AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dış Gündem Dış Gündem ile ilgili tüm konuları burada paylaşıyoruz.

Stil
Seçenekler

Alt 11-14-2008, 22:07   #1
Kullanıcı Adı
FarukARSLAN.
Standart Bağımsız Filistin için yaşasın intifada

Hepsinin bir anlamı var. Herkes oyunu izlerken ben dekoru izliyorum bir süre... Ve daha sonra kaldığım yerden oyunu izlemeye başlıyorum. Salondaki izleyicilerin boğazına oturmuş olsa gerek; öksürüyor bir kısmı...Geri kalanlar sessizce izliyorlar. Yıllardır bizim yaptığımız gibi...
‘Bağımsız Filistin için yaşasın intifada' diyenlerin mutlaka görmesi gereken bir oyun ‘Maskeliler'... Üç kardeşin arasındaki hesaplaşma üzerinden perdeye yansıyan ahengin içinde kaç gözyaşı birikiyor, kaç hassas ruh yaralanıyor bilinmez ve fakat bilinen bir şey var; ‘Maskeliler', Filistin'in üzerinde bir kambur gibi duran işgalci Siyonizmin resmini çiziyor.

Tarih 12 Kasım Çarşamba... Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde ‘Maskeliler' adlı oyununun prömiyerindeyiz. Broşürler henüz basılmadığı için oyun hakkında fazla bilgim yok. Perdeler açıldığı zaman neyle karşılaşacağımı bilmiyorum. Tek bildiğim, oyunun bir kasap dükkanında geçtiği...

KESILMIŞ TAVUKLAR VE KAN LEKELERI
Perdeler açılıp oyun sergilenmeye başlandığı zaman niçin kasap dükkanının tercih edildiğini anlıyor insan... Dekorda kesilmiş tavuklar, duvarda kan lekeleri... Kafeslerde ufak çığlıklar atan zavallı hayvanlar... Kırmızı bir ışık... Kan renginde... Ve sessizlik... Fon müziği bile yok bu oyunda... Oyun değil, gerçeğin ta kendisi aslında... Hepsinin bir anlamı var. Herkes oyunu izlerken ben dekoru izliyorum bir süre... Ve daha sonra kaldığım yerden oyunu izlemeye başlıyorum. Salondaki izleyicilerin boğazına oturmuş olsa gerek; öksürüyor bir kısmı... Geri kalanlar sessizce izliyorlar. Yıllardır bizim yaptığımız gibi...
Filistin'li üç erkek kardeş... Dekorda bir kasap dükkanı... ‘Aile ilişkileriyle biçimlenen hesaplaşmaların anlatıldığı trajik bir oyun... Savaşın, kardeşlik bağlarını bile koparan ezici baskısına, insanları nefret ve şiddet içinde birbirlerinden uzaklaştırmasına çok iyi bir örnek...
Seyircinin kafasında bir sorgulama süreci başlatılabilecek kadar gerilimli, güncel ve politik bir oyun olan Maskeliler, temalarını Filistin gerçekliğinde, üstelik bir İsrailli'nin kaleminden aktarıyor.' Böyle anlatıyor bütün internet siteleri...

İSRAİLLİ YAZAR ANLADI MÜSLÜMANLAR NE YAPIYOR?
Yürek yakan bir öykü olduğunu da söylemeden edemiyorlar. Ne de olsa her işin bir jargonu var. Tam bir haber dili değil mi? Kafalarımızda sorgulama sürecinin başlaması... Henüz yeni başlıyoruz yani... Yeni uyanıyoruz yıllardır mışıl mışıl uyuduğumuz uykudan... İsrailli yazar Ilan Hatsor bile bazı şeylerin farkına varıp kalemini çalıştırarak bu oyunu yazmış, biz daha yeni uyanmış, gözlerimizi ovuşturuyoruz. İsrailli bir yazar her gece başını yastığa koyarken bunu düşünüyor, kalbinde bunun yükünü taşıyor, Müslüman kanı taşıyan bizler bunu yalnızca tiyatro sahnesinde izleyince anımsayabiliyoruz. Ve sahnedeki herhangi bir aksaklığa gülebilecek kadar da olayın dışındayız.

‘MIŞ GİBİ' ALKIŞLAR İÇİNDE UĞURLUYORUZ GECEYİ
Oyun bittiğinde sanatçıları ayakta alkışlayacak kadar hayat doluyuz hala... Eğer gerçekten etkilenmiş olsaydık oturduğumuz yerden kalkamazdık. Olduğumuz yere çivilenirdik adeta... Eğer gerçekten etkilenmiş olsaydık dışarı çıktığımızda diğer gazetecilerle arkadaşlık bağımızı güçlendirmeye çalışmaz, tanıdık birini gözlerimiz aramazdı. Hayır, bu oyun bize hiçbir şey öğretmemiş. Biz henüz savaşın ne demek olduğunu tam anlamıyla idrak edememişiz. Bizim yüreğimiz yanmamış. Biz oraya yalnızca ertesi gün haber yapabilmek, sanatsal bir faaliyet gerçekleştirmek için gitmişiz. Anlayacağınız boşuna yer işgal etmişiz. Gördüklerimiz bir bardak soğuk su gibi boşalmamış yüzümüze... Siz öyle yapmayın. Gidin, izleyin. Her şeyiyle yerinde olan rahatınızı bozmak için izleyin.

Böyle bir niyetiniz yoksa da bu haberi okumamış farzedin. Unutun gitsin. Hergün onlarca şeye sırt çevirip yok farzettiğiniz gibi bu gerçeğe de sırt çevirin. İlgileniyorsanız da Ilan Hatsor'un yazdığı, Taner Barlas'ın yönettiği, Levent Üzümcü, Mehmet Gürhan ve Serdar Orçin'in oynadığı bu tiyatro oyununu kaçırmayın. İyi seyirler.

FarukARSLAN. isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)