10-26-2007, 12:13 | #1 |
Bir mektup 10 kızın hayatını değiştirdi
Bitlis'in bir köyünde yaşayan ve babası engel olduğu için eğitime devam edemeyen Ceylan Kardaş'ın, okumak için Mutki İlçe Milli Eğitim Müdürüne yazdığı mektup, köydeki 9 kızın daha hayatını değiştirdi.
Bitlis'in Mutki ilçesine bağlı Çitliyol köyünde yaşayan ve babası engel olduğu için eğitime devam edemeyen Ceylan Kardaş'ın (13), okumak için Mutki İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Araboğa'ya yazdığı mektup, köydeki 9 kızın daha okullu olmasını sağladı. Ceylan'ın yazdığı mektup üzerine Çitliyol köyüne giden Mutki İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Araboğa ve Kavakbaşı Yatılı İlköğretim Bölge Okulu Müdürü İbrahim Çalış, öncelikle Ceylan'ın yaşadığı evi görmek istedi. Eve giden Araboğa, Ceylan'ın babası Bayram Kardaş ile tanıştı ve kızını okutmasını istedi. Kızını okula göndermek istemeyen baba, ''Kızım burada değil. Yaşı çok büyük. O okumak istemiyor'' gibi sözler sarf etti. Müdür Araboğa, Ceylan'ın babasına Ceylan'ı görmek istediklerini ve kızın kendilerine okumak için bir mektup yazdığını, o nedenle köye kadar geldiklerini ifade etti. Babayı ikna etmekte güçlük yaşayan Araboğa, köyün ileri gelenleriyle görüşerek, kendilerine yardımcı olmalarını istedi. Bu girişimlerin ardından Ceylan'ın dayısının da araya girmesiyle, ilk önce Ceylan'ın ailesi, kızlarını okutmaları için ikna edildi. İkna edilen aile, Ceylan'ı Müdür Faruk Araboğa'nın yanına getirdi. Ceylan, köyden alınıp Kavakbaşı Yatılı İlköğretim Bölge Okulu 6'ncı sınıfa kaydı yapıldı. Köy büyükleriyle görüşen Araboğa, köyde çok sayıda okumak isteyip de okula gönderilmeyen kız bulunduğunu öğrenince, diğer ailelerle de görüştü. Bu görüşmeler sonucunda, Ceylan dışında 9 kız daha okula kazandırıldı. Faruk Araboğa, yaptığı açıklamada, şunları ifade etti: ''Ceylan'ın yazdığı mektup üzerine geldiğimiz Çitliyol köyünde, 9 kızın daha eğitime devam etmesini sağladık. Aynı köyde okumak isteyen ve aileleri tarafından okula gönderilmeyen 25 kız öğrenci daha bulunmakta. Maalesef köylerde yaşayan aileler hala kız çocuklarını okutmak istemiyor. Bu köyde yaşayıp da okumak isteyen diğer 25 kızı da eğitime kazandıracağız. Bu kızların ailelerini de ikna etmeye çalışacağız ve kızları en kısa zamanda okula kazandıracağız.'' Ceylan ise anne ve babasının hiç okula gitmediğini, ailesinin kendisinin de okula gitmesini istemediklerini söyledi. Ceylan, ''Babam ve annem bana, 'Okul okuyup da ne olacaksın?' diyorlardı. Ben de okuyup İnşallah öğretmen olacağım. Kendimi onlara kanıtlayacağım'' dedi. AA
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|