AK Gençliğin Buluşma Noktası
Siyaset Siyaset haberleri bu bölümde paylaşıyoruz.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 08-27-2007, 11:22   #1
Kullanıcı Adı
vuslat_19
Standart Baykal'dan şaşırtan Köşk çıkışı
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, “Bir kriz söz konusu değildir. Seçilecek cumhurbaşkanı, elbette cumhurbaşkanı olarak görev yapacaktır. Ama biz, geçmişteki açıklamalarını bilerek ve unutmayarak, mesafeli, ciddi ve sorgulayıcı bir tavır içinde olmaya devam edeceğiz “ dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, il Yönetim Kurulu, İstanbul milletvekilleri, ilçe ve belediye başkanlarıyla yaptığı toplantı öncesinde düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Deniz Baykal, “Cumhurbaşkanlığı AKP'nin iç işi değildir. Cumhurbaşkanlığı 70 milyonu ilgilendiren bir iştir. Ama maalesef 70 milyonu ilgilendiren bir konu olarak alınmamıştır. AKP'nin bir iç işi gibi, bir dayatma konusu gibi düşünülmüştür” dedi.

Dünyanın her yerinde cumhurbaşkanı seçilecek kişinin geçmişinin araştırıldığını belirten Baykal, şöyle devam etti:
“Ortada açıklamalar var; (Laiklik , Türkiye'nin ulusal bütünlüğünü tehdit ediyor), (Laikliği değiştireceğiz), (Cumhuriyetin temel ilkeleri Türkiye'ye zorla dayatılmıştır) diye... Bu açıklamaları normal bir insan, bir gazete yazarı yapabilir. Bir aydın böyle düşünebilir. Ama cumhurbaşkanı olacak kişinin böyle düşünmesini önemsememek, herhangi bir ülke için kabul edilemez bir yanlıştır.”

Cumhurbaşkanının, AK Parti'nin oyları ve CHP dışındaki partilerin de desteğiyle seçilmesi sürecinin yaşandığını kaydeden Baykal, “Cumhuriyete karşı bu kadar açık tavır taşımış bir insanın o düşüncelerini değiştirme talebi ortaya konulmadan tekrar cumhurbaşkanı seçilmesine teslim olunmasını yanlış buluyoruz ve buna CHP olarak katkı yapmıyoruz” dedi.

“GEÇMİŞTEKİ AÇIKLAMALARINI UNUTMAYACAĞIZ”

“Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı olunca tavrınız ne olacak?” şeklindeki bir soruya Baykal, “Biz Anayasa'ya saygılıyız. Bu konuda hiçbir problemimiz yoktur. Biz görevimizi yapıyoruz. Elbette seçimden sonra Türkiye'nin cumhurbaşkanı olacaktır” yanıtını verdi.

Ancak “Gül'ün geçmişteki tavrı nedeniyle” icraatlarına yönelik sorgulamalarına devam edeceklerini ifade eden Baykal, “Bir kriz söz konusu değildir. Seçilecek cumhurbaşkanı, elbette cumhurbaşkanı olarak görev yapacaktır. Ama biz, geçmişteki açıklamalarını bilerek ve unutmayarak, mesafeli, ciddi ve sorgulayıcı bir tavır içinde olmaya devam edeceğiz” dedi.

“Bugün Türkiye'den söz ederken artık insanlar çok rahat bir şekilde (laik bir Cumhuriyet) diye söz edemiyorlar. Türkiye'yle ilgili olarak (ılımlı İslam devleti) sözü daha güncel bir değerlendirme haline gelmeye başladı” diyen Baykal, darbe ya da rejim değişikliği olmamasına rağmen bu yorumun yapıldığını, çünkü böyle bir sürecin yaşandığını ifade etti.
Şimdi sorunun, cumhurbaşkanı seçiminin bu süreci nasıl etkileyeceği olduğunu anlatan Baykal, Irak'ın İran'ın niçin bu halde olduğunun, Türkiye'nin bu noktaya gelip gelmemesinin sorgulanması gerektiğini söyledi. Baykal, “Bunlar önemli konular değil mi? Ülkeyi yöneten siyasetçilerin görevi bu konularda görev yapmak değil mi?” diye sordu.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

CHP Genel Başkanı Baykal, sorular üzerine “sivil anayasa çalışmaları”nın çok önemli olduğunu belirterek, “Bekliyoruz. Yapılan açıklamalardan, anayasa değişikliği konusunu kaygıyla izlediğimi söyleyebilirim. Türkiye'nin dönüşüm sürecinde cumhurbaşkanı seçiminden de daha ağırlıklı olumsuz unsurlar taşıyabileceğini değerlendiriyorum” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanının 70 milyonun cumhurbaşkanı olacağı sözlerini hatırlatılması üzerine Baykal, “Türkiye'nin işiyse, Türkiye'nin siyasete yansıyan çeşitli parçaları var. Niye onlarla istişare etme ihtiyacını hissetmedi?” diye sordu.

Cumhurbaşkanını halkın seçmesi konusundaki görüşünün sorulması üzerine Baykal, “Yapılan hazırlık tutarlı bir hazırlık değil. Pek çok yanlışı var” dedi.

Baykal, bir sonraki seçimde iktidara gelmeleri, Abdullah Gül'ün de Cumhurbaşkanı olması halinde, Gül'e tavırlarının ne olacağı sorusuna, “Bir husumet, bir düşmanlık söz konusu değil. Çok net bir şekilde görev yapıyoruz. Türkiye sıkıntıya sürüklenmesin istiyoruz” yanıtını verdi.

“AKParti MKYK üyesi, gazeteci Ayşe Böhürler'in bugün basında yer alan açıklamalarını nasıl değerlendirdiğinin” sorulması üzerine Baykal, bunun çok “üzüntü verici bir tavır” olduğunu ifade etti.

Türkiye'de demokrasinin, siyasetin temel kavramları konusunda çok ciddi bir umursamazlık bulunduğunu savunan Baykal, “böyle olduğu için gazeteci Bekir Coşkun'a da Ayşe Böhürler'e de bu tür utanç verici değerlendirmelerin yapılabildiğini” söyledi. Baykal, “Düşünce farklılığını bir yıldırma, karalama meselesi haline getirmemek gerekli.

Demokrasi söylemini ağzından düşürmeyenler, demokrasinin en temel gereklerini maalesef unutmuş görünüyor” dedi.
Baykal, Bekir Coşkun'un yazısını hatırlatarak, “(Gül, benim cumhurbaşkanım olamaz) diyenler konusunda ne düşünüyorsunuz?” diye soran bir gazeteciye de, “Bekir Coşkun benim yazarımdır” yanıtını verdi.
Basın toplantısına, CHP'nin yeni il başkanı Gürsel Tekin de katıldı.

Öte yandan, basın toplantısı sırasında Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ü desteklediği iddia edilen 5-6 kişilik bir grubun il başkanlığına girmek için ısrar ettiği, partililerin içeri almaması üzerine de “Baykal istifa” sloganları attığı öğrenildi.

Bunun üzerine il başkanlığı önüne gelen güvenlik güçleri, CHP Genel Başkanı Baykal çıkana kadar sokakta önlem aldı.

 

vuslat_19 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 08-27-2007, 14:35   #2
Kullanıcı Adı
alegria
Standart Baykal'dan şaşırtan Köşk çıkışı
"Geçmişteki açıklamalarını unutmayacağız" diyen Deniz Baykal acaba doçentlik tezindeki 1965 seçim raporunda, `DP geleneği halkın muhafazakár değerlerine saygılıyken, CHP, onları değiştirmekten yanaydı. DP’liler halka hizmet götürürken, CHP’liler ona dans öğretmekle meşguldüler. Bu yüzden de hizmet almamış halk, değerlerine saldıran CHP’yi sandıkta cezalandırıyordu.`dediğini hatırlayıp da bu düşüncelerini şimdiki siyasi hayatında uyguluyor mu?
Cevabı belli zaten;ama o tezini hiç hatırlıyor mu çok merak ediyorum.
alegria isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi