01-22-2008, 20:28 | #1 |
‘Türkiye’nin köyü’ değil ülkenin ve İstanbul’un geleceği olduk
İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesi 1 milyon nüfusuyla Katar, Bahreyn, Lüksemburg, Malta, İzlanda, Monako gibi ülkelerden daha kalabalık. İlçeyi yöneten ise bir doktor; Erhan Erol.
Belediye Başkanı Erol’un hizmetleri ilçeye adım attığınızda hemen göze çarpıyor. Erol ‘Hekimseniz hastaya bir ilaç verirsiniz acısı diner ama belediyecilik öyle değil’ diyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun geçen yıl yaptığı adrese dayalı nüfus sayımı sonuçlarına göre Türkiye’nin en kalabalık ilçesi 1 milyon nüfusuyla İstanbul Gaziosmanpaşa. Şöyle söyleyelim; Gaziosmanpaşa Katar, Bahreyn, Lüksemburg, Surinam, Malta, İzlanda, Andora, Monako gibi 40’dan fazla ülkeden daha kalabalık. Gazi ve Sarıgöl Mahallesi’nde yaşanan olaylarla bir zamanlar gündemden düşmeyen Gaziosmanpaşa şimdi de değişen çehresiyle gündemde. Doktor Erhan Erol’un belediye başkanı olduğu ilçede parktan konutlara, kültür merkezinden Sarıgöl Mahallesi’ne yaşanan değişim ilçeye adım atar atmaz göze çarpıyor. 43 yaşındaki Erol beş yıldır bu görevi yapıyor ve belediyeciliğin hekimlikten zor olduğunu söylüyor: ‘Hekimseniz hastaya bir ağrı kesici verirsiniz acısı diner ama belediyecilikte hemen sonuç alınmıyor.’ Doğma büyüme Gaziosmanpaşalı mısınız? Doğduğumda babam buradaki evimizin arsasını satın almış. Taşındığımızda iki yaşındaymışım. O zaman elektrik ve şebeke suyu yoktu. Gaz lambasıyla okuma yazmayı öğrendim. İlkokul üçüncü sınıftayken elektrik, ilkokulu bitirdiğimde de şebeke suyu gelmişti. Çok sevinmiştim Gazi olayları ve Sarıgöl Mahallesi’nde yaşananlarla ilçe bir anda gündeme geldi. Bu ilçe Gazi olaylarından dolayı sıkıntılı günler geçirdi. 80 sonrasında ise özellikle Sarıgöl Mahallesi’nde yaşananlar konuşuldu. Üzüldüğüm nokta Gaziosmanpaşa’da para kazanan eğitimli kültürlü insanların buralardan taşınması. ‘Kazancım iyi, gider daha iyi yerlerde yaşarım’ diyerek ayrıldılar. 3K İLE DEĞİŞİM BAŞLADI Buranın nüfusu şimdi 1 milyon kişi. Türkiye’nin en kalabalık ilçesi. Çok göç alan bir ilçe. Gaziosmanpaşa şu an Anadolu’da Tunceli kadar büyüyor. Göreve geldiğimde Türkiye’nin kendi alanlarındaki en iyi uzmanlarıyla oturup Gaziosmanpaşa’yı tartıştık. Yapılan araştırmalarda Yaptığımız araştırmada nüfusun yüzde 56’sını 0-18 yaş arasındakilerin oluşturduğunu gördük. Yaklaşık beş yıldır belediye başkanısınız, neler yaptınız? 3K projesini oluşturduk. Bunun açılımı kurumsal, kentsel ve kültürel dönüşüm. Kurumsal dönüşüm kapsamında belediyede fazla eleman olup olmadığına baktık. Gördük ki fazlamız var, emekliliği gelenleri emekli ettik, bazı çalışanlarla yolumuzu ayırdık, bunların toplam sayısı 350. Her şeyi özelleştirdik. Kentsel dönüşüm kapsamında hangi projeleri hayata geçirdiniz? Genç nüfus fazla olduğu için bu gençlerin enerjilerini boşaltacağı park ve spor alanları yaptık. Yaptığımız ve yenilediğimiz park sayısı yaklaşık 150. Bu parklar arasında Çanakkale Savaşı, Şerife Bacı Parkı gibi temalı olanlar var. Göreve başladığımda yabancı firmaların buraya yatırım yapması için kapılarına gittim. Buraya sosyal konut projesi yapmak bile istemiyorlardı. TOKİ’ye gittim. O gün gelmek istemeyen TOKİ ve KİPTAŞ sonra 3 bin konutla başladı ve şu an protokolle 12 bine çıktı. Hollandalılar Gazi Mahallesi’nde 250 bin metrekare üzerine alışveriş merkezi yapıyor. MASLAK’TAN AVANTAJLI Kişi ve kurumları yatırım yapmaya nasıl ikna ettiniz? Gaziosmanpaşa İstanbul’un ortasında, nüfusu kalabalık, Levent’e 10 dakika uzaklıkta. Maslak’a neden gitsin ki, o kadar trafik var ki. Artık herkes uyandı. Ya kültürel projeleriniz? Gaziosmanpaşa’da kültürel etkinlik yapacak altyapımız yoktu. Başkanlık binasını boşalttık ve o binayı sergi, konferans ve sinema salonlarının da içinde olduğu bir kültür merkezi yaptık. Biz de diğer eski binamızı onararak buraya taşındık. Özürlüler evlerinden çıkmıyordu, 10’a yakın araç tahsis ettik, bu araçlar özürlü çocukları eğitim kurumu ya da rehabilitasyon merkezlerine götürüyor. Hanım Masası kurarak 200 bine yakın kadına ulaştık; onları sağlık ve eğitim konusunda bilinçlendirmeye çalıştık. Kadınlara otobüslerle Gaziosmanpaşa, şehir ve İstanbul’a yakın illere tur yaptırıyoruz. İçinde bilgisayar ve okuma salonlarının olduğu 20’nin üzerinde iki katlı bilgi merkezi açtık. Gaziosmanpaşa’ya Türkiye’nin en büyük köyü deniliyor. Şimdi ne oldu? Gaziosmanpaşa İstanbul’un Türkiye’nin geleceği. Bu iş sizi yaşlandırdı mı? 10 yıl yaşlandırdı. Eşim bana ‘Seni uyurken kameraya alıp izlettirmek istiyorum, sanki işkence yapıyorlar’ diyor. Örneğin gece üçte arıyor bir vatandaş ‘Hastanede hastam var çıkaracağım’ diyor. Saat kaçta çıkarması gerektiğini sorduğumda, ‘Sabah 09.00’da’ diyor. Beni niye o saatte arıyor. Haftada üç gün evimde koltukta oturarak uyuyorum, kışın haftada birkaç gün belediyede yatıp kalkıyorum. Eşim bana üzülüyor, kolesterol dengelerim gitti, karaciğer yağlanması var. Klasik bir siyasetçi değilsiniz... Hakikaten değilim. Siyaset modeli bir adam değilim. Bazen kızıp ‘Bırakacağım’ diyorum. Sanata meraklıyım, şiir yazıyorum. Bu iş yorucu bir iş. Tek başıma arabamla çıkıp deniz kenarına gitmeyi çok isterim. Sarıgöl’de çok dayak yemiştim Sarıgöl Mahallesi uyuşturucu ve yaşanan olaylarla çok ünlü. Buranın ıslahı için ne yaptınız? Bu mahalle bu ilçe kurulurken Bulgaristan’dan gelen muhacirler tarafından kurulmuş. Biz çocukken bizi döverlerdi. Tokat atarken parmaklarının arasında jilet koyarlardı. Ben de çok dayak yedim onlardan. Polis oraya ancak operasyonla giriyordu. Başkan olunca o mahalleyi düzene sokmak istedik. Dehlizli binaları yıkmak için anlaştık. 72 binayı yıktık. Paralarını verdik, o parayla başka ilçelerde daire alan da oldu. Onlar artık normal hayatın içinde asimile olacaklar. Polisi sokmadan oraya kontrollü kavgasız-gürültüsüz yıkıyoruz. 32 dönümlük bir mahallenin 10 dönümünü düzelttik. ECELİYLE ÖLEN BAŞKAN YOK Tehdit alıyor musunuz? Ediyorlar, yok kesiyorlar, posta koyuyorlar. Gaziosmanpaşa’nın tarihinde eceliyle ölen belediye başkanı yok. Ya yaşıyorlar ya vurulmuşlar. Burası böyle bir ilçe. Korkuyor musunuz? Korkuyorsanız bu işi yapmayacaksınız. İlkem vatandaşı mağdur eden bir şey yapmamak. Örneğin dört kişilik sakat bir aile var. Gecekonduda yaşıyorlar. Ben onlara nasıl evinizi yıkacağız derim? Şimdi onlar için kendim yerden ısıtmalı, bahçeli bir ev yapıyorum. O ev bitince gecekonduyu yıktıracağım. Tarihte Gazi Mahallesi’nde piknik yapan tek başkanım Gazi Mahallesi’nde yaşayanlarla ilişkiniz nasıl? Gaziosmanpaşa’nın tarihinde Gazi Mahallesi’ne gidip piknik yapan bir belediye başkanı yoktur. Çünkü orada yaşayanlar bunu hayatta kabul etmezler. Ama ben İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Gazi’de piknik yaptım. Emniyet ‘Güvenliğinizi sağlayamayız’ dedi. Mahalledekiler bizi krallar gibi ağırladı. Cemevine gittik. Bazen ‘Cemevlne pozitif ayrımcılık yapıyorsunuz, camiye bu kadar gitmiyorsunuz’ diyenler oluyor. İNCİ DÖNDAŞ Star gazetesi
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
01-22-2008, 20:34 | #2 |
‘Türkiye’nin köyü’ değil ülkenin ve İstanbul’un geleceği olduk
Sayılmamış daha çok insan var :
|
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|