AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dış Gündem Dış Gündem ile ilgili tüm konuları burada paylaşıyoruz.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 11-19-2014, 17:06   #1
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart Avrupa Birliği'nin Borcu Artıyor, Türkiye'nin Borcu ise Azalıyor
AB'nin borcu artıyor, Türkiye'nin ki azalıyor



AB'nin kamu borç stoku gittikçe artarken, kamu borç stoğunun GSYH'ya oranı açısından Türkiye, AB listesinin en sonlarında yeraldı.

AA muhabirinin Uluslararası Para Fonu (IMF) istatistiklerinden derlediği bilgiye göre, kamu borç stokunun gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı gelişmiş ekonomilerde ve AB'nin çoğu ülkesinde yükselirken, Türkiye'de bu oran Maastricht kriteri olan % 60'ın çok altına geriledi.

2002 - 2013 yılları arasında AB tanımlı kamu borç stokunun GSYH oranı AB'de % 60,6'dan % 89,5'e ulaşırken, Türkiye'nin uyguladığı mali disiplin ve etkin kamu borç yönetimi ile bu oran % 74'ten % 36'ya düşürüldü. Türkiye uyguladığı bu politika sayesinde AB tanımlı brüt kamu borç yükünü AB-28 ortalamalarının çok altına çekerken, net kamu borç stokunun milli gelire oranını önemli ölçüde azalttı ve faiz harcamalarının vergi gelirlerine oranını keskin şekilde düşürdü.

2008 yılı küresel krizden sonra gelişmiş ülkeler başta olmak üzere, krizin derinden hissedildiği Yunanistan, İspanya, Portekiz, İrlanda ve İtalya'da kamu borç stokunun GYSH'ya oranı hızlı bir şekilde yükselerek % 100'ün üzerine çıktı.

IMF'nin 2013 yılı verilerini tahmin olarak gösterdiği veride, AB'ye üye 28 ülkeden 15'i Maastricht kriterini sağlayamazken, kritere uyan 13 ülkenin de sadece 3'ünün (Lüksemburg, Bulgaristan ve Estonya) kamu borç stokunun GSYH'ya oranı Türkiye'nin altında gerçekleşti.

Küresel krizin en fazla etkilediği Yunanistan'ın kamu borç stokunun GSYH'ya oranı, AB'ye üye ülkeler arasında en fazla yükselen ülke olurken, 2008 yılında % 112,9'dan 2013 yılında % 175,7'ye yükseldi. Yunanistan'ı % 132,3 ile İtalya, % 123,6 ile Portekiz, % 123,3 ile İrlanda, % 114,1 ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve % 100,9 ile Belçika takip etti.

AB'nin lokomotifi konumundaki Almanya'nın kamu borç stokunun GSYH'ya oranı 2008 yılında % 66,8 iken geçen yıl % 80,4'e yükseldi. Fransa'da bu oran geçen yıl % 93,5 ve İngiltere'de % 92,1 düzeyinde gerçekleşti.

Lüksemburg'un kamu borç stokunun GSYH'ya oranı 2013 yılında % 22,9, Bulgaristan'ın % 16 ve Estonya'nın % 11 seviyesinde iken, Türkiye'den daha iyi konumda olan ülkeler oldular.

2013 yılı itibariyle kamu borç stokunun GSYH'ya oranı en yüksek olan ülke % 243 ile Japonya oldu. ABD'de bu oran % 102,7, Kanada'da % 85,3 düzeyinde gerçekleşti.

Öte yandan IMF, 2018 yılında Türkiye'nin kamu borç stokunun GSYH'ya oranının % 30,7'ye gerileceğini öngörüyor.

Analistler, Türkiye'nin kamu maliyesinde son yıllarda sergilediği performansın gelişmiş ülkelerden daha iyi olmasının büyük bir başarı olduğunu belirterek, Maastricht kriterlerinin ekonomik krizin ardından AB tarafından unutulduğuna ve konuşulmadığına dikkati çekiyorlar.

"Türkiye'nin kamu maliyesi takdir topluyor"

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Odeabank Ekonomik Araştırmalar ve Stratejik Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serkan Özcan, Türkiye ekonomisinin en güçlü yanlarından birinin görece düşük kamu borcu olduğunu söyledi.

2008 yılında etkileri belirginleşen global kriz süresince mali disiplinin daha fazla önem kazandığını belirten Özcan, Türkiye'nin kamu açığını ciddi anlamda düşürmeyi başardığına dikkati çekti.

Özcan şunları kaydetti:

"Avrupa’da Maastricht kriterleri olarak tanımlanan % 60’lık seviyeyi çoğu Avrupa ülkesi tutturamazken, aday ülke olarak Türkiye’de kaydedilen performans tüm kesimlerce takdir topluyor. Kamu maliyesinin bu durumu, Türkiye ekonomisinde olası zayıflık hâlinde, gerektiğinde kamu destekleriyle ekonominin canlandırılabilmesine de imkân tanıyor."

Kaynak

Anadolu Ajansı 04.03.2014

 

Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 11-19-2014, 17:07   #2
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart
Dertlere Derman AK Parti.
Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim
ab'nin borcu artıyor, türkiye'ninborcuazalıyor


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım