07-14-2008, 17:15 | #1 |
Hz. Hamza nin gözünde ölüm...
Hz Hamza yasli halinde savaslara zirhsiz girmeye baslamisti. Ona: - Sen genç ve daha güçlü oldugun zamanlarda bile ihtiyati elden birakmaz ve zirhsiz gezmezdin. Simdi kocadigin halde bu tedbirsizlik nedendir? Niçin "Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayin" emrine uymazsin, dediler. O da: - O zaman bana dünyayi terketmek bir yokluk gibi, bir ejderin agzina atilmak gibi görünürdü. Kimse kendini ejderin agzina atmak istemez. Ama simdi ben bir sevgiliyi arar gibi ölümü ariyorum. Ölüm benim için bir tehlike degil ki ondan kaçayim. Kimin için tehlikeyse ölümden o kaçsin ve "Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayin." emrine o uysun. (4/ 131) Demek ki ölümün çirkinligi gidince o hal artik ölüm olmaz. Zahiren ölüm gibiyse de aslinda o bir kavusmadir. (4/177) Bu hikâyeden de anlasiliyor ki ölüm herkese kendi rengindedir. Ölüm, ölümü kahir görenlere kahirdir ama lütuf görenlere ferahliktir. Ölüm bir aynadir; saf ayna iyiyi de kötüyü de göstermekten çekinmez. Sen ölümden korkup kaçiyorsun. Bil ki asil seni kendi çirkinligin korkutmada. Madem ki bu dünya gurbet ve çile ve madem ki ahiret esenlik yurdudur; o halde iyi insanin ölümü bu dünya zindanindan ve ten kafesinden bir kurtulustur. "Zindanin bir burcunu yiksan bundan zindandakilerin gönlü incinir de hiç; yazik bu güzel mermer, zindanin burcunu süsleyen o güzel tas kirildi der mi? Da ragacina götürülenler disinda zindani disariya kim tercih eder?" Hz. Mevlânâ buna örnek olarak da sunu veriyor: "Kafes içinde bir kusu bahçeye koysan zavalli kus disaridaki hemcinslerine özenir, bahçeye çikmaya can atar. Bunu basaramasa bile o hevesle basini ayagini disari çikarir. Ama hemen yanibasinda pusuya yatip onun çikmasini gözeten bir kedi varsa o zaman can korkusuyla ister ki kafesin içinde yüz kafes daha olsun." Iste ölümden korkanlar gerçekte ölümün arkasindan gelecek olan seyden korkanlardir.
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
07-14-2008, 17:20 | #2 |
Hz. Hamza nin gözünde ölüm...
Allah bizi ölümden korkan kullarından eylemesin
paylaşım için teşekkürler..+ |
|
Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir) | |
|
|