AK Gençliğin Buluşma Noktası
Trabzon Ak Parti Gençlik Kolları,Teşkilatı Ve Trabzon'un Kültürü ve Özellikleri.

Stil
Seçenekler

Alt 06-30-2008, 13:05   #1
Kullanıcı Adı
LoNeLiNeSS
Standart Trabzonun bilinmeyen oyunu: KOLBASTI
Hoptek,kolbastı, Faroz kesmesi adları kullanılır.

Bu oyun küçük bir sokak olan Faroz'dan (şimdi mahalledir tabii) çıkmıştır. 1980'lerden sonra trabzon geneline yayılmıştır. İlçelerde de bilinmeyen komik bir oyundur. Birçok figürü vardır.Şuanki konumuna asılında 1985’lerden sonra gelmiştir. Gençler mahalle aralarında darbuka ile oynarlar.

Oyunda bir çok figür vardır: Ağ atma/çekme, Olta atma, balık çekme, tokatlama, kalp masajı yapma, vazgeçilmez Türk figürü kılıç-kalkan, kürek çekme v.s. ,Avrupa’daki gençler, berak,rep,figurlerini de bu oyuna eklemeye başlamış.

İlginçtir, Trabzon'lu gençlerin %40-50'si bu oyunu ve horonu iyi biliyor olmasına rağmen, gurbetçi gençlerimizin %80 biliyordur, kolbastıyı, horonu, hopteki..

Normalde gençler yere çömelerek bir halka oluşturacak şekilde oturur. Ve 2 şer kişi karşılıklı olarak oynar. Her 2'li grup bir figürü oynayıp, yerine geçerken yerine yenileri kalkar.

LoNeLiNeSS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 06-30-2008, 13:06   #2
Kullanıcı Adı
LoNeLiNeSS
Şahane çılgınca bir mahalle oyunu öğrenmek için kursuna gitmeyi düşünüyorum... :-X :-X :-X :-X
LoNeLiNeSS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-30-2008, 13:16   #3
Kullanıcı Adı
cartman
Youtube dan izlediğim kadarıyla en güzel yöresel oyunlarından biri :-* karadenizli olmadıgım halde ögrenmek istedigim oyun ama kursu var mı ki aceba :-X
cartman isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-30-2008, 18:28   #4
Kullanıcı Adı
Enfal
Karadenizli olarak çok şükür ki oynamayı bilmediğim ve seyretmekten de pek hazzetmedğim bir oyundur. Aslında önceleri tamamen nefret ederken şimdilerde pek de bir şey hissetmiyorum. Yöresel oyunlar ben de hep ciddiyeti ve bir süreci çağrıştırır. Hoptek de ise bunları göremezdim. Gerçi itiraf etmek gerekirse ilk bakışta saçma gibi görünen -belki daha sonra da öyle gözükebilir- figürlerini yapmak o kadar da kolay değildir. Yani her ne kadar saçma olarak nitelendirilse de onun da kendisine göre bir düzeni olduğu daha sonraları anlaşılır.
Ama şundan eminim ki kesinlikle kızlara yakışmıyor. Bu bir erkek oyunu :-*
Enfal isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-02-2009, 16:29   #5
Kullanıcı Adı
Erhan KARACA
bilinmeyen oyunu deme yha... qiresunda okuyorum her gelen insanda ne oldugunu hakkında az çoook bilgisi war.. :D
Erhan KARACA isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-02-2009, 17:44   #7
Kullanıcı Adı
AK_Türk
Trabzonumuzun guzel oyunlarindan biri, gercekten insani yoruyor
AK_Türk isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-02-2009, 19:12   #8
Kullanıcı Adı
rukayye
ben bile haberdarisem bu oyundan bilinmiyor demek haksızlık olur
rukayye isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-02-2009, 19:25   #9
Kullanıcı Adı
Erhan KARACA
Alıntı:
rukayye Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
ben bile haberdarisem bu oyundan bilinmiyor demek haksızlık olur

konus kardesim kim tutar seni..
Erhan KARACA isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-04-2009, 01:17   #10
Kullanıcı Adı
Efkâr-ı Mütemadi
çevremdeki bir kaç kişi kolbastı kursu arıyordu istanbulda. Bildiğiniz varsa yazın lütfen.
Ayrıca hiç de bilinmeyen bir oyun değil gayet de biliniyor..
Efkâr-ı Mütemadi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)