AK Gençliğin Buluşma Noktası
Osmanlı Tarihi (AK Parti) Osmanlı Devleti ve Osmanlı kültürü.

Stil
Seçenekler

Alt 12-22-2008, 02:27   #1
Kullanıcı Adı
ahmetermiş
Standart Fatihin Fermanı
Fatihin Fermanı
Bosna'da konuşlanan Çokuluslu Barış Gücü'nün Türk Birliği, barışın tesis edilmesinin ardından bölge halkının yaralarını sarmak için kolları sıvadı. Başta okullar olmak üzere Osmanlı'nın izlerini taşıyan çeşmeler ve türbeler restore edilmeye başlandı. Türk Birliği, temmuz ayında bir Katolik rahibin isteği üzerine Fojnica Kentindeki manastırı onarım programına aldı. Hemen harekete geçen Türk birliği, Fransisken Katolik Kilisesi'nde keşfe başladı. Kilisenin duvarında Fatih Sultan Mehmet'in, 536 yıl önce verdiği bir fermanın asılı olduğunu gören Türk komutanlar, oldukça heyecanlandılar. Fermanın hemen yanında Fatih'in bir kaftanı ve kilisenin kütüphanesinde de 4 bin civarında Türkçe elyazması kitap bulundu.

İNSAN HAKLARI BELGESİ

Fatih Sultan Mehmet'in 1463'te Bosna-Hersek'i fethetmesinin ardından verdiği ferman, ‘‘Ben Fatih Sultan Han, bütün dünyaya ilan ediyorum ki, kendilerine bu padişah fermanı verilen Bosnalı Fransiskenler himayem altındadır ve emrediyorum’’ sözleriyle başlıyor. Bosna-Hersek halkının himayesi altında bulunduğunu belirten Fatih, bu bölgenin Hıristiyan halkına ve ibadet yerlerine zarar verilmeyeceği sözü veriyor. Fatih, fermanında ‘‘ne padişahlık eşrafından, ne vezirlerden veya memurlardan, ne hizmetkarlardan, ne de imparatorluk vatandaşlarından hiç kimse bu insanların onurlarını kırmayacak ve onlara zarar vermeyecektir’’ sözleriyle, yöneticilerini de uyarıyor.

Aslı Bosna'da Fransisken Kilisesi'nde

Türk Birliği'nin Ankara ile temasa geçmesi üzerine Kültür Bakanlığı devreye girerek, Fatih'in farklı ırk ve dinden olan Bosna-Hersekliler'e hitaben yayınladığı, özgürlük ve hoşgörü mesajı veren bu fermanı (ahidname), günümüz Türkçesi'ne çevirterek bir poster haline getirdi. Başbakan Ecevit, bugün çıkacağı ABD gezisine bu posterden bir örnek alarak ABD Başkanı Clinton'a armağan edecek. Fermanın orijinali halen, Türk Birliği tarafından restorasyonu tamamlanan Fransisken Katolik Kilisesi'nin duvarlarını süslemeye devam ediyor.

KİLİSEDEKİ FERMAN

Bosna'da konuşlanan Çokuluslu Barış Gücü'nün Türk Birliği, barışın tesis edilmesinin ardından bölge halkının yaralarını sarmak için kolları sıvadı. Başta okullar olmak üzere Osmanlı'nın izlerini taşıyan çeşmeler ve türbeler restore edilmeye başlandı. Türk Birliği, temmuz ayında bir Katolik rahibin isteği üzerine Fojnica Kentindeki manastırı onarım programına aldı. Hemen harekete geçen Türk birliği, Fransisken Katolik Kilisesi'nde keşfe başladı. Kilisenin duvarında Fatih Sultan Mehmet'in, 536 yıl önce verdiği bir fermanın asılı olduğunu gören Türk komutanlar, oldukça heyecanlandılar. Fermanın hemen yanında Fatih'in bir kaftanı ve kilisenin kütüphanesinde de 4 bin civarında Türkçe elyazması kitap bulundu.

İNSAN HAKLARI BELGESİ

Fatih Sultan Mehmet'in 1463'te Bosna-Hersek'i fethetmesinin ardından verdiği ferman, ‘‘Ben Fatih Sultan Han, bütün dünyaya ilan ediyorum ki, kendilerine bu padişah fermanı verilen Bosnalı Fransiskenler himayem altındadır ve emrediyorum’’ sözleriyle başlıyor. Bosna-Hersek halkının himayesi altında bulunduğunu belirten Fatih, bu bölgenin Hıristiyan halkına ve ibadet yerlerine zarar verilmeyeceği sözü veriyor. Fatih, fermanında ‘‘ne padişahlık eşrafından, ne vezirlerden veya memurlardan, ne hizmetkarlardan, ne de imparatorluk vatandaşlarından hiç kimse bu insanların onurlarını kırmayacak ve onlara zarar vermeyecektir’’ sözleriyle, yöneticilerini de uyarıyor.

Aslı Bosna'da Fransisken Kilisesi'nde

Türk Birliği'nin Ankara ile temasa geçmesi üzerine Kültür Bakanlığı devreye girerek, Fatih'in farklı ırk ve dinden olan Bosna-Hersekliler'e hitaben yayınladığı, özgürlük ve hoşgörü mesajı veren bu fermanı (ahidname), günümüz Türkçesi'ne çevirterek bir poster haline getirdi. Başbakan Ecevit, bugün çıkacağı ABD gezisine bu posterden bir örnek alarak ABD Başkanı Clinton'a armağan edecek. Fermanın orijinali halen, Türk Birliği tarafından restorasyonu tamamlanan Fransisken Katolik Kilisesi'nin duvarlarını süslemeye devam ediyor.

ahmetermiş isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 12-22-2008, 02:29   #2
Kullanıcı Adı
ahmetermiş
“Murat han oğlu, daim muzaffer Mehmed” imzasıyla yayınlanan fermanı hatırlayalım bir: “Ben Fatih Sultan Han, bütün dünyaya ilân ediyorum ki; kendilerine bu padişah fermanı verilen Bosnalı fransiskenler himâyem altındadır ve emrediyorum:
Hiç kimse ne bu adı geçen insanları ne de onların kiliselerini rahatsız etmesin ve zarar vermesin. İmparatorluğumda huzur içerisinde yaşasınlar ve bu göçmen durumuna düşen insanlar özgür ve güvenlik içerisinde yaşasınlar. İmparatorluğumdaki tüm memleketlere dönüp korkusuzca kendi manastırlarına yerleşsinler.
Ne padişahlık eşrâfından, ne vezirlerden veya memurlardan, ne hizmetkârlarımdan, ne de imparatorluk vatandaşlarından hiç kimse bu insanların onurunu kırmayacak ve onlara zarar vermeyecektir.
Hiç kimse bu insanların hayatlarına, mallarına ve kiliselerine saldırmasın, hor görmesin veya tehlikeye atmasın. Hatta bu insanlar başka ülkelerden devletime birisini getirirse onlar da aynı haklara sahiptir.
Bu padişah fermanını ilân ederek burada, yerlerin, göklerin yaratıcısı ve efendisi Allah, Allah’ın elçisi aziz Peygamberimiz Muhammed ve 124 bin peygamber ile kuşandığım kılıç adına yemin ediyorum ki; emrime uyarak bana sadık kaldıkları sürece tebaamdan hiç kimse bu fermanda yazılanların aksini yapmayacaktır.”
Hadi bakalım… Hep birlikte dönüp dönüp okuyalım… Okuyalım ve anlamaya çalışalım ki; o genç sultana bu şuuru ve özgüveni veren ruhu yakalamamız kolaylaşsın…
ahmetermiş isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)