![]() |
#1 |
![]() ![]() 11 Eylül saldırılarının ardından ABD'de sakıncalı ilan edilen Arap sermayesi, bugün umut oldu. Üst üste zarar açıklayan kuruluşlar açıklarını bu fonlarla kapatma yoluna gidiyor 11 Eylül saldırılarının ardından ABD'de sakıncalı hale gelen Arap sermayesi, bugün bu ülkenin en büyük yatırım kuruluşları için de umut oldu. 875 milyar dolarlık bütçesi ile dünyanın büyük ve en güçlü fonunu yöneten Abu Dabi Investment Authority (Adia), geçtiğimiz Kasım ayında Citigrup'un yüzde 10'u satın aldı. Arap yarımadasındaki şeyhlerin parasını yöneten ve başında Abu Dabi Emiri Al Nahyan'nın bulunduğu fon, Citygroup'taki hissesinin arttırmanın yanında Amerika ve Avrupa merkezli bankaları satın almayı hedefliyor. Adia'nın yanında Arap sermayesinin en güçlü temsilcilerinden olan Suudi prens Walid ibn Talal da yönettiği Kingdom Holding Company ile başta Citigroup olmak üzere Amerika merkezli bir çok şirkete ortak oldu. ABD ve Avrupa kökenli dev finas kurumlarının içine düştükleri mali krize sıcak para transferi yaparak bir anda dünyanın gündeme gelen Asya ve Arap fonlarının perde arkasındaki sis bulutları da aralanıyor. ÇEKİK GÖZLÜ ARAP PRENSLERİ Henüz bir kaç ay öncesine kadar kağıt üzerinde bir kuruluş olan Singapore Investment Corp. (GİC) İsviçre merkezli UBS bankasını 7,8 milyar dolara satın alarak dikkatleri üzerine çekti. Geçtiğimiz günlerde de Citigroup, GİC'den 5 milyar dolarlık bir katılımı gerçekleştirmek istediklerini açıkladı. İki operasyonun ardından haftalar önce sadece kağıt üstünde bir şirket olan GİC, dünyanın en önemli finans aktörlerinden biri haline geldi. Transferleri kadar yönetim şekli de gizemli olan GİC'in başında Singapur Devlet BAşkanı Lee Kuan Yew bulunuyor. Oğlu Lee Loong'un yönetim kurulu başkan yanrdımcısı olduğu GİC'te Singapur Başbakanı ile maliye bakanın da yönetim kurulunda birer sandalyesi bulunuyor. 1981 yılında kurulan yatırım şirketinin bugünkü fon yönetimi 100 milyar doları aştığı belirtiliyor. Ho Ching, Merrill Lynch'in ortağı Baba ve oğulun yönettiği GİC fonu banka operasyonları ile tarihe geçerken, Singapur'un first ladysi Anne Ho Ching de kardeş kuruluşu Temasek Merrill Lynch'e 5 milyar dolar ile ortak oldu. Temasek, ülke borsasında işlem gören en büyük 10 şirketi kontrol ediyor. Merrill Lynch'in toplam zararı 23 milyar dolar Dünyanın en büyük yatırımcı kuruluşu, yatırım bankası Merril Lynch, ABD yüksek riskli tutsat kredi sektöründeki sarsıntı yüzünden 2007 yılının son çeyreği için aktiflerinde 14,1 milyar dolar değer indirimi yaptı. Merril Lynch'in, geçen yıl tutsat sektörü yüzünden uğradığı toplam kayıpları 23 milyar dolara yaklaştı. Banka, uğradığı bu ağır kaybı karşılamak için geçen ay ABD'li ve yabancı yatırımcılara hisse satarak yaklaşık 13 milyar dolarlık yeni sermaye sağlamak zorunda kalmıştı. 4. çeyrek sonucu ile Merril Lynch, ardarda iki çeyreklik yani toplam altı aylık dönemi zararla kapatmış oldu. Şirketin yönetim kurulu başkanı Stan O'Neal, yaşanan sıkıntılar nedeniyle ekim ayında görevinden ayrılmıştı. Yeni yönetim kurulu başkanı John Thain, yılın geneline ilişkin performansın kabul edilemez olduğunu vurgularken, son bir kaç haftada firmanın nakit durumunu ve bilançosunu güçlendirebildiklerini söyledi. KAYNAK YENİ ŞAFAK
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|