNETMELİK BİR AN ÖNCE DEĞİŞMELİ Soner Kartal açıklamasının sonunda şunları söyledi: “Ankara İnanç Özgürlüğü bileşenleri olarak, kişilerin kılık kıyafetleri dolayısıyla eğitim-öğretim, çalışma hakkı ve siyasî haklarını kullanmaktan hiçbir suretle mahrum edilmemesi gerektiğini belirtir, bu hakların ihlâline kaynak teşkil eden yönetmelik ve yönergeler için gerekli hukukî düzenlemelerin bir an önce yapılması çağrısını yineleriz.” Yeni Asya
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|