11-09-2008, 15:22 | #1 |
Gerçek Bush’ları kimse gizlemesin
Son tartışmamız, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “Obama gibi gelip, sonradan Bush olduğu” iddiası.
Yani denilmek isteniyor ki, “TayyipErdoğan, özgürlük vaad edip, baskı ve zulüm getirdi.” Şöyle denilseydi, hak verirdim, “Obama gibi geldiniz. Ama Bush’lara söz geçiremediniz, boyun eğdiniz!” Bunu da açıklarken, “Niçin vaad ettiğiniz özgürlükleri, hemen uygulamaya geçirmek için çaba sarfetmediniz?” deseydiniz, “doğru” derdim.. Hatta ben de, bir adım ilerisini söylerdim (geçmişte söyledim zaten): “Vaad ederken bile, niçin temel hakları, ‘toplumsal mutabakat’ gibi belirsiz bir süreye yaygın olarak taahhüt etmiştiniz?” Bu eleştirilerde, tabii ki haklılık payı var. Ama kalkıp da, “Obama gibi geldi, Bush oldu” derseniz, sorarım bunu söyleyenlere, “Bu ülkede Bush’un kim olduğunu göremiyor musunuz?” Önce örneğiniz olan Bush’un ABD’deki konumuna bakalım.. Söyler misiniz, “ABD’deki Bush, hangi özgürlük için bir atılım yaptı da, onun kararı, bir mahkemeden döndü?” Gösterin bir tane. Tam aksine, Bush’un temel haklardaki kısıtlamaları, yüksek mahkemeden döndü. Örneğin Guantanamo’da sergilenen vahşetin bir kısmı, Yüksek Mahkemece önlendi.. (O da, hepsi değil..) Ama hakları; hep Bush kısıtladı, Yüksek Mahkeme genişletti. Gelelim Türkiye’ye.. Türkiye’de bir tane örnek verebilir misiniz ki, hükümet kısıtlama yanlısı karar alsın, bu karar mahkeme tarafından özgürlüğe dönüştürülsün!? Buyurun gösterin. Ama ben size, tam aksine örnekleri sıra sıra gösterebilirim.. Bana göre, temel hakları uygulamaya geçirmede, hükümet geç davrandı... Geç kaldılar. Eksik yaptılar.. Hâlâ da bu gevşekliği, bu yanlışı sürdürüyorlar.. Ama geç de olsa, eksik de olsa, başörtü yasağını kaldıran Anayasa değişikliği, bir özgürlük genişletici karar değil miydi? Moda tanımlama ile “Obama icraatı” değil miydi? Ne oldu o “Obama icratı”nın sonucu? Cevabı siz veremezseniz, biz verelim: “Ülkedeki Bush vasıtası ile etkisiz hale getirildi.” Kürtçe televizyon yayını yaptırabilmek için, ülkedeki Bush rolüne soyunanların, hangi engelleri ile karşılaşıldığını ne çabuk unuttunuz? TayyipErdoğan’ın, bazı icraatları geciktirdiğini söyleyelim. Daha radikal kararlar alması gerektiğini hatırlatıp, eleştirelim.. Ama lütfen, ükedeki gerçek Bush’ları gizleyecek bir tavırla; gecikmeli de olsa, tam anlamıyla olmasa da, özgürlükleri genişletmek için uğraş verenlere Bush sıfatı yakıştırmayalım.. Bu ülkede Tayyip Erdoğan, “Obama gibi geldi, sonra da Bush oldu” öyle mi? Peki, “Tayyip, Bush oldu” ise, DenizBaykal ne oluyor? Kim oluyor? O da Obama mı? Anayasa Mahkemesi, Danıştay ne oluyor?.. Obama mı? Kartel medyasındaki, “istemezükçü”ler ne oluyor? Onların hepsi Obama, TayyipErdoğan ise Bush, öyle mi? Tayyip Erdoğan’a, eleştiri yaparız. Ama bu noktada değil. Muhalefettekilerin bile, iktidardaki kişiden daha az özgürlük istediği bir ülkede, öncelikli vazife, “gerçek Bush”ları kamuoyuna tanıtmaktır.. Evet, bu ülkede öncelikli vazife; vatandaşın temel hakları, iktidar tarafından kısıtlanması halinde, vatandaş lehine güvence olması gereken yargının, tam zıttı yönde aldığı “Bush usûlü kararları” görüp, onları kamuoyuna tanıtmaktır. Bu ülkede öncelikli vazife; ABD askerlerinin, Irak’ı işgal için, Türk topraklarını kullanmasına izin verilmediğinde, “ABDbüyük ülkedir. ABD yönetimi, bunun intikamını mutlaka alacaktır” diyen Bush uşaklarını kamuoyuna tanıtmaktır..
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|