12-13-2014, 02:14 | #1 |
Petrol Silahı... UluslararasıPetrolFiyatı Serbest Piyasada Belirlenmez Manipülatiftir
Haziran 2014 ile şimdi Aralık 2014 tarihleri arasında petrol fiyatlarındaki 6 aylık değişim (115 $'lardan 60 $'lar seviyelerine neredeyse yarı yarıya düşüş) uluslararası petrol fiyatının tamamen manipülatif olduğunu apaçık ve reddedilemez bir biçimde göstermiş ve kanıtlamıştır. Uluslararası petrol fiyatı serbest piyasada belirlenmemektedir; petrol fiyatlarını manipüle etme gücü elinde bulunduran ülkeler yeri ve zamanı geldiğinde petrolün manipülatif fiyatını istedikleri gibi düşürebilmekte istedikleri gibi yükseltebilmektedirler.
Konu Cihannur tarafından (12-13-2014 Saat 02:28 ) değiştirilmiştir.. |
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
12-13-2014, 02:16 | #2 |
Güngör Uras
Petrol neden ucuzluyor? Petrol neden ucuzluyor? Bir ‘tüketici’, saf ve bakir bir Anadolu çocuğu olarak merak ediyorum. Ona soruyorum, buna soruyorum. Rivayet muhtelif. Kimi talep düştü diyor. Kimi, Çİn’de ekonomi yavaşladı diyor. Kimi Avrupa’da durgunluk var diyor. Kimi de ABD’nin kaya gazı üretimindeki artış nedeniyle petrol talebinin azaldığını anlatıyor. Uluslararası Enerji Ajansı (International Energy Agency), US Energy Information Administation, OPEC, OECD gibi kuruluşlar dünyada petrol arz ve talebi ile ilgili bilgileri yayınlıyor. Bu kaynaklardan öğrendiklerimi sayın okuyucularıma arz edeceğim: - OECD verilerine göre, dünyada günlük petrol üretiminde OPEC ülkelerinin toplam üretimdeki payları yüzde 40 dolayında. Kalan petrolü diğer ülkeler üretiyor. - OECD verilerine göre, günlük toplam üretim 2013 yılında 90.1 milyon varil, toplam talep 90.4 milyon varil idi. 2014 yılı için tahmin günde 91.9 milyon varil üretim, 91.3 milyon varil tüketimdi. Arz telep değişmedi (gibi!) - Uluslararası Enerji Ajansı, üçer aylık dönemler itibariyle günlük üretim ve tüketim rakamlarını veriyor. 2013 yılı son çeyreğinde üretim (arz) günde 91.8 milyon varil, talep (tüketim) 92.7 milyon varildi. Bu yılın 3’üncü çeyreğinde arz 93.6 milyon varile yükseldi ama talep de 93.0 milyon varil oldu. İçinde bulunduğumuz son çeyrekte talebin günde 93.5 milyon varil olduğu belirlenmiş durumda. Bu verilere göre talepte azalma yok. Geçen yıl sonundan bu yana talep günde 92.7 milyon varilden 93.5 milyon varile yükseldi. Üretimde patlama yok. Üretim arzı karşılayacak ölçüde arttı. - AB kaynaklarında, 2013 yılında büyük petrol ithalatçısı ülkelerin günlük ithalatı ABD için 6.8 milyar varil, Çin için 5.2 milyon varil, Japonya için 4.4 milyon varil, Hindistan için 2.7 milyon varil, Güney Kore için 2.3 milyon varil, Almanya için 2.2 milyon varil, Fransa için 1.8 milyon varil olarak belirtiliyor. (Bu rakamlar değişik kaynaklarda farklılık gösteriyor.) - ABD’nin federal verilerine göre (US Energy Information Agency) 2014 yılının ilk çeyreğinde ABD’nin ham petrol üretimi günde 8.8 milyon varil, ithalatı 7.1 milyon varil. Eylül ayı ham petrol (crude oil) üretimi 8.8 milyon varil, ithalatı 7.5 milyon varil. Geçmiş eylül aylarına göre artış var ama ABD kaynaklarına göre, 2012 Eylül ayında 6.5 milyon varil, 2013 Eylül ayında 7.7 milyon varil olan üretim bu eylülde 8.8 milyon ton oldu. (The Economist’in son sayısında 11 milyon varil üretimden söz ediliyor) ABD’de talep aynı - ABD’de akaryakıt tüketiminde gerileme yok. Farklı ürünlerde 2013 yılına göre talep artışı var. Talep düştü de fiyat ucuzladı denilemez. - Evet ABD’de ‘kaya gazı’ üretimi şimdilerde doğalgaz üretimi ile başa baş çizgiye ulaştı ama kaya gazı henüz ham petrol talebini azaltacak bir gelişme içinde değil. - Geliyoruz Çin’in durumuna. Son verilere göre, Çin’de günlük talep 10.7 milyon varil ham petrol. Çin’in üretimi günde 4.5 milyon varil. Bu durumda ithalat ihtiyacı 6.2 milyon varil. Dünya Enerji Ajansı, Çin’in 2014 ortalama petrol ihtiyacını günde 11.1 milyon varil olarak tahmin ediyor. Günde 6.6 milyon varil ithalat ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Açık anlatımıyla Çin’in talebi de daralma göstermiyor. Sonuç: Arzda (at ile deve) bir değişiklik yok. Talepte tahminlerin aksine (at ile deve) bir değişiklik yok. Bu durumda, bu petrol fiyatı acaba neden ve nasıl ucuzluyor? Bir nedeni olmalı... Hedef acaba Putin’i dize getirmek mi? (Bir hayır sahibi, petrolün neden ucuzladığını, rakamlara dayalı olarak ‘benim anlayacağım şekilde’ anlatır ise ben de sayın okuyucularıma bilgi veririm.) Kaynak Milliyet 08.12.2014 |
|
12-13-2014, 02:25 | #3 |
Yok dünyada ekonomik daralma varmış da, yok petrol üretimi artmış da petrol fiyatları onun için ucuzluyormuş ve bu yüzden petrol fiyatları Haziran 2014'ten Aralık 2014'e kadar 6 ayda neredeyse yarı yarıya kadar düşmüş. Mış mış da mış mış. Kimi kandırıyorsunuz! Aşağıdaki tabloda 2013 yılının petrol üretim tüketim rakamları ve 2014 yılının tahmini petrol üretim ve tüketim rakamları yer almaktadır.
Yukarıdaki tabloya bakıldığında, petrolün ne arzında ne de talebinde 2013 yılından 2014 yılına geçen sürede kayda değer bir fark görünmüyor. O hâlde ne oldu da Haziran 2014'te 115 dolarlar seviyesinde olan petrol fiyatları 6 içinde neredeyse yarı yarıya ucuzlayarak 60 dolarlar seviyelerine kadar düştü? Bu sorunun cevabı şudur: Petrol fiyatları uluslararası serbest piyasada belirlenmemekte, manipülatif olarak belirlenmektedir. Petrolün fiyatı tamamen manipülatiftir. Şimdilerde 60 dolarlar seviyelerine düşmüş olan petrolün fiyatı, petrol üzerinde manipülasyon gücüne sahip olan ülkeler tarafından 6 ay içinde tekrar 115 dolarlar seviyelerine kadar yükseltilebilir. Konu Cihannur tarafından (12-13-2014 Saat 02:28 ) değiştirilmiştir.. |
|
12-13-2014, 02:53 | #4 |
ABD, Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi ve daha sonra da Doğu Ukrayna'yı ilhak etmeye başlaması üzerine Rusya'yı ekonomik olarak çökertmek, çökertemiyorsa da darboğaza sokmak, böylelikle Rusya'nın yayılmacılığını önlemek için petrol fiyatlarını düşürmeye karar vermiş ve uygulamaya koymuştur.
ABD böylelikle dünyaya petrolün bir ürün olmanın yanı sıra bir 'silah' olduğunu da bir kez daha göstermiş oldu. Bunun yanı sıra uluslararası petrol fiyatlarının tamamen manipülatif olduğunu da anlamış olduk. 115 $'lar seviyelerinde olan petrol fiyatlarını canları istedikleri zaman 6 ay içinde 60 $'lar seviyelerine indirebildiklerini tüm dünyaya gösterdiler. ABD bugün, petrol ihracatçısı olan Rusya'yı hedef aldığı için petrolün fiyatını 60 $'lar seviyesine kadar düşürdü. Diyelim ki ABD, yarın bir gün Rusya'yla anlaşma yoluna gitti ve onunla arasını düzeltti ve bu sefer de petrol ihracatçısı değil de petrol ithalatçısı olan X bir ülkeyle sorun yaşamaya başladı. ABD, bugün Rusya'yı ekonomik olarak çökertmek için nasıl petrol fiyatlarını 6 ayda neredeyse yarı yarıya düşürdüyse, yarın da o petrol ithalatçısı X ülkeyi ekonomik olarak çökermek için petrol fiyatlarını 150 $'lar seviyelerine hatta daha da yukarı seviyelere, bugünkü fiyatının 2-3 katı kadar yüksek seviyelere çıkartabilir. Petrolün maliyeti ortalama olarak 5-10 $ civarında. Böyle olduğuna göre bu malın normal fiyatının 20-30 $'lar civarında olması gerekir. 5-10 $'a ürettiğin petrolü 20-30 $'a sattığın zaman kâr edersin. Hadi diyelim ki biraz daha fazla kâr edeyim dersen o zaman da petrolün varilini 40-50 $'a satarsın. Peki ya varil başına 110-115 $'lık fiyatlar nedir Allah aşkına? Bunun adı soygundur. Ülkelerin-insanların petrole ihtiyaçları var diye 5-10 $'lara üretilen ve fiyatının 20-30 $'lar seviyelerinde olması gereken petrolün varil fiyatını 110-115 $'a satmak, ülkeleri-insanları ihtiyaçlarından dolayı soymaktır. Dünyada hangi ürünü % 1000 kârla satabilirsin ki?! Yok böyle bir şey! Yeter artık bu soygun! ABD, Rusya'nın ekonomisini batırmak için petrol fiyatlarını ucuzlatmaya başlamasaydı dünya ülkeleri hâlâ 115 $ civarındaki petrol fiyatlarıyla soyulmaya devam edileceklerdi. Konu Cihannur tarafından (12-13-2014 Saat 03:16 ) değiştirilmiştir.. |
|
12-13-2014, 23:07 | #5 |
Petrol 20 dolara düşse bile kâr ederiz!
Petrol fiyatlarındaki düşüş uluslararası enerji devlerinde tedirginliğe yol açarken Türk ortaklı şirketten cesur bir çıkış geldi. Kuzey Irak'taki en büyük petrol üreticisi Genel Energy'nin İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, petrol fiyatının varil başına 20 dolara düştüğü durumda bile kâr edip petrol üretmeye devam edebileceklerini söyledi. VARİL BAŞINA MALİYET 5 DOLARIN ALTINDA Sepil, yaptığı açıklamada açık denizlerde petrol üretimiyle karada üretim arasında ciddi maliyet farkı bulunduğunu ifade ederek, "Genel Energy'nin durumu rahat; çünkü biz karada petrol üretiyoruz. Ortadoğu'nun en avantajlı yanı budur zaten. Petrol üretim maliyetleri bizde sermaye giderleri artı faaliyet giderleri dediğimiz 25 yıllık maliyet, varil başına 5 doların altında. Yani petrol teorik olarak 20 dolar olsa bile biz çok az kâr ederiz ama hâlâ üretebiliriz" dedi. Kaynak Eko Trent 13.12.2014 |
|
12-13-2014, 23:15 | #6 | |
Alıntı:
|
||
03-15-2015, 02:16 | #7 |
AK PARTİLİ VE BJK LİYİM VARMI ..................
Partimizin adı AK PARTİ DİR düzgün yazalım lütfen .... küfürlü yazmak yazmaktır... Konu onurcan tarafından (03-16-2015 Saat 01:01 ) değiştirilmiştir.. |
|
03-16-2018, 19:33 | #8 |
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ertem: ABD, petrolü siyasi sopa olarak kullanıyor
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem "Petrol fiyatlarındaki düşüş enerji tarafında bizi olumlu etkiyecektir. ABD, petrol fiyatlarını siyasi sopa olarak kullanıyor" dedi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, TRT Haber’de yayınlanan Elif Saygılıer ile Ekonomi 7/24 programının konuğu oldu. Ertem, Necmettin Batırel’in sorularını cevapladı. "Kurdaki yükseliş siyasi" Döviz kurlarındaki yükselişin gerekçelerini anlatan Cemil Ertem "Türkiye'de geçmişten kalan kuru tartışma alışkanlığı var. Eskiden sabit kur politikası vardı, bunun sonucunda da ekonomik krizler çıkıyordu. Ardından radikal IMF programları uygulanıyordu. Bu âdeta sömürü sistemiydi. Şimdi Türkiye çok farklı yerde, dalgalı kur politikası uyguluyoruz. Enflasyon beklentisi, tahvil faizleri, faiz oranları gibi ekonomik verilere baktığımızda kuru yukarı çekecek bir durum yok. Kur yükselişleri esasında siyasi nedenlerden kaynaklanıyor. IMF raporu ve Moody's'in not indirmesi tamamen siyasi" dedi. "Dolara el atanların eli yanabilir" Türk ekonomisinin doların mevcut durumunu daha önce test ettiğini ve yara almadan çıktığını söyleyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ertem "Piyasa oyuncularının göremediği birçok şey olabilir. Buralardan dolara el atanların eli yanabilir. Dolar tedarik etmesi gereken ekonomi oyuncuları bu seviyeden talep yapmasın. Nasıl hızlı bir çıkış olduysa hızlı bir normalleşme de olabilir" dedi. "ABD, petrol fiyatlarını siyasi sopa olarak kullanıyor" Petrol fiyatlarındaki düşüşün cari açığı rahatlatacağını vurgulayan Ertem "Petrol fiyatlarındaki düşüş enerji tarafında bizi olumlu etkiyecektir. ABD, petrol fiyatlarını siyasi sopa olarak kullanıyor. Güçlü petrol rezervleri olan ülkelerdeki siyasi riskler azaldıkça petrol fiyatları aşağı düşebilir" dedi. "Ara malı ithalatını çözmemiz gerekiyor" Cari açıkta endişe edecek bir durum olmadığını belirten Cemil Ertem "Ara malı ithalatı çözmemiz gereken sorun. Bununla ilgili çok ciddi adımlar önümüzdeki günlerde atılacaktır. Türkiye, ekonominin temel sorunlarını çözmek için kendi sanayisini destekleyecektir. Yapılacak reformlarla enflasyonda ve cari açıkta ciddi düşüş olacaktır. Üretimdeki sorunlar düzeltilince cari açık ve enflasyon düşecektir" dedi. "İşsizlikte düşüş trendine girdik" Ertem "Türkiye çok ciddi istihdam yaratan bir ülke; işsizlikte düşüş trendine girdik. 2017'deki adımlar bunda çok etkili oldu. Hedef, genç işsizlikteki oranı düşürmek. Bunun için okul-sanayi ilişkisini artırmaya yönelik adımlar atılacaktır" dedi. Kaynak TRT Haber 16.03.2018 Konu Cihannur tarafından (03-17-2018 Saat 19:09 ) değiştirilmiştir.. |
|
12-08-2018, 11:39 | #9 |
Tabii ki! Petrol varil fiyatı 20-30 dolara satılırsa, bu karlı olacaktır
|
|
Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim |
abd, iran, manipülasyon, opec, petrol, petrol fiyatları, petrol manipülasyonu, petrol silahı, rusya, suudi arabistan |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|