AK Gençliğin Buluşma Noktası
Siyaset Siyaset haberleri bu bölümde paylaşıyoruz.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 08-26-2007, 18:13   #1
Kullanıcı Adı
loneliness
Standart BU GÜN SEÇİM OLSA.....TARHAN ERDEM ARAŞTIRDI... MİLLİYETİNTERNET
Yüzde 30, şeriat tehlikesinden çekiniyor
Kamuoyu yoklamalarında isabetli tahminleriyle saygınlık kazanan Tarhan Erdem yönetiminde Milliyet için yapılan araştırma halkın yüzde 14.6'sının şeriat tehlikesi olduğu görüşünde, yüzde 14.8 'bir ihtimal var' diyor. Yüzde 17.6'nın fikri yok. Araştırmaya göre, halkın yüzde 76.6'sı üniversiteye devam etmek için kızının ya da kardeşinin türbanı çıkarabileceği görüşünde. AKP'liler içinde de eğitim için türbanı çıkarmaktan yana olanların sayısı yüzde 64.1, hayır diyenlerin oranı ise yüzde 35.9
Türk halkı Cumhurbaşkanı'ndan ne bekliyor - 1

Konda araştırma şirketinin Milliyet için yaptığı "Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Öncesinde Siyasal Eğilimler, Tutumlar, Beklentiler Araştırması"nda Türkiye'nin gündemindeki konulara ilişkin çarpıcı veriler elde edildi. Araştırma, üniversitelerdeki türban yasağından cumhurbaşkanı eşinin örtünmesine, şeriat endişesi taşıyanlardan Köşk'ten ve AKP iktidarından beklentilere kadar uzanan önemli konularda halkın nabzını tuttu.
Kamuoyu yoklamalarındaki isabetli tahminleriyle büyük bir saygınlık kazanan Tarhan Erdem yönetiminde yapılan araştırma 18-19 Ağustos günlerinde, 27 il ve 97 ilçedeki 153 mahalle ile köyde gerçekleşti. Seçim sonuçlarına göre kümelendirildikten sonra rastlantısal olarak seçilen 2 bin 734 denek ile yüz yüze görüşüldü. Araştırmanın amacı, "Türkiye seçmenlerinin 22 Temmuz'daki genel seçimler sonrasındaki tercihlerindeki değişimin ölçülmesi, değerlendirilmesi ve cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili değerlendirmelerinin, tercihlerinin öğrenilmesi" olarak belirlendi.
Yüzde 52.8'ini erkeklerin oluşturduğu katılımcıların yüzde 30.6'sını 18-25 arası, yüzde 34.9'unu 29-43 yaş arası, yüzde 34.5'ini de 44 yaş üzeri grup oluşturdu. Katılımcıların yüzde 37.5'i ilkokul, yüzde 27.4'ü lise, yüzde 8.4'ü üniversite mezunu.
Gelir grubu olarak bakıldığında, yüzde 45'i ayda 300-700 YTL arası, yüzde 31.1'i ise 700-1200 YTL arası kazananlar. Uğraş açısından ise sıralama, ev kadınları (yüzde 30.8), emekliler (yüzde 13.3), işçiler (yüzde 11.3) ve çiftçiler (yüzde 7.9) şeklinde oldu.





AKP'lilerin yüzde 64'ü: Okul için türban çıkarılabilir

Araştırmanın önemli verilerinden biri, türban yasağı konusunda halkın ne düşündüğü oldu.
"Eğer üniversite çağında türban takan bir kızınız, kardeşiniz olsa, üniversiteye devam edebilmek için onun türbanını çıkarmasını onaylar mısınız?" sorusuna katılımcıların yüzde 76,6'sı "Evet, türbanı çıkarabilir" yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 23.4'ü ise "Hayır, çıkarmasın, üniversiteyi bıraksın" dedi. AKP seçmenleri arasında da "üniversite eğitimi için" türbanın çıkarılabileceğini düşünenlerin oranı, karşı çıkanları geride bıraktı. Oyunu AKP'ye verenlerin yüzde 64.1'i "çıkarabilir" derken bu grupta "hayır, üniversiteyi bıraksın" diyenlerin oranı 35.9 oldu. CHP'li seçmenlerin yüzde 97.5'i, MHP'lilerin de 83.8'i üniversitede türbanın çıkarılabileceğini söylüyor.




Şeriat endişesi CHP'lilerde yüzde 62

Araştırma sonuçları, Türkiye için şeriat tehlikesi olduğunu düşünenlerin oranı açısından da dikkat çekici.
"Türkiye'de, İran gibi rejimin dini temellere dayanmasını, şeriat düzeni kurulmasını isteyenler var mı? Ülkemiz için şeriat tehlikesi olduğu iddialarını doğru mu, yanlış mı buluyorsunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 14.6'sı "Doğru", yüzde 14.8'i "Bir ihtimal var", 17.6'sı da "Fikrim yok" karşılığını verdi.
Katılımcıların yüzde 53'ünün yanıtı ise "Dini kurallara dayalı devlet kurulmaz" oldu.
Şeriat tehlikesi görenlerin oranı CHP'li seçmenlerde yüzde 42.1'e çıkarken bu oran AKP'liler arasında 3.1'e iniyor.
"AKP döneminde irtica-gericilik arttı mı?" sorusuna yüzde 21.1 "Evet", 14.3 "Bazı durumlarda evet" yanıtı alındı, yüzde 49,2 oranındaki katılımcı ise "Hayır" dedi. Katılımcıların yüzde 15.4'ü "fikri olmadığını" söyledi.
CHP'lilerin yüzde 58.1'i, MHP'lilerin 23.6'sı irticanın artığını söylerken AKP'lilerin yüzde 8'i de bu iddiaya katılıyor.






Halkın önceliği işsizlik

Araştırmada, seçmenin AKP hükümetinden en önemli beklentileri konusunda da veri toplandı. "Önümüzdeki 5 yılda hükümetin mutlaka çözmesi gereken Türkiye'nin en acil sorunları" sorusuna katılımcıların yüzde 66.6'ı "işsizliğin azaltılması", yüzde 50.3'ü "yolsuzlukların önlenmesi", yüzde 25.7'si "Kürt sorununun çözülmesi", yüzde 20'si "türbanlıların üniversiteye girememesi", yüzde 17.8'i "asayiş ve can güvenliği" diye yanıt verdi.







Örtünmeyenlerin yüzde 55'ine göre, türban atamalarda kriter

Katılımcılara, "AKP'nin tüm devlet kadrolarına tayinler yaparken, yöneticileri seçerken hep eşi türbanlı olan ya da hep tarikatlarla bağı olan kişileri seçtiği iddia ediliyor. Siz bu iddialara katılır mısınız?" diye soruldu.
Katılanların oranı yüzde 23.5, "bazı durumlarda türbanın rol oynadığını düşünenler"in oranı da yüzde 13.2 olarak ölçüldü.
CHP'liler arasında bu oran yüzde 66.3'e ulaşırken, türbanın atama kriteri olduğuna inanan MHP'lilerin oranı yüzde 29.
Örtünmeyenlerin yüzde 55'i, başörtülülerin yüzde 19'u, türbanlıların da yüzde 12'si "atamalarda türban veya tarikat bağının etkili olduğunu" düşünüyor.
İddialara katılmayanların oranı ise yüzde 42.2.






Türk toplumu ayrışıyor

TARHAN ERDEM
Araştırma bulgularından biri, partilere oy verme eğilimleriyle diğer konulardaki eğilimlerin benzerliği ve uyumudur.
Durumu anlatmak üzere bir örnek verelim: Deneklerden, "AKP hükümetinin önümüzdeki beş yılda mutlaka çözmesi gereken Türkiye'nin en acil iki sorununun" sayılan altı sorundan hangileri olduğunu söylemeleri istenmiştir:
Bu sorunlardan yolsuzluk ve işsizlik beklendiği gibi ön sıraları alırken, AB'ye üyelik ve asayiş konuları bunlardan daha az hatırlanmış, söyleme oranı, bu dört konuda, deneklerin siyasal eğilimlerine göre önemli farklar göstermemiştir.
Siyasal eğilimlerine göre deneklerin, bazı sorunlara verdikleri önem derecesi çok farklı değilse de, türbanlı öğrencilerin üniversitelere girememesi ve Kürt sorununa bakışları değişiktir.
Aşağıdaki tabloda bu iki soruna deneklerin yaklaşımı görülmektedir: AKP'lilerin yüzde 31'i türban sorununu, çözülmesi gerekli bir sorun olarak görürken CHP'lilerin sadece yüzde 3'ü bunu çözülmesi gerekli sorun olarak görmektedir. Diğer partilere eğimlilerin yüzde 15'i bu sorunu 6 sorundan biri olarak görmektedir. Denekler siyasal eğilimlerine göre, Kürt sorununa yüzde 20, 24, 38 oranlarında önem vermektedirler.



AKP, CHP ve diğer partilere oy verenler arasında türban ve Kürt sorunlarındaki bu farklar başka konularda da görülmektedir: Bunlardan bazıları tabloda görülmektedir.
Cumhurbaşkanlığı konusundaki araştırmanın bulguları ayrıntı olarak yarın verilecek. Ancak tabloda örneğin CHP'ye oy veren deneklerin, eşi türbanlı bir kişinin cumhurbaşkanı seçilmesinden rahatsızlık duyanları yüzde 63'tür. AKP'liler arasında bu oran yüzde 4, bunların dışındaki parti eğilimlerinde ise yüzde 19'dur.
Araştırma raporunda irdelenen verilerde, cumhurbaşkanında aranan özellikler hiyerarşisinde, cumhurbaşkanının seçiminde, cumhurbaşkanının eşinin türbanlı olmasına yaklaşımda, AKP'nin kadrolaşmasının tanımında hep 65/35 ayrımıyla karşılaşılmaktadır. Seçim döneminde yaptığımız araştırmalarda da bu ayrışma görülmüştü.
Konular değiştikçe, parti eğilimlileri arasında geçişler ve yaklaşmalar olmakta; ayrışma kümelenmesi de bu geçiş ve yakınlaşmalara bağlı olarak 70/30 ve 55/45 gibi değişmekle birlikte; büyük kitleler yerini, yönünü ve duruşunu korumaktadır.
Örnek olarak verdiğimiz konular gibi, devletin temel ilkeleriyle ilgili birçok konuda, demokrasiyi tanımlayacak konularda bile, bu ayrışmayla karşılaşılmaktadır. Toplumun belli oranının, kütle olarak temel ilkeleri tanımlayan konularda da sürekli hep aynı tarafta durmasını doğal siyasal davranış gibi algılamak zordur.
Önümüzdeki aylarda, bu ayrımın katılaşması ya da yumuşaması, hem toplumsal barışın hem de demokrasimizin geleceğini belirleyecektir. Yeni cumhurbaşkanının ve yeni hükümetin önündeki başlıca konu budur.

 

  Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 08-26-2007, 19:24   #2
Kullanıcı Adı
Onlybullet34
Standart TARHAN ERDEM ARAŞTIRDI... MİLLİYETİNTERNET
"AKP'lilerin yüzde 64'ü: Okul için türban çıkarılabilir

Araştırmanın önemli verilerinden biri, türban yasağı konusunda halkın ne düşündüğü oldu.
"Eğer üniversite çağında türban takan bir kızınız, kardeşiniz olsa, üniversiteye devam edebilmek için onun türbanını çıkarmasını onaylar mısınız?" sorusuna katılımcıların yüzde 76,6'sı "Evet, türbanı çıkarabilir" yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 23.4'ü ise "Hayır, çıkarmasın, üniversiteyi bıraksın" dedi. AKP seçmenleri arasında da "üniversite eğitimi için" türbanın çıkarılabileceğini düşünenlerin oranı, karşı çıkanları geride bıraktı. Oyunu AKP'ye verenlerin yüzde 64.1'i "çıkarabilir" derken bu grupta "hayır, üniversiteyi bıraksın" diyenlerin oranı 35.9 oldu. CHP'li seçmenlerin yüzde 97.5'i, MHP'lilerin de 83.8'i üniversitede türbanın çıkarılabileceğini söylüyor."



__________________________________________________ _______________________________________

İlginç bi tespit..Bencede okul için türban çıkarılabilir.
Onlybullet34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-27-2007, 15:17   #3
Kullanıcı Adı
loneliness
Standart TARHAN ERDEM ARAŞTIRDI... AKParti oy artırıyor, CHP düşüşte! MİLLİYETİNTERNET
Konda'nın son araştırmasına göre, 22 Temmuz sonrasında yaşananlar, AK Parti'nin oylarını yüzde 7.5 artırırken, CHP'nin oylarında yüzde 2'lik bir düşüşe neden oldu. İşte oranlar:

TARHAN ERDEM'in araştırması

Araştırmada deneklerin dörtte biri oy verirlerken, nisan ayında başlayan cumhurbaşkanı seçimlerindeki olayların kendisini ve başkalarını etkilediğini, dörtte biri ise kendisini de başkalarını da etkilemediğini söylemiştir. Deneklerin yüzde 40'ı da "Ben etkilenmedim ama, başkaları etkilendi" demektedir. İktidar partisine oy verdiğini söyleyenler, etkilenenlerin daha yüksek oranda olduğu kanısındadır.
Oysa, "Seçimlerde oyunu belirlerken hangi nedenlere öncelik verdiği" sorusu karşısında, deneklerin sadece yüzde 20'ye yakını, "Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olması dileğini" iki öncelikten biri olarak saymıştır.
Seçim araştırmaları, cumhurbaşkanı seçimlerinden etkilenmenin daha az olduğunu gösteriyordu. Bu gerçeğe karşın, toplumda Anayasa Mahkemesi kararıyla sonlanan sürecin siyasal eğilimleri birinci öncelikle etkilediği yönündeki yaygın kanının sürdüğünü görmekteyiz. Öyle anlaşılıyor ki nesnel verilerin gösterdiği ne olursa olsun insanımız, "Cumhurbaşkanlığı seçimindeki olayların seçimlerde verilen oyları önemli ölçüde etkilediği ve AKP'nin oyunu artırdığı" efsanesinden siyasal sonuçlar çıkarmaya devam edecektir.
Seçmenlerin bilincini gösteren sorulardan biri, deneklerin hangi nedenlere öncelik vererek partilerini kararlaştırdıkları sorusunun cevaplarında görülmektedir.
Deneklerin beşte dördüne yakını oyunu, ekonomik durum ve beklentilerin belirlediğini söylemiştir. AKP'ye oy verenlerde bu oran daha yüksektir.
Bu verilerden, "ekmek parası" unsurunun 2007 seçimlerinin iktidarını belirlediğini çıkarıyorum. Ekonomik durum olumlu değerlendirilmeseydi, AKP güçlü biçimde iktidar olamayacaktı.
CHP'ye oy verenlerin yüzde 40'ından fazlası "laiklikle ilgili kaygıları" öne çıkarmaktadır. Bu bulgu, CHP'ye ana muhalefet görevini laiklikle ilgili kaygıların kazandırdığını göstermektedir. İktidarın laiklik anlayışından kuşku duyulmasaydı, CHP herhalde bugünkü sandalye sayısını bulamayacaktı!
Ancak laiklik kuşkuları CHP'yi yükseltmeye yetmez, 2011'de sonuç almak için beşte dördü ekonomik konuya öncelik veren seçmene, CHP'nin umut vermesi gereklidir.
Diğer yandan, AKP'nin dayandığı "ekmek parası unsuru" da kırılgandır. Yurttaşlar, 2001 ve gerisindeki 10 yılın yıkımıyla 2007'yi karşılaştırarak seçimlerde AKP'yi güçlendirdi. Önümüzdeki dört yılda, hiç de mütevazı olmayan kalkınma hızı hedefi yakalansa bile, 2007'deki mukayeseden oransal olarak daha geride kalınacaktır. Kaldı ki önümüzdeki 4 yıl, kuraklık ve küresel gelişmelerle parasal durumda gösterişli sonuçlar almak zordur. Bu nedenle AKP kendi yarattığı 2007 yılı iyimserliğiyle -bir anlamda kendisiyle- yarışacaktır.
Sonuç olarak, AKP ve CHP, 2007'de kendilerine bugünkü yeri kazandıran nedenleri birbirinin elinden alma mücadelesini verme durumundadırlar. Bu iki parti, önümüzdeki yıllarda, bugünkü oy kaynaklarını yanlarında bulundurma dikkatini gösterirlerken, CHP halkın ekmek parası beklentilerinde AKP'nin önüne geçmeye çalışmalı, AKP de laiklik konusunu CHP'nin tekelinde bırakmamalıdır.



Konda Araştırma ve Danışmanlık Şirketi tarafından Milliyet için yapılan araştırma, 22 Temmuz'un ardından yaşananların seçmeni nasıl etkilediğini de ortaya koydu. Buna göre, cumhurbaşkanlığı tartışmaları başta olmak üzere yaşananları değerlendiren seçmen, AKP'ye desteğini yüzde 7.5 oranında artırdı. CHP'nin oylarında ise yüzde 2 oranında düşüş görüldü.
Ankete katılanlara, "Olan bitenlerden sonra, bugün seçim olsa hangi partiye oy verecekleri" sorulduğunda, seçim sonuçlarına göre büyük bir değişiklik görülmedi. Sonuçta, barajı yine üç parti geçti. Ancak, AKP'nin oylarını artırdığı görüldü. AKP bugün itibariyle oyunu yüzde 7.5 artırarak yüzde 54.1'e taşırken, bu oy oranıyla tek başına 367 milletvekiline ulaşabileceği hesaplandı. CHP'nin ise yüzde 20.9 oranındaki oy oranı yüzde 18.9'a düştü.




AKP'liler için Gül, CHP seçmeni için laiklik etkili

Oy verme kararına partiler bazında bakıldığında, AKP'ye oy verenler arasında ekonomik durum (yüzde 85.2), yolsuzluk (yüzde 35.9) ve Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı olması nedenleri (yüzde 32.5) öne çıktı.
CHP seçmeninde ise nedenler arasında ekonomik durum (yüzde 62.8) ve laiklikle ilgili kaygılar (yüzde 43.8) görüldü. MHP seçmeninin tercihini belirleyen ilk üç faktör ekonomik durum (yüzde 70.9), yolsuzluk (yüzde 35.3) ve asayiş (yüzde 34) oldu. Saadet Partili seçmenin oy verirken tercihini etkileyen en önemli faktör, tıpkı diğer partiler gibi ekonomik durum (yüzde 78.9) oldu, ancak bu konuda demokrasi ve laiklik kaygısının 'sıfır' çıkması dikkat çekti.



Oyları 'ekonomik durum ve beklentiler' belirledi

Katılımcıların yüzde 47.7'si son seçimlerde oy verirken "görüşlerine en yakın partiyi tercih ettiğini" söyledi. "Partisinin politikalarını beğendiğini" söyleyen katılımcıların oranı yüzde 24.4, "Ben-biz hep bu partiye veririz" diyenlerin oranı ise yüzde 12 oranında gerçekleşti.
"Oyuna karar verirken neye önem verdikleri" sorusuna, katılımcıların yüzde 76.6'sı "ekonomik durum ve beklentiler", yüzde 35.5'i ise "Yolsuzluk meseleleri" yanıtını verdi.
Oy verirken "Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olma" durumunu göz önünde bulunduran katılımcıların oranı ise yüzde 18.3 olarak gerçekleşti. "Laiklikle ilgili kaygılar nedeniyle" oy veren seçmen oranı ise yüzde 11.3 ile dikkat çekti.




Yüzde 12.8 attığı oydan pişman

Katılımcılara "Seçim sonrası sonuçlara, olan bitene, konuşulanlara, yazılanlara baktığınızda, keşke oyumu bu partiye vermeseydim veya şu partiye oy verseydim dediğiniz oluyor mu? Bugünkü tercihiniz değişir miydi?" diye de soruldu. Katılımcıların yüzde 12.8'si "oyunun değişeceğini", yüzde 87.2'si ise "oyunun değişmeyeceğini" söyledi.
Bugün seçim olsa oyunu değiştireceğini söyleyen katılımcıların partilere dağılımında bakıldığında, en yüksek oran Genç Parti (yüzde 47.1), DYP (yüzde 35.7) ve Saadet Partisi'nde (yüzde 31.6) görüldü. Boş oy kullananların yüzde 38.5'i de oyunu değiştireceğini söyledi.
CHP seçmeninin yüzde 15.3'ü, MHP seçmeninin yüzde 12.8'i, AKP seçmeninin ise yüzde 5.2'si "oyunu değiştireceğini" söyledi.
"Oy verme kararınızı bugün nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 78.5'i "oy verdiğim parti doğru, tercihimden memnunum" dedi. Katılımcıların yüzde 9.2'si ise "En az kötüsü bu parti" dedi. Katılımcıların yüzde 2.8'i "Gönülsüz vermiştim", yüzde 2'si ise "Keşke vermeseydim" dedi.



Cumhurbaşkanlığı seçimi kadın oylarının üçte birini etkiledi

Katılımcılara ayrıca "Oy tercihinizde cumhurbaşkanının seçilememesi etkili oldu mu?" diye de soruldu. Katılımcıların yüzde 70.4'ü "etkilenmediğini", yüzde 29.6'sı ise "etkilendiğini" söyledi. Bu sorunun yanıtı partiler bazında değişiklik gösterdi. AKP seçmeninin yüzde 38.1'i, CHP seçmeninin yüzde 25.7'si, MHP seçmeninin ise yüzde 21.5'i etkilendiğini söyledi.
Katılımcılar, bu tartışmaların kendilerinin olmasa da, başkalarının oyunu etkilediği görüşünde. Çoğunluğunu CHP'li seçmenin oluşturduğu katılımcıların yüzde 63.1'i seçmenlerin cumhurbaşkanlığı seçiminden etkilendiğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılamamasının kadınların üçte birinin oy tercihlerini etkilediği, ancak kadınların başı açık ya da türbanlı olmalarının bu konuda etkili olmadığı görüldü. Türbanlıların yüzde 32.2'si, başı açıkların ise yüzde 28.1'i cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarından etkilendiklerini belirtti.




Milliyet
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi