01-19-2008, 13:37 | #1 |
Çekinerek açtığım bir konu....
Destan
Durun kalabalıklar, bu cadde çıkmaz sokak! Haykırsam, kollarımı makas gibi açarak: Durun, durun, bir dünya iniyor tepemizden, Çatırdılar geliyor karanlık kubbemizden, Çekiyor tebeşirle yekûn hattını âfet; Alevler içinde ev, üst katında ziyafet! Durum diye bir lâf var, buyrunuz size durum; Bu toprak çirkef oldu, bu gökyüzü bodurum! Bir şey koptu benden, şey, her şeyi tutan bir şey, Benim adım Bay Necip, babamınki Fazıl Bey; Utanırdı burnunu göstermekten sütninem, Kızımın gösterdiği, kefen bezine mahrem. Ey tepetaklak ehram, başı üstünde bina; Evde cinayet, tramvay arabasında zina! Bir kitap sarayının bin dolusu iskambil; Barajlar yıkan şarap, sebil üstüne sebil! Ve ferman, kumardaki dört kıralın buyruğu; Başkentler haritası, yerde sarhoş kusmuğu! Geçenler geçti seni, uçtu pabucun dama, Çatla Sodom-Gomore, patla Bizans ve Roma! Öttür yem borusunu öttür, öttür, borazan! Bitpazarında sattık, kalkamaz artık kazan! Allahın on pulunu bekleye dursun on kul; Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul. Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa; Yaşasın, kefenimin kefili karaborsa! Kubur faresi hayat, meselesiz, gerçeksiz; Heykel destek üstünde, benim ruhum desteksiz. Siyaset kavas, ilim köle, sanat ihtilâç; Serbest, verem ve sıtma; mahpus, gümrükte ilâç. Bülbüllere emir var: Lisan öğren vakvaktan; Bahset tarih, balığın tırmandığı kavaktan! Bak, arslan hakikate, ispinoz kafesinde; Tartılan vatana bak, dalkavuk kefesinde! Mezarda kan terliyor babamın iskeleti; Ne yaptık, ne yaptılar mukaddes emaneti? Ah, küçük hokkabazlık, sefil aynalı dolap; Bir şapka, bir eldiven, bir maymun ve inkılap. (1947) necip fazıl kısakürek bu konuyu açıp açmamayı çok düşündüm... ama birazda yorumları merak ettim.... özellikle necip fazıl abimin... benmi yanlış yorumladım yoksa son iki mısra.. daha doğrusu son mısrada ki maymun kelimesi.... neyse yorumlar sizin... teşekkürler....
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
01-19-2008, 14:03 | #2 |
[i][b]Kişisel görüşüm evet çok doğru iki mısra...!
|
|
01-19-2008, 14:20 | #3 |
peki neden? yani üstadın amacı neymiş?
|
|
01-19-2008, 15:28 | #4 |
üstad devrim yobazlarını eleştiriyor.gayet güzel mısralar...
|
|
01-19-2008, 15:43 | #5 |
devrim yobazları mı?.. benim aklıma başka bir şey başka biri geldi ilk planda... ama söylekten çekiniyorum....
|
|
01-19-2008, 17:08 | #6 |
bırakalım 1947 yılının şebeklerinide,,günümüzün taklacı kuşlarına bakalım,,,kendilerine ait bir makam veyahut mevki bulunmayınca yani sevki idare başkalarının elinde olunca başlıyorlar taklaya vayy efendim neymiş ,,,türkiyenin seksen beş yıllık kazanımları tehlikedeymiş,,,,işte bu noktada devreye ben giriyorum ve diyorum ki,,,hayır efendim,,,,anayasamızda yerini almış ve hepimizin özümsediği temel değerler hiç bir surette tehlikede filan değildir,,,tehlike arz eden durum statükonun kayboluşundan ibarettir,,,,zaten bu feveran ve yanlı haykırış statükodan nemalanan küçük bir gruba aittir,,,,,buna benzeyen diğer bir çarpıtmada meşhur piyanistimiz fazıl say tarafından dillendirilmiştir,,,zatalilerine göre ülke orta çağ karanlığına doğru sürüklenmekte buna da ak parti yol vermektedir,,,,peki bu doğrumudur,,,el cevap hayır,,,,fazıl sayın sıkıntısı,, içindekileri dışa vuramamanın verdiği bir ruh daralmasıdır,,,nedir dışa vuramadığı gerçek ak parti icraatlarına bakıldığında gün gibi ortaya çıkacaktır,,evet evet ak parti icraatları, ülkenin orta çağ karanlığına gidebilme durumunu, riskini,ihtimalini neredeyse sıfıra indirmiştir,,bundan dolayıdır ki,,o çağın sevdalıları feryat etmektedirler,,,mesele, feryadı figan eden küçük bir zümrenin güç kaybetmesiyle ilgilidir,,,işte fazıl sayın, mertçe açıklayamadığı gerçek budur,,,,necip fazıl kısakürek şimdi yaşasaydı ne güzel olurdu değil mi ??,,saygılar,,,,
|
|
01-19-2008, 20:33 | #7 | |
Alıntı:
Koskoca bir milleti ilk önce kurtarıp daha sonra kendisine duyulan minnetarlığı kullanarak kurtardığı halkın bütün değerlerini tek tek silen insnaları eleştirmek! Bir maymun ve inkılap... |
||
01-19-2008, 21:19 | #8 |
çok açık verilmek istenen fikir lakin arkadaşlarımız çekiniyorlar hala açık açık söylemekten ki, bunun nedeni rahmetli adnan menderesin Atatürk'ün manevi şahsiyetini korumaya yönelik çıkarttığı kanunlardır.
evet biz bunu yorumlamada cesur değiliz lakin rahmetli ecevit, zamanında atatürk devrimleri için ''gardrop devrimleri'' tabirini kullanmıştı da sözde atatürkçülerimiz(!) görmemezlikten, duymamazlıktan gelmişlerdi.bu sözleri dindar, inançlı bir siyasetçimiz sarfetsiydi yaygaranın nasıl kopartılacağına büyüklerimiz şahitlik ederlerdi herhalde |
|
01-19-2008, 21:59 | #9 |
Allah(c.c.) ulu onder Mustafa Kemal ATATURK'e bol bol rahmet eylesin.
|
|
01-20-2008, 14:38 | #10 |
yani şimdi bi dakika... bu söz atatürke söylnmiş bir söz mü... ben öyle anladım açıkçası...
|
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|