12-29-2007, 23:40 | #1 |
ŞAKASI OLMAYAN ÜÇ ŞEY:
ŞAKASI OLMAYAN ÜÇ ŞEY: NİKÂH,TALÂK VE KÜFÜR Âlemlerin Rabbi olan ’a hamd olsun. Salât ve selâm efendimiz Muhammed aleyhisselâmın üzerine olsun. Üç şeyin şakası olmaz dedi Resulullah: 1)Nikâh 2)Talâk (boşama) 3)Ridde (Küfür) Nikâh: Nikâh kadın ve erkeğin, iki Müslüman erkek şahidin huzurunda:”Ben seni hanımım (karım) olarak kabul ettim “karşı tarafında ”Ben seni beyim (kocam) olarak kabul ettim” demeleridir.Bunu şakayla demiş olsalar bile, nikâhlı olurlar. Cinsel manada beraber olsalar günaha girmezler.Yani, nikâhın şakası yoktur. Boşama: Boşama yetkisi: Bir bayan nikâhı kıyılırken, boşama yetkisini eşinden isteyebilir.Erkek eğer izin verirse, kadında da boşama yetkisi olabilir.Boşama yetkisi olan kadın veya erkek şakayla bile olsa “Ben seni boşadım” derler ise, boş olurlar. Toplumun hukuku için boşanan kadın yakınlarına haber verdiğinde boşayan eş bunu doğrular ise, o zaman o yakınlar boşanmayla ilgili hukuki işlemleri başlatabilirler. -“Boşadım” ile “boşuyorum” veya “boşayacağım” bir değildir.”Ben seni boşadım” dendiği zaman boş olunur.Veya “boş ol” cümlesi halk arasında “boşadım” ile aynı anlamda kullanılıyor ise “boş ol” diyerek de boş olunur.Bir tâlak gider. Talâk: Bir insan eşini üç talâk ile bir daha geri dönmeksizin boşayabilir.Birinci boşamadan sonra tekrar nikâhlanabilirler.İkinci kez boşarsa, yine nikâhlanabilirler.Fakat üçüncü talâktan sonra o eşiyle bir daha evlenemez. Tek şart (Hulle) gerçekleşir ise boşanan eşlerin tekrar nikâhlanması mümkün olur.Bu da boşadığı hanımı başka bir erkekle kendi rızaları ile evlenir ve evlendiği erkek onu yine kendi rızası ile boşarsa, kadın tekrar ilk eşi ile nikâhlanabilir. Batıl Hulle: Boşanmak şartı ile ikinci eş ile evlenip tekrar ilk eş ile nikâhlanmaya denir. Bu nikâh geçerli değildir. Küfür: Alimler dediler ki:”Küfür üç çeşittir: 1)İtikâdi (inanç ile)küfür 2)Lafzi (söz ile) küfür 3)Fiili (hareket ile)küfür İtikâdi küfre misal: Bir insan ’ın sıfatlarından bir tanesine, Peygamberlerden bir tanesine veya meleklerin varlığına kalben inanmaz ise Dinden çıkar. Lafzi küfre misal: Bir insan Dini tahrif ederse, bir Ayeti yalanlar ise veya İslâm Dinini kabullenmez ise Müslümanlıktan çıkar.İster tiyatro oynasın ister piyes yapsın; bunların şakası olmaz. Kitaba ve Dine sövüldüğünde kişiyi mutlaka sorguya almak gerekir. Yani:”Ne demek istiyorsun?”Diye sormalı.”Benim Dinim İslâm, kitabım Kur’an” dediğinde sövenin bunları kastettiği anlaşılırsa söven kişinin kâfir olduğuna hükmolunur. Fakat kitaptan kastı “Senin hayat tarzın” v.b. ise, bu ağır bir sözdür fakat küfür değildir. Mesela bazıları “ALLAHsız, Kitapsız” diyorlar.Burada eğer bu söz “’ın emirlerini yerine getirmeyen.Onun kurallarını dikkate almayan” manasında söyleniyor ise, bu da yine küfür olmaz.Ancak eğer direkt olarak ’a sövülürse, o zaman zamir ’a isnat edilmiş oluyor.Bu küfürdür.Bunun tevili (açıklaması) yoktur. Fiili küfre misal: Bir kimse Kur’an-i Kerimi pis bir yere,çöpe atarsa veya ayağının altına alırsa, onu çiğnerse küfre düşer.Ehil olmayan kişilerin küfür konusunda hüküm vermeleri sakıncalıdır.Sakıncalı sözü söyleyen kişiyi kurtaracak tevili yapamaz ise, buda yine sıkıntılıdır.Fakat bazı küfürlerin tevili olmaz.Mesela “Ben Dinimi değiştirdim.hristiyan oldum” demek gibi.Veya “Ben on sene sonra İslâm dininden çıkacağım” demek gibi.Bunlar küfürdür. Çünkü küfrü kendi nefsine yakıştırmış onu meşrulaştırmış olur. Soru: Bir kimse “Ben Dinimi değiştirdim.Hristiyan oldum” derse, bu kişinin iman ve buna bağlı olarak nikâh durumu ne olur? Cevap: Kim olursa olsun Müslümanken “Ben Dinimi değiştirdim. Ben hristiyan oldum” der ise o kimse Dinden çıkmıştır
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
12-29-2007, 23:52 | #2 |
ŞAKASI OLMAYAN ÜÇ ŞEY:
paylaşım için tşk ;)
|
|
12-30-2007, 00:45 | #3 |
ŞAKASI OLMAYAN ÜÇ ŞEY:
teşekkürler
|
|
05-01-2008, 22:30 | #4 |
ŞAKASI OLMAYAN ÜÇ ŞEY:
Bugün derste bu konuyu işledik evliliğin çok hassas olduğunu anlattı hocamız öyle ki;
bir genç şakasına kıza ben seninle evleneyim eşliğe kabul ettim deyip,kızda ona karşılık tamam bende kabul ettim derse ve bu kişilerin yanında birileri varsa onlar hükmen evli kabul ediliyormuş :-\.. şakası olmayan önemli konular gerçekten..Teşekkürler.. |
|
05-01-2008, 22:53 | #5 |
ŞAKASI OLMAYAN ÜÇ ŞEY:
çok güzel teşekkür ederim.bundan söyle bu şekilde ki konularıma dikkat ederim.paylaşım için teşekkür ederim.
|
|
05-01-2008, 23:08 | #6 | |
ŞAKASI OLMAYAN ÜÇ ŞEY:
Alıntı:
|
||
05-02-2008, 19:43 | #7 |
ŞAKASI OLMAYAN ÜÇ ŞEY:
Hocamıza dizide rol gereği yapılan nikah sorulduğunda dahi hocamız şüpheli ama bence nikah oluyor onda da dedi.. :o
Kıldan inca,Kılıçtan keskin benzetmesi nekadar uygun..dili doğru kullanmak gerek.. |
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|