AK Gençliğin Buluşma Noktası
Bilimsel - Teknoloji - İnternet Haberleri Teknoloji, Bilimsel araştırmalar ve projeler buraya.

Stil
Seçenekler

Alt 12-22-2008, 01:47   #1
Kullanıcı Adı
ahmetermiş
Standart Abdest Alma makinası icat edildi.
Malezya'da geliştirilen dünyanın ilk abdest alma makinesi bu ay Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Dubai'de sergilenecek.

Üç ayrı parçadan oluşan makinenin yüz hizasındaki en üst kısmında yüz ve kulaklar temizleniyor. Bir alt kademede kollar yıkanırken en alttaki bölüme de ayaklar yıkanıyor. 'Auto Wudu Washer' adlı sistem, din adamları tarafından da onaylandı.
Yetkililer, 'Müslümanların dini görevlerini düzgün şekilde yerine getirmelerini sağlayacak her türlü teknolojiyi memnuniyetle kabul edeceklerini' söyledi. Avustralya Arap Ticaret Odası Başkanı Anthony Gomez, 'Bu makine sayesinde kulaklar, yüz, ayaklar ve kollar etrafa su sıçratmadan yıkanabilecek' dedi. Makineyi gören Müslümanların tepkileri birbirinden farklı oldu. Suriyeli bir vatandaş, kendisine zaman kazandıracağı için bu sistemden faydalanacağını söyledi. Bir Filistinli, dini bir uygulamayla arasına bir makinenin girmesini istemediğini belirtti.

Kuran-ı Kerim’in öğretileri doğrultusunda geliştirilen abdest alma makinesi, hem abdest almayı kolaylaştırıyor hem de camilerde sıra sorununa da son veriyor. Hijyenik, kolay kullanımlı ve ergonomik özellikleri ile dikkat çeken Auto Wudu Washers, kulak, ağız, yüz, el, kol, ayak ve bilek yıkama ve kurutma bölümlerini ayrı ayrı içinde bulunduruyor. IslamOnline.net internet sitesinin haberine göre, İslam dünyasında yankı uyandıran makinelere şimdiden Suudi Arabistan, Bahreyn, Umman ve Kuveyt’ten sipariş gelmiş durumda. Bugüne kadar 600 adet makine sattıklarını belirten AWW Başkanı Anthony Gomez, henüz fiyat politikalarını belirmedikleri için makinelerin pahalı olmadığına dikkat çekti. Bakımı kolay bu makinelerin yakında ev içi kullanıma yöneli olanlarını çıkaracaklarını söyleyen Gomez, “Sensörler sayesinde hiçbir tuşa basmadan rahatlıkla abdest alabiliyorsunuz” diye konuştu. Şirket olarak önceleri uçaklara entegre sistmeler geliştirdiklerini belirten Gomez, “Mısır’da bir uçak firması için kokpit tasarlıyorduk. Projeyi yerinde görmek için hac sırasında Mısır’a gittim. Abdest almayı kolaylaştıracak bu makine fikri de orada aklıma geldi” dedi. Avustralya Arap Ticaret Odası üyesi olan şirket yöneticileri, özellikle yaşlıların abdest alımını kolaylaştıracak olan Auto Wudu Washers makinelerinin İslama aykırı olmadığını da vurguluyor.

Daha geniş bilgi için tıklayınız.

http://www.osamasaeed.org/AutoWudu1.pdf

Yorumlarınızı bekliyorum...

ahmetermiş isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 12-22-2008, 12:34   #2
Kullanıcı Adı
Ak_Kelebek
İlginç bir makina ama bu sağlıklı bir kişi için değilde daha çok muhtaç olan insanların kullanabileceği bir makina diye düşünüyorum. Sağlıklı birinin eli ayağı tutarken makinaya yıkatması ne kadar doğru olur tartışılır....
Ak_Kelebek isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-22-2008, 13:00   #3
Kullanıcı Adı
AY IŞIĞI
Alıntı:
Ak_Kelebek Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
İlginç bir makina ama bu sağlıklı bir kişi için değilde daha çok muhtaç olan insanların kullanabileceği bir makina diye düşünüyorum. Sağlıklı birinin eli ayağı tutarken makinaya yıkatması ne kadar doğru olur tartışılır....
Katılıyorum... Çok ta ilginç bu arada dinimiz kolaylık dinidir ama bu kadarınıda tahmin etmezdim. :utandım:
AY IŞIĞI isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 12-22-2008, 13:33   #4
Kullanıcı Adı
FarukARSLAN.
Abdestin her hareketi vücut için sağlık ve enerji teşkil ediyorken böyle şeyler bence kolaylık olsun diye değilde zamanla abdeste nifak sokmak için yapılmış şey gibi geliyor.. Yoksa şu görünen şeyde ne kolaylık olacak ki? Yine ayaktasın, yine kolunu uzatıyor çekiyorsun aynı şekilde ayağını vs..

Çok lüks bi mekanizmaya benziyor zaten her camiide olmasının pek imkanı yok gibi..

Mısır'dan öncelikle komşusu Filistin'in abdest alacak suyu olmadığını, yaşlısının camiiye gidip 'zor' da olsa almış olduğu abdestiyle camiiye giremediğini BİLİP, yardımcı olmasını beklerdim -şahsen- ..
FarukARSLAN. isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)