AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 02-19-2009, 17:41   #1
Kullanıcı Adı
ishakyilmaz
Standart Kürdoloji bölümü için start verildi
Kürdoloji bölümü için start verildiAjans Habertürk Muhabiri Nezir Güneş'in haberi.

19.02.2009 17:28NEZİR GÜNEŞ / MARDİN (AJANS HABERTÜRK)

Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan lisans düzeyindeki Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü için çalışmalar başladı. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Türkiye'de Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü açma düşüncesini ilk defa kendisinin gündeme getirdiğini belirterek, YÖK'ün de bu bölümün açılmasını sahiplendiğini söyledi.

Artuklu Üniversitesi'nde Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay başkanlığında Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü Ana Bilim Dalı Komisyonu istişare toplantısı rektörlük binasında yapıldı. İstişare toplantısına, Kürt Dili üzerinde yurt içi ve yurtdışında akademik anlamda çalışmalarda bulunan bilim adamları, Kürt aydınları, eğitim sendikaları temsilcileri, Kürtçe yayın yapan TRT 6'nın kuruluşunda görev yapan uzmanlarla, Kürtçe yayın yapan dergi ve gazete yazarları katıldı.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Kürt yazar, aydın ve uzmanlarla birlikte Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün kuruluş çalışmalarının ilk istişare toplantısını yaptıklarını söyledi. Omay, bölgede konuşulan diller olan Süryanice ve Kürtçe'den sonra Arapça, Ermenice, İbranice ve Farsça bölümlerinin açılması için de çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti. Prof. Dr. Omay, Artuklu Üniversitesi bünyesinde Arami Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden sonra Kürt Dili ve Edebiyatı'nın da kurulması için oluşturulan komisyonlarda tartışıldıktan sonra hazırlanan raporların YÖK'e sunulacağını söyledi. Konuşmasında gelişmiş ülkelerinin büyük üniversitelerinde, bu tür dil ve edebiyat bölümlerinin bulunduğunu kaydeden Rektör Omay, Türkiye'de ve dünyada lisans düzeyinde ilk defa Artuklu Üniversitesi bünyesinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün kurulacağını söyledi. Akademik altyapıyı oluştururken yurtiçi ve yurtdışındaki Kürt aydın ve yazarlarından yararlanacaklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Omay, bu konuda Türkiye ve yabancı ülkelerdeki akademisyenlerden yararlanacaklarını belirtti.

Prof. Dr. Omay şöyle konuştu:

"Bölgemizde son derece konuşulan, işlenen ve yazar ve çizerlerin üzerinde çalışarak ürünler verdiği Kürtçe Bölümü ile ilgili olarak ülkemizde henüz bugüne kadar akademik anlamda bir çalışma yapılmamış. Üniversitemize bağlı olan Fen-Edebiyat Fakültesine bağlı Kürdoloji Ana Bilim Dalı ve bunun daha yüksek hedefi olan Kürdoloji Enstitüsünün kurulması için ilk istişare toplantısını yapıyoruz. Kendimize hedef olarak koyduğumuz Sosyal Bilimler Üniversitesi için yaptığımız çalışmalar kapsamında Artuklu Üniversitemizi bir medeniyetler ile dinler ve diller üniversitesi haline getireceğiz. Bu toprakların genlerinden kaynaklanan ve yüzlerce yıllardan beri bir biri ile huzur ve barış içerisinde yaşayan dilleri, dinleri ve kültürleri bir araya getirerek yapacağımız çalışmalarla bu ülkenin barış ve huzuruna katkı sağlayacağımıza inanıyorum."

Kürt Dili ve Edebiyatı hakkında siyaset ve politika yapmanın görevleri olmadığını dikkat çeken Omay, "YÖK'ün Ankara ve İstanbul illerindeki üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı'nın kurulması yönünde görüş bildirmesi bizim için çok önemli bir gelişmedir. Bizler de Kürt Dili ve Edebiyatı için doğal bir laburatuvar olan bölgemizdeki bir üniversitenin bünyesinde de kurulması gerekir" dedi.

İstişare Toplantısına katılan Kürt Yazarlardan Şerefhan Ciziri, Kürt Dili ve Edebiyat Bölümü'nün kurulması çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Toplantıya katılan TRT 6 programcısı Sadık Yalsızuçanlar, Kürdoloji Bölümünün kurulması aşamasında kendilerine düşen görevi yerine getireceklerini belirterek, "Şarkiyat Enstitüsü içinde bulunan Kürt Dili ve Edebiyatı hakkında görüşlerimizi bildirmek üzere bir araya geliyoruz. Bütün şark dilleri Süryani, Ermenice, Farsça, İbranice, Kürtçe bunlar bizim zenginliklerimiz, bizim kültürümüzdür. Bunları yaşatmak dolayısıyla hepimizin görevi olmalı diye düşünüyorum" diye konuştu.

 

ishakyilmaz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 02-19-2009, 18:04   #2
Kullanıcı Adı
çilik
Standart
İşte bu fazla diye düşünüyorum.Gereksiz bence...
çilik isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02-19-2009, 18:34   #3
Kullanıcı Adı
balbal
Standart
Kürdçenin sağlam bir literatürü, yazılı bir edebiyatı olmadığı halde ne öğretilecek çok merak ediyorum... Fikrimce Gereksiz bir yaptırım.
balbal isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02-19-2009, 18:37   #4
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart
Alıntı:
çilik Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
İşte bu fazla diye düşünüyorum.Gereksiz bence...
sana katılıyorum zaten bi dil düzeyinde ğil ki
Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02-19-2009, 20:34   #5
Kullanıcı Adı
bilgi müdavimi
Standart
İyi yönü de var,kötü yönüde....

İyi yönü :Özgürlük
Kötü yönü:Ülkenin ilerisi için kötü oldu...
bilgi müdavimi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02-19-2009, 20:50   #6
Kullanıcı Adı
FarukARSLAN.
Standart
Alıntı:
balbal Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Kürdçenin sağlam bir literatürü, yazılı bir edebiyatı olmadığı halde ne öğretilecek çok merak ediyorum... Fikrimce Gereksiz bir yaptırım.

Yazıyı okursak bi bölüm geçiyor;

Alıntı:
Konuşmasında gelişmiş ülkelerinin büyük üniversitelerinde, bu tür dil ve edebiyat bölümlerinin bulunduğunu kaydeden Rektör Omay, Türkiye'de ve dünyada lisans düzeyinde ilk defa Artuklu Üniversitesi bünyesinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün kurulacağını söyledi. Akademik altyapıyı oluştururken yurtiçi ve yurtdışındaki Kürt aydın ve yazarlarından yararlanacaklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Omay, bu konuda Türkiye ve yabancı ülkelerdeki akademisyenlerden yararlanacaklarını belirtti.
Bu hoş bi yaklaşım mesela. İncelediğimizde bu kavramların zaten avrupa kökenli olduğunu göreceğiz. Avrupa'nın bir çok ülkesinde ilgi görür veya görmez o ayrı ama var olan bir sistem bu..

Ama ülkemizde gerçekten 'gereksiz' kalır bu.. Hani ileriye yönelik bir şey değil bu.. İlerde sesi sedası kalmaz zaten..

Yine de 'kıyaslama' yaparsak bu adımı atması da hem gerekli hem gereksiz diye görürürüm ben..
Çünkü asl olarak pek bilmediğimiz konular. Yüzeysel olarak bakınca tabi 'fazla oldu' gibisinden yorumlar yapabiliriz.. Ki bende katılırım buna bi yönden.. Ama bilenlere yada bilmek isteyenlere kısıtlama gelmesin faideli olacaksa olsun.

Da eğitiimde kaldırılacak daha çok kısıtlama var. Sıranın 'bize' gelmesini bekleyenlerdeniz tabii ki
FarukARSLAN. isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02-20-2009, 00:23   #7
Kullanıcı Adı
zekimg
Standart
Partimiz Bence Bu Konuda Hatalara Düşüyor...Gerek Kürtçe TV, Gerekse de Kürdoloji Bölümü Ülkedeki Etnik Ayrımıcılığın Azalmasına Değil,Aksine Daha da Artmasına Neden Olacak Uygulamalardır...Kesinlikle Yanlış Buluyorum
zekimg isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02-20-2009, 07:31   #8
Kullanıcı Adı
bilgi müdavimi
Standart
Bunu Diyarbakırı DTP YE kaptırmamak için mecburdu AKPARTİ.
bilgi müdavimi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02-20-2009, 07:40   #9
Kullanıcı Adı
Üç mevsim
Standart
Bu ülkede yaşayan halk kesimlerinin temel hak ve özgürlükleri sağlanıncaya kadar bu açılımlar sürecektir. Bu ne Diyarbakır seçimini ne Urfa seçimini ne Maraş seçimini kazanmak için değil üzerimize vazife olduğu için yapılacaktır. İnsanların kullandığı dili küçümsemek sorumsuzluktur, ülke barışına zarar vermektir. O dilin kalitesine karar vermek bizim haddimize değil. İnsanların isimlerini, dillerini, kimliklerini aşağılamanın bedelini bu ülke ağır ödedi. Onun için herkes ne konuştuğuna dikkat etsin..

Konu Üç mevsim tarafından (02-20-2009 Saat 07:43 ) değiştirilmiştir..
Üç mevsim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02-20-2009, 08:53   #10
Kullanıcı Adı
Ahmet Yasin
Standart
yazılan yorumlara bakıyorumda kürtler hakkında önyargılar hiç değişmemiş bu düşünceler pkk dan farksız deil çünkü trt6 olsun bu kurdolji bölümü olsun hükümetimizin kürt insanı için yaptığı her açılım ( seçim yatırımı da olsa biz kürtler razıyız ) başta pkk=dtp olmak üzere cogu kesimi rahatsız etmekte soruyorum deniz baykalın aponun ve devlet bvahçelinin aralarında ne fark vardır bu konuda bence hiçbir fark yoktur ve bu düşünceye yakın kişiler hep rahatsız olmuslardır neden rahatsız olduklarınıda bilmeden

birşeyi inkar etmek için yok demek yetmez.
Ahmet Yasin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim
dil, eğitim, kürdoloji


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım