AK Gençliğin Buluşma Noktası
Köşe Yazıları Köşe yazıları burada paylaşılıyor.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 07-05-2008, 11:57   #1
Kullanıcı Adı
Ak_Kelebek
Standart Cumhuriyet tarihinin en önemli olayı Ya da “demokratik milat”...

Ergenekon gözaltı dalgasının ertesi günü, Türkiye’nin tanınmış köşe yazarlarından bir arkadaşım (solcu), “1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren Türkiye’de askeri darbe ihtimali ortadan kalkmıştır. Bu kadar önemli bu olay” dedi.

Daha ertesi gün, bir toplantı vesilesiyle Abant’ta devletin istihbarat örgütünün en üst kademesinde uzun yıllar çalışmış olan bir emekli yetkili ile karşılaştım. “1 Temmuz pazartesi günü olan, Cumhuriyet tarihimizin en önemli olayı” olarak niteledi, son gözaltıları.

Doğru mu duydum. “Evet” diye üsteledi. Devlette, hem de istihbarat ve güvenlik bürokrasisinin en üst kademesinde bulunmuş birisi böyle diyorsa, üzerinde durup düşünmek gerek.

O, devam etti; “Bundan sonra” dedi, “herşey hükümetin izleyeceği politikaya bağlı. İktidar partisi kapatılsın kapatılmasın, bundan sonra yani Ergenekon soruşturmasının vardığı noktadan sonra, Başbakan o 22 Temmuz gecesi balkon konuşmasında yansıttığı ruha geri dönerse, Türkiye, çok olumlu bir doğrultuda yol alabilir.”

Abant’a gelmeden bir gün önce, İstanbul’da Amerikan Başkonsolosluğu’ndaki tıklım tıklım dolu Bağımsızlık Günü resepsiyonunda, akademyadan, iş dünyasından, çeşitli meslek dallarından önüne gelen, koluma sarılıp, bir cümle ile olan-biteni yorumlamamı istiyordu.

Bir cümle ile nasıl özetlenebilirdi?

Merak ve ona eşlik eden tedirginlik, orgeneral rütbesi taşımış iki kişinin, “darbe örgütlenmesi” suçlamasına konu bir soruşturma çerçevesinde gözaltına alınmasıydı. Ki, buna Cumhuriyet tarihimizde hiç rastlanmamış olduğu gibi, 27 Mayıs 1960’da rutine binmiş askeri darbeler ve müdahaleler zinciri ile şekillenmiş siyasi arenamızda böyle bir şeyin gerçekleşebileceği düşünülemezdi bile.

Bazı makamlar ve sıfatlar, Türkiye’de bir çeşit “kutsal inek” muamelesi görürdü. Hepimiz ve toplumumuz buna öyle alıştırılmıştı.

Aklıma birden durumu bir cümlede özetleyebilecek birden bir tanım geldi: “Bu öyle bir gelişme ki” dedim, “Yeni Delhi’de kutsal inekleri mezbahaya göndermek nasıl bir şeyse, öyle bir şey...”

Adli soruşturma safhasındayız. Buna dahil olan zanlılara ilişkin gelişmelerin ne olacağını, soruşturmanın seyrinin ne yönde, nasıl gelişeceğini bilemeyiz. Yani, illa ki “kutsal inekler mezbahaya gittiler diye kesilecekler” diyemeyiz.

Ancak, bu “kutsal ineklerin Yeni Delhi’de mezbahaya gönderilmiş olduğu” olgusunun simgesel ve dramatik önemini ortadan kaldırmıyor.

1 Temmuz 2008, pekala bir “milat” sayılabilir...


*** *** ***


Defalarca, 2007 Mart sonu-Nisan başında Nokta dergisinde yayınlanmış ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’in bilgisayarından çıktığı teknik olarak kanıtlanmış “darbe günlükleri” okunmadan olan-bitene doğru teşhis konulamayacağını yazdım. Malum, “darbe günlükleri” tam anlamıyla bir “medya karartması”na uğratılmıştı.

Ve, şimdi bakıyorum, medya, söz konusu “darbe günlükleri”ni didik didik etmeye başladı. Herhangi bir gazetede, herhangi bir köşede “darbe günlükleri”ne atıftan geçilmiyor.

Türkiye’nin büyük ve çok etkili bir gazetesinin genel yayın yönetmeni ile aylar öncesi sohbet ediyorduk. Ak Parti iktidarından –birçok haklı gerekçe ile- şikayet ediyor, benim gibilerin bunlara gereğince değinmediğinden ötürü tarizde bulunuyordu. Ben de ona tarizde bulundum. “Elinde kocaman bir gazete var” dedim, “En basit adli haberlere takla attırıp manşetlere taşırsınız, bunca zamandır yakın tarihimizin en büyük, en önemli olayı Ergenekon soruşturmasına ilişkin doğru dürüst bir haber yayınlamadınız. Karartma uyguluyorsunuz.”

Bu gözlemime hayretten şapka uçurtacak bir karşılık verdi, “Yemin ediyorum, bugüne dek Ergenekon’a ilişkin haber değeri taşıyan bir şey bulamadım!”

1 Temmuz 2008, böyle düşünenleri de aksine ikna etmiş olmalı ki, gazetelerin birinci sayfalarında başka konu yok. Ama, bu kez, konuya “şekil” yönünden yaklaşıyor, “gözaltına alınma yöntemleri”ni eleştiriyor, aylardır tutuklu olanların “ne ile suçlandıklarını bilmedikleri” gibi bir iddia ile, mağdur edildiğinden dem vuruyorlar.

Oysa, aylardır tutuklu olanların ve şu anda gözaltına alınmış bulunanların, ne ile suçlandıklarını bütün Türkiye ve hatta dünya biliyor. Avrupa Parlamentosu’nun Mayıs ayındaki Türkiye Raporu, Ergenekon soruşturmasının demokrasi ve Avrupa normlarıyla bağlantısını tespit edip, ama gelinen noktaya yeterli bulmayıp, derinleştirilmesini istemişti.

Derinleştirildi.

Ak Parti düşmanlığından bir nebze kendilerine arındırıp, darbeciliğin “utangaç savunucuları” durumundan kendilerini sıyırabilseler, “Sarıkız’ın Ergenekon’da mahsur kaldığını, Ayışığı’nın günışığı ile aydınlandığını” görebilecekler.


*** *** ***


Dehşetengiz bilgiler de ortaya saçılmaya başladı. Bunlardan biri, emekli Orgeneral Şener Eruygur’un Fenerbahçe orduevindeki bürosunda, darbe ortamı hazırlamak amacıyla bu Temmuz ayının başlarında yargı mensuplarına karşı girişilecek suikastlar ve buradan yola çıkartılacak infial ile bu hafta sonu Hurşit Tolon’un Gaziantep’te startını vereceği ve 40 ilde polisle çatışmayı öngören gösterilerle ilgili bir senaryo.

Bir diğeri, Başbakan Tayyip Erdoğan’a yönelik 7 suikast girişimi.

Bu gibi sisli-puslu havalarda “dezenformasyon” tuzağına düşme ihtimali olduğu için, bu sızdırma bilgilerin üzerine balıklama atlamaya gerek yok.

Bununla birlikte, eğer 1 Temmuz’da olan, “Cumhuriyet tarihimizin en önemli olayı” ise, bu senaryoları ya da bilgileri, elimizin tersiyle itme lüksümüz de yok.

Sosyalist Enternasyonal toplantısına gidemeyecek kadar dış dünyadan tecrit hale gelen CHP Yönetimi, içerde iktidara ancak “olağanüstü şartlar”da gelebileceğini hesaplamış olmalı ki, bu yolu tıkayan 1 Temmuz 2008 gelişmesine karşı kıyametleri kopartıyor.

Bu ülkede, bu CHP’nin normal yollardan iktidara gelemeyeceği, 1 Temmuz 2008’den itibaren belli oldu.

Belki de, 1 Temmuz 2008’in önemi ve değeri, iktidar partisinin akıbetinden ziyade, muhalefetin yenilenmesi sürecini başlatacak özellik taşımasıyla ilgilidir.

Belki, aylar ya da yıllar sonra geriye dönüp, 1 Temmuz 2008’e baktığımızda, 1 Temmuz 2008’i Türkiye’nin “darbecilik”ten kurtuluş ve “darbecilik” ile “katolik nikahı” yapmış bir CHP’den kurtuluş sürecinin başlangıcı, bir “milat” olarak göreceğiz

1 Temmuz 2008’in değeri ilerde daha iyi anlaşılacak...


Cengiz ÇANDAR
referans

 

Ak_Kelebek isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 07-05-2008, 12:45   #2
Kullanıcı Adı
Meftun
Standart Cumhuriyet tarihinin en önemli olayı Ya da “demokratik milat”...
yazı gerçekten çok güzel olmuş ama özellikle ikinci kısımla ilgileniyorum...
sadece hürriyet ya da milliyet okuyan bir insan düşünün...
ergenekondan yeni haberi olduğu gibi bu insanların 'mağdur' bir şekilde tutuklanması ile ilgileniyorlar....
tartışmaya kalksanız size 'niye sabah 7de tutukladınız ama olmaz ki ayıp' diyebilecek kadar 'sığ'lar...

yazının sonunda değindiği gibi '1 temmuz milat'
daha uzun süre konuşup,tartışacağız...
umarım bu sürecin sonunda 'objektif' bir medyamız, 'muhalif' bir muhalefetimiz, 'işini yapan' bir yargımız olur...
nur topu gibi bir 'hayır' sahibi olmuşuzdur inşallah...
Meftun isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-05-2008, 12:54   #3
Kullanıcı Adı
LoNeLiNeSS
Standart Cumhuriyet tarihinin en önemli olayı Ya da “demokratik milat”...
Alıntı:
Bu gözlemime hayretten şapka uçurtacak bir karşılık verdi, “Yemin ediyorum, bugüne dek Ergenekon’a ilişkin haber değeri taşıyan bir şey
bulamadım!”
İşte buna gülünür haber değeri taşımadığımı için mi yoksa isteyerek belki ucu kendisine dokunacağı için mi üzerine gitmiyorlar.. Tartıştıkları konu hala türkiye de koca bir örgütün çökertilmesi değil insanların yakalanış biçimleri.

Ben hala milat olduğu kanısında değilim. Koskoca bir ülkeyi ellerinde oynatan bir örgütün üyeleri bu yakalanan kişilerle sınırlı olamaz.. Darbe tehdidi ortadan kalkdığını söylemek çok iyimser bir yorum olur..
LoNeLiNeSS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-05-2008, 12:56   #4
Kullanıcı Adı
EpiVaTeS
Standart Cumhuriyet tarihinin en önemli olayı Ya da “demokratik milat”...
˙·٠٠•● 3 Kasım 2002 ve 22 Temmuz 2007 seçimleri ˙·٠٠•●••٠·˙
EpiVaTeS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi