11-15-2008, 10:01 | #1 |
'Türkiye, Gülen'i onurlu bir şekilde ülkesine davet etmeli'
ABD'nin muteber eğitim kurumlarından Georgetown Üniversitesi'nde Gülen hareketini konu alan iki günlük bir uluslararası konferans yapılıyor.Georgetown Üniversitesi, Müslüman Hıristiyan Anlayış Merkezi ve Rumi Forum’un ortaklaşa düzenlediği konferansa çeşitli ülkelerden 40’ı aşkın akademisyen katılıyor.
'Global Zorluklar Çağında İslam: Gülen Hareketinin Alternatif Perspektifleri' temalı konferansın ilk gününde Georgetown Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sally Ann Baynard'dan ilginç bir çıkış geldi. Baynard, Türkiye'nin, 'yıllardır yurtdışında yaşamak zorunda bıraktığı Fethullah Gülen Hocaefendi'yi onur duyarak ülkesine davet etmesi gerektiğini' söyledi. Gülen ve onun önderliğindeki hareketi yaklaşık altı yıldır yakından takip ettiğini belirten Baynard, "Gülen hareketi benim için, farklı dinleri, kendi dinine duyduğu derin inancıyla anlayıp ortada var olan yanlış anlaşılmaları önleme çabasında. Bunun yanında yine Gülen, derin bir aşk ve sadakatle ülkesine bağlı bir insan. Fethullah Gülen'in, Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı çok büyük aşkı var. Ve ben, bu kişinin sevgisi karşısında bilimsel duruşumu ve şüpheciliğimi artık bir kenara bırakarak, bu insanın ülkesine davet edilmesinin vaktidir diyorum. Türk hükümeti onurlu bir şekilde Fethullah Gülen'i artık ülkesine davet etmeli. Gülen, yurtdışında vefat ederse bu, Türkiye'nin ayıbı olur." diye konuştu. Georgetown Üniversitesi Rektörlüğü, Müslüman Hıristiyan Anlayış Merkezi (CMCU) ve Rumi Forum'un ortaklaşa düzenlediği konferansa başta ABD ve Türkiye olmak üzere Kanada, Avusturya, Fransa ve İngiltere gibi birçok ülkeden 40'ın üzerinde akademisyen konuşmacı olarak katılıyor. Konferansta Gülen hareketi akademik yönden masaya yatırılarak, Fethullah Gülen'in dinler arası diyalog perspektifi ve eğitim gibi başlıca hizmet verdiği konular ele alınıyor. İki farklı salonda başlayan konferansın ilk gününde katılım yoğun oldu. Her iki salonda da dinleyici bölümlerinde boş yer kalmadı. İlk oturumun başkanlığını yapan Prof. Dr. Sally Ann Baynard, manidar açıklamalarda bulundu. Ortadoğu ve Kuzey Afrika uzmanı olan Baynard, "çok erdemli, fazilet sahibi bir insan" olarak nitelediği Gülen'in ilham verdiği çalışmalar için şunları söyledi: "Gülen hareketinin çalışmalarında gördüm ki; bu insanlar Türkiye'yi dünya genelinde daha iyi hem tarihsel hem de coğrafik güzellikleriyle anlatma, tanıtma gayretinde. Öyle ki, Gülen hareketinin Türkiye'yi tanıtma ve anlatmada Türk hükümetinden daha fazla emek ve gayret sarf ettiğine şahit oldum. Hatta bu hareket, Türkiye'nin dünyada tanıtılmasına Türk devletinden daha fazla para harcıyor." Vatikan eski dinlerarası diyalog sekreteri ve Georgetown Üniversitesi misafir öğretim üyesi Dr. Thomas Michel da Gülen hareketinin eğitim, dinlerarası diyalog, fakirlikle mücadele gibi alanlarda 'insanlığın ortak iyiliğine hizmet' felsefesiyle faaliyet gösterdiğini söyledi. Gülen'in fikirleri doğrultusunda başlatılan 'eğitim seferberliği' çerçevesinde açılan okulların 'geleneksel' değil 'yüksek kaliteli laik kurumlar' olduğuna işaret eden Michel, hareketi 'Sovyetler Birliği sonrası eğitimin yeniden inşasında kilit bir oyuncu' olarak nitelendirdi. Esposito: Son yüzyılın İslam dünyasındaki en iyi akımı Oturumun ilk gününde dünyaca ünlü Prof. Dr. John Esposito da bir sunum yaptı. Gülen hareketine modern dünyanın muhtaç olduğunu aktaran Esposito, İslam dininin böyle seçkin bir eğitim anlayışıyla dünyaya anlatılmasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek, "Bence bu hareket, son yüzyılın İslam dünyasındaki en iyi akımıdır." görüşünü dile getirdi. Gülen hareketinin yalnızca İslam dünyasının sorunlu bölgelerinde yapıcı rolünü düşünerek bu eylemi bir bölgeye mahkûm etmenin doğru olmayacağına işaret eden Esposito şöyle konuştu: "Bu hareket, aynı zamanda modern dünyanın da istediği sorumlu davranışı sergiliyor. Gülen hareketi, Ortadoğu'da yeniden yapılanmada etkili olabilir ama bu hareketi bölgesel düşünmemek gerek. Bu hareket, toplumsal sivilleşme ve dinler arası diyalog konusunda dünya genelinde de etkili bir ses." Zaman 15 Kasım 2008, Cumartesi
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|