AK Gençliğin Buluşma Noktası
Sahabiler ve Alimler Sahabilerimiz ile ilgili tüm konuları burada paylaşıyoruz.

Stil
Seçenekler

Alt 06-18-2008, 15:09   #1
Kullanıcı Adı
acizane44
Standart Bediüzzaman'ın, Kendisine Atılan İftiralar Karşısındaki Örnek Tavrı

Bediüzzaman'ın, Kendisine Atılan İftiralar Karşısındaki Örnek Tavrı

Bediüzzaman'ın kendisine atılan iftiralara ve aleyhinde kurulan düzenlere karşı tutumu da, Kuran'da bildirilen peygamberlerin ve salih müminlerin ahlakı ile benzer olmuştur. Bu iftiralara karşı son derece sabırlı ve mütevekkil bir tavır göstermiş, çevresindekilere ise şevki, neşesi, kararlılığı ve imanı ile her zaman güzel bir örnek teşkil etmiştir.

Bediüzzaman Said Nursi, Risale-i Nur'da, kendisine yöneltilen iftiralar sonucunda aldığı hapis cezasını ve kendisine çektirilen sıkıntıların güzel ve hayırlı yönlerini şöyle anlatmıştır:

Benim şahsımı çürütmek fikriyle, hiç kimsenin inanmayacağı isnadlarda (yakıştırmalarda) bulundular. Pek acib (acayip) iftiraları işaaya (uygulamaya) çalıştılar. Fakat kimseyi inandıramadılar. Sonra pek adi bahanelerle, zemheririn (kışın) en şiddetli soğuk günlerinde beni tevkif ederek (tutuklayarak), büyük ve gayet soğuk ve iki gün sobasız bir koğuşta tecrid-i mutlak (herkesten ayırarak) içinde hapsettiler. Ben küçük odamda günde kaç defa soba yakar ve daima mangalımda ateş varken, zaafiyet ve hastalığımdan zor dayanabilirdim. Şimdi, bu vaziyette hem soğuktan bir sıtma hem dehşetli bir sıkıntı ve hiddet içinde çırpınırken, bir inayet-i İlahiye (Allah'ın yardımı) ile bir hakikat kalbimde inkişaf etti (ortaya çıktı). Manen: "Sen hapse Medrese-i Yûsufiye (Yusuf Medresesi) namı vermişsin; hem Denizli'de sıkıntınızdan bin derece ziyade hem ferah, hem manevikar, hem oradaki mahpusların Nurlardan istifadeleri, hem büyük dairelerde Nurların fütuhatı (fetihleri) gibi neticeler, size şekva (şikayet) yerinde binler şükrettirdi, her bir saat hapsinizi ve sıkıntınızı, on saat ibadet hükmüne getirdi; o fani (geçici) saatleri bâkileştirdi (sonsuzlaştırdı). (Lemalar, s. 244)

"Dehşetli masonlar, insafsız bir masonu bana musallat eylemişler, ta hiddetimden ve işkencelerine karşı artık yeter demeden bir bahane bulup, zalimane saldırılarına bir sebep göstererek yalanlarını gizlesinler. Ben harika bir ihsan-ı İlahi eseri (Allah'ın lüftu) olarak şakirane (şükrederek) sabrediyorum ve etmeye karar verdim." (Bediüzzaman Said Nursi, 13. Şua, sf. 263)

Bediüzzaman'ın ve çevresinde bulunan iman ehlinin zorluklara, iftiralara ve hileli düzenlere karşı gösterdikleri tavır, tüm Müslümanların kendilerine örnek alması gereken salih ve tevekküllü mümin tavrıdır. Allah Kuran'da müminlerin inkarcıların düzenleri karşısında nasıl davranmaları gerektiğini şöyle hatırlatmıştır:

Sabret; senin sabrın ancak Allah(ın yardımı) iledir. Onlar için hüzne kapılma ve kurmakta oldukları hileli-düzenlerden dolayı sıkıntıya düşme. Şüphesiz Allah korkup-sakınanlarla ve iyilik edenlerle beraberdir. (Nahl Suresi, 127-128)

Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 06-18-2008, 15:24   #2
Kullanıcı Adı
tayyipleyiz
Bu kadar engin bir düşünsel ufuk ve inkişaf, İmanın kemalatı adına zirveye ulaşması mümkün olduğunda mutlakiyet kazanabilir. Çağın güzel insanı da bunu hem hal dili, hem de kal dili ile mükemmel ifşa etmiştir. Hakk c.c. Ondan , Onun hürmetine de bizden razı olsun.

Buraya taşıyana da şükran bizden olsun. (+)
tayyipleyiz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-23-2008, 21:16   #3
Kullanıcı Adı
Hıfz-ı lisan
Rabbim bizleri Onların şefaatine nail eder inşaAllah.Sağolun +
Hıfz-ı lisan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-24-2008, 00:19   #4
Kullanıcı Adı
acizane44
Ecmain ALLAH razı olsun teşekkürler

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)