AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 07-19-2020, 16:07   #1
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart "Ayasofya'nın İbadete Açılması Bizans İmparatorluğu'nun İkinci Kez Çöküşüdür"
Yunan tarihçi Ahrweiler: Ayasofya'nın açılışı Bizans'ın ikinci kez çöküşü



Türkiye’nin, Ayasofya’nın statüsünü müzeden ibadethaneye çevirmesine yönelik "hazımsızca" tepkiler hâlen devam ediyor. Özellikle Türkiye'nin bir iç meselesi olan bu konunun Yunanistan'daki yankılanması dikkatleri çekiyor. Yunan tarihçi Helene Ahrweiler konuya ilişkin ilginç bir benzetmede bulunarak Ayasofya'nın ibadete açılmasını ''Bizans İmparatorluğu’nun ikinci kez çöküşü'' olarak değerlendirdi.

Türkiye, yıllar sonra aldığı bir karar ile Ayasofya'yı aslı olan ibadethane statüsüne yeniden kavuşturdu. Danıştay'ın verdiği karar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı özellikle Yunanistan'da hâlen yankı uyandırıyor.

Özellikle hazımsız bir şekilde Türkiye'ye Ayasofya üzerinden saldırmaya çalışan Yunanistan'ın bu tutumunu özetleyen bir açıklama geldi. Yunan ve Bizans tarihçisi Helene Ahrweiler, Ayasofya'nın ibadete açılmasını "Bizans İmparatorluğu’nun ikinci kez çöküşü'' olarak değerlendirdi.

"Bizans'ın İkinci Kez Çöküşü"

Yunan ve Bizans tarihçisi Helene Ahrweiler, Ayasofya’nın statütüsünün değiştirilme kararıyla ilgili olarak tarihin tekerrür ettiğini söyledi.

Ahrweiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ayasofya kararını Bizans İmparatorluğu’nun ikinci kez çöküşü olarak niteledi. Ahrweiler, statü değiştirme kararının Hristiyanlığa karşı bir hakaret olduğunu savunurken, Ayasofya’nın içerisindeki tarihi mozaiklerin gözyaşı döktüğünü duysa buna bile şaşırmayacağını söylüyor.

Engelleme Çabası

Ahrweiler'in açıklamasının yanı sıra Yunan hükümetinden de Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi kararına yönelik açıklamalar gelmeye devam ediyor. Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, bu kararın "tarihî bir hata" olduğunu savunurken, kararın engellenmesi için mücadele ettiklerini, bu yöndeki çabaların önümüzdeki haftada daha da hız kazanacağını söyledi.

Dendias, Türkiye'nin bir iç meselesi olan bu kararı kendilerini de ilgilendiren bir sorunmuş gibi lanse etmeye çalışırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan için de "Osmanlı dönemini yeniden canlandırmaya ve kendisini Türkiye’yi bölgenin karar vericisi hâline getirmeye çalıştırıyor" ifadelerini kullandı. Dendias ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uluslararası kurallar ve teamüllere karşı geldiğini iddia etti.

Yunan Dışişleri Bakanı Dendias, Yunan diplomatların önümüzdeki günlerde Ayasofya’nın statü değişikliğiyle ilgili görüşmelerde bulunmak üzere hazırlıklar yaptıklarını söyledi.

Destek Bulamıyorlar

Yunanistan'ın yüzlerce yıllık hazımsızlığı bunlarla da sınırlı değil. Açıklamaların yanı sıra Türkiye'ye yaptırım uygulatmak için lobi çalışmaları yapan Yunan diplomatlar bu konuda yalnız kalmış durumda.

Yunanistan, tepkileri bir adım ileriye taşıyarak bunu Türkiye'ye karşı yaptırıma dönüştürmek için destek toplamaya çalışıyor. Ancak Uluslararası İlişkiler Uzmanı Constantinos Filis, Atina’nın bu konuda Amerika ve AB’den destek bulabilecek durumda görünmediğini söylüyor.

Filis, bunun Türkiye’nin iç meselesi olduğunu söylüyor. Yunan halkının karardan rahatsız olmasına karşın Yunanistan’ın tek taraflı olarak bir eylemde bulunamayacağına, bu noktada uluslararası desteğe ihtiyaç duyduğuna dikkat çekiyor.

Filis, Avrupa Birliği ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’yle ilişkileri riske edecek bir adım atıp atmayacağının bir soru işareti olduğunu söylüyor.

Kaynak

Haber 7 19.07.2020

 

Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 07-19-2020, 16:16   #2
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart
Yunan Tarihçi Helene Ahrweiler bu hususta haklı. Biz Müslüman Türk milleti, Danıştay 10. Dairesi'nin 2 Temmuz 2020 tarihinde oy birliğiyle aldığı Ayasofya müze kararnamesini o gayrimeşrukere gayrimeşru o lanetli karanameyi iptal kararının sonucunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 Temmuz 2020 tarihinde verdiği Ayasofya Camii'ni aslî hüvviyeti olan cami hüvviyetine kavuşturup ibadete açma kararıyla Bizans İmparatorluğu'nu ikinci kez fethederek onun üzerine İslam'ın ve Türklüğün mührünü bir kez daha vurmuş olduk elhamdülilllah.
Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim
ayasofya, ayasofya camii, ayasofya camii'nin, ayasofya'nın, bizans imparatorluğu'nun, bizans'ın, fethin sembolü, ibadete açılması, ikinci kez çöküşüdür, ikinici kez çökmesidir., islam ülkesi türkiye, islam şehri istanbul, islam'ın zaferi, istanbul'un fethinin, türk ülkesi türkiye, türk şehri istanbul, türklüğün zaferi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım