AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.

Stil
Seçenekler

Alt 02-13-2015, 09:12   #1
Kullanıcı Adı
eyyubii
Standart Diyanet'ten Risale-i Nur’da Mânâyı Değiştirecek 1 Kelime Hatası

Kanun zoruyla basımı devlet tekeline alınan Risale-i Nur’ların yeni baskılarında skandal tahrifatlar yapıldı. Diyanet’in basıma hazırladığı eserlerin ilk nüshalarında, Bediüzzaman Said Nursi’nin Emirdağ Lahikası’nda kullandığı “Dehşetli bir put kırdım.” sözü, “Dehşetli bir pot kırdım.” ifadesine dönüştürülmüş. Şualar’da yer alan ‘Hata Sevap Cetveli’nde Bediüzzaman’ın Haşhaşi iftirasına verdiği cevap da çıkarılmış.

Kanun zoruyla basımı devlet tekeline alınan Risale-i Nurların yeni yayımlanan baskılarında skandal tahrifatlar yapıldığı ortaya çıktı. Diyanet tarafından basıma hazırlanan Risalelerin ilk nüshalarında, Bediüzzaman Said Nursi'nin Emirdağ Lahikası'nda kullandığı “Dehşetli bir put kırdım” sözü, “Dehşetli bir pot kırdım” ifadesine dönüştürülmüş. Yine Şualar'da yer alan ‘Hata Sevap Cetveli'nde Bediüzzaman'ın haşhaşi iftirasına verdiği cevap da çıkarıldı. Skandalı ortaya çıkaran Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kazım Güleçyüz, Diyanet'in Risaleleri açıkça tahrif ettiğini ve sansür uyguladığını belirtti.

Risale-i Nur Külliyatı'nın basımı, geçtiğimiz kasım ayıyla birlikte devlet tekeline alınmıştı. Ancak Diyanet'in bandrol izni vererek düzenlediği Risalelerin metinlerinde tahrifat yapıldığı tespit edildi. Diyanet'in yayınevlerine dayattığı metinde büyük hatalar bulduklarını anlatan Güleçyüz, "Birinci Meclis'teki meşhur tartışma için Üstad’ın kullandığı ‘Dehşetli bir put kırdım' sözü, Diyanet vizeli Emirdağ'da ‘Pot kırdım'a dönüşmüş.” dedi. Bunun kabul edilebilir bir hata olamayacağını vurgulayarak, "Burada Bediüzzaman, namaza karşı yapılan bir itiraza çok sert ve keskin bir cevap veriyor. Onu bu ‘put kırdım' ifadesiyle anlatıyor. ‘Pot kırdım'da ise mana tamamen farklılaşıyor. Hiç alakası olmayan, manaya oturmayan bir kelime." diye konuştu.

ÜSTAD’IN HAŞHAŞİ İFTİRASINA CEVABI DA RAHATSIZ ETTİ

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın baskısını yaptığı Risale-i Nur Külliyatı'nda Emirdağ-2 ve Barla Lahikası gibi temel kitapların yer almadığı da öğrenildi. Bunun yanında Şualar isimli eserde yer alan ‘Hata Sevap Cetveli'nde ise Bediüzzaman'ın Haşhaşi iftirasına cevabı yer alması Diyanet'i rahatsız etti. Güleçyüz, bu durumu, “Şualar adlı önemli eserde yer alan ‘Hata-Sevab Cetveli'nin tamamı ile bazı kritik mektuplar da Risale'den kitaptan çıkarıldı.” diye açıkladı. Hata Sevap Cetveli'nin Risale-i Nur'u hedef alan günümüzdeki saldırıları da susturacak ve püskürtecek nitelikte cevaplar içerdiğini vurgulayan Güleçyüz, "Şualar'da yer alan 90 maddelik bu bölümde Üstad'ın savcının özellikle haşhaşi iftirasına yönelik verdiği cevaplar bulunuyor." hatırlatmasında bulundu.

Kaynak

Konu Cihannur tarafından (02-13-2015 Saat 14:43 ) değiştirilmiştir.. Sebep: Konu başlığının düzeltilmesi.
eyyubii isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)