AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dini Konular Dinimiz hakkında öğrenmek ve paylaşmak istediğiniz herşey.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 01-07-2009, 11:22   #1
Kullanıcı Adı
siyah gül 07
Standart Muharrem'in özelliği, 'aşure'nin güzelliği nereden geliyor? (AHMED ŞAHİN)
Soru: Efendimizin hicreti, Rebiul'evvel ayının başında başlamasına rağmen hicri tarihin iki ay geriden gelen Muharrem'den başlatılmasının sebebi neydi, Muharrem ayının tercihe sebep olan özellik ve güzellikleri mi vardı yoksa?
Cevap: Evet öyleydi. Nitekim Tevbe Sûresi ayet 36'da Allah'ın seneyi on iki ay olarak yarattığı, bu on iki aydan dördünün de savaşların yasaklandığı haram aylar olduğu bildirilmiş, savaşın yasaklandığı haram aylardan birinin de Muharrem ayı olduğu hadislerle anlatılmıştır. Ayrıca, on büyük peygamberin kurtuluş mucizeleri de Muharrem ayında gerçekleşmiştir. Kaldı ki, ilk hicret kafilesi de bu ayda yola çıkmış, bu sebeplerle hicri tarihin birinci ayı olmaya Muharrem ayı layık görülerek hicri takvimin birinci ayı ilan edilmiştir.
- Ne var ki, tarih boyunca hep özel ve güzel olaylara sahne olan Muharrem ayı, sonraları Emevi halifesi Yezit zamanında, 61 tarihinde vicdanları sızlatan üzücü olaylara da maruz kalmış, Hazreti Resulullah'ın aziz Ehl-i Beyt'inin yetmiş iki eşsiz büyüğü de Muharrem'in onunda Kerbela'da şehid edildiğinden dolayı kara bir günü de bağrında barındırmak zorunda kalmıştır.
Soru: On Muharrem'deki aşure tatlısı nereden kaynaklanmaktadır? Dini bir mecburiyet gereği midir? Yoksa peygamberlerin on Muharrem'deki kurtuluş mucizeleriyle de ilgili bir yanı var mıdır?
Cevap: Vardır. Şöyle ki, Muharrem'in onunda Adem Aleyhisselam'ın tövbesinin kabul olması, Musa Aleyhisselam'ın Firavun'un zulmünden kurtulması, Nuh Aleyhisselam'ın gemisinin Cudi Dağı'nda karaya çıkması gibi birçok özel ve güzel mucizeler on Muharrem'de yaşanmıştır. Bu sebeple kurtuluşun şükrü olsun için geminin ambarında kalan tahılları çıkarıp özel bir tatlı yapan gemi sakinleri, aralarında tatlı ikramında bulunmuşlar, böylece hem komşular arasında iyi münasebetlerin gelişmesine sebep olunmuş hem de tarihte yaşanmış tufan hadisesi ve karaya çıkışın şükrü bir daha zihinlerde canlandırılma fırsatı söz konusu olmuştur. Aşure tatlısı, vesile olduğu bu özellik ve güzelliğinden dolayı asırlar boyu varlığını sürdürmüştür. Yoksa dini bir mecburiyetin gereği değildir. Başka olaylarla ilgisi yoktur.
Soru: Muharrem ayında oruç tutmak mecburi midir, yoksa isteğe mi bağlıdır?
Cevap: Kısaca diyebiliriz ki, Muharrem'de oruç tutan sevap alır, tutmayan da günaha girmez. Ayrıca oruç tutanlar tek oruçla kalırsa tek sevapla kalmış olur, önüne arkasına başka oruçlar da ilave ederlerse ilave ettikleri oruç kadar fazla sevaba nail olurlar. Efendimiz'in Muharrem ayı için, "Ramazan'dan sonra sevabı en çok olan kutsal ay." buyurması, bu aydaki ibadet ve orucun sevabının yüksekliğine işaret kabul edilmiştir. Soru: On Muharrem'de, bazı Müslümanların sırtlarını zincirlerle dövüp kanatmaları, sevimsiz görüntüler meydana getirmeleri, dinin bir emri gereği midir? Yoksa geçmiş zulümlerin acısını bir ölçüde hissetmek için mi böyle işkenceleri yaşamaktalar? Cevap: On Muharrem'deki zincirli dövünmeler gibi ağır matem görüntüleri dinin emri, İslam'ın icabı olmaz. Olmadığı içindir ki artık böyle kendi eliyle kendine işkence yaparak çileye ortak olma görüntüleri de terk ediliyor, 'olayın üzüntü ve çilesi vicdanlarda duyularak yaşanmalı' diyenler çoğalıyor. İslam büyükleri Müslümanlar arasında geçmişte cereyan etmiş olan Sıffin, Cemel ve Kerbela gibi gönül yakıcı, vicdan sızlatıcı çatışmaları yeniden deşeleyip de zihinlerde tekrar bir acı meydana getirmeyi uygun bulmamışlar, zalimlerin cezalarını bulduğunu, mazlumların da mükafatlarına nail olduğunu ifade ile 'bize mazlumlar için duadan başka bir şey kalmamıştır' diyerek konuyu İlahi adalete havale etmekle yetinmişler, yeni suçlular arar gibi yeni gerginliğe sebep olacak davranışlardan uzak kalmayı tercih ve tavsiye etmişlerdir.

07 Ocak 2009 Çarşamba

 

siyah gül 07 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 03-24-2009, 13:57   #2
Kullanıcı Adı
Can_Dostu
Standart
MUHARREM-İ ŞERİF AYI VE FAZİLETİ

3/1/2008 · Kategori: Muhtelif Makalelerim

MUHARREM-İ ŞERİF AYI VE FAZİLETİ


bismillah.elhamdülillah.allahu teala hazretlerine hamdu senalar ve resulüne salatu selamlar olsun.bizleri bu mübarek zaman dilimlerine kavuşturan allahu teala inşaallah bu zaman dilimlerini ibadet ile geçirmeyi nasip eder.

islam dininin de b ir takvimi olduğu malumunuzdur. bu takvimin ismine hicri takvim denilir.bu takvimin başlangıcı hz peygamberin (SAV) mekke den medine ye hicret ettiği gün ile başlar.hicri takvim hz ömer (R:A) halifelik döneminde kullanılmaya başlanmıştır.bu takvimde aylar 12 tanedir,bu aylardan 4 tanesi haram aylardandır. haram aylardan biri de muharrem -i şerif ayıdır.bu ayda savaşmak haramdır.

acizane ben ulaşabildiğim kadar rivayeti makalelerimde sizlere ulaştırmaya çalışacağım.allahın yardımıyla ve izniyle.muharrem ayının ilk gününde her biri besmele çekerek,bir defada 1000 ihlası şerif okuyanları cenabı hak ,lütfuyla keremiyle huzuruna bu alemden kul borcu ile götürmeyecektir. (inşaallah)

muharrem-i şerif ayının ilk gecesi akşam ile yatsı namazı arasında allahu tealanın rızası için 2 rekat namaz kılınır. namazın niyeti şu şekildedir (yarabbi,bizi yetiştirmiş olduğun,bu seneyi hakkımızda mübarek kılman afv-ı ilahine,feyzi ilahine mazhar kılman, dünyevi vee uhrevi saadetlere nail eylemen için, allahu ekber)

her rekatte 7 fatiha,7 ayetel kürsi,7 ihlası şerif okunur.namazdan sonra; 11 defa (la ilahe illallahu vahdehu la şerike leh.lehul mülkü ve lehul hamdü yuhyi ve yumit ve hüve hayyun la yemut.biyedihil hayr ve hüve ala külli şeyin kadir.)
11 defa istiğfar,11 salavatı şerife okunur ve dua edilir.duada ,geçmiş senenin günahlarının affı ve yeni seneye günahsız girmek için iltica edilir.

muharrem -i şerif ayının ilk gecesi bir de tesbih namazı kılmalı. niyeti şu şekildedir.(ya rabbi,bu senede beni mağfireti ilahine,rıza-i ilahine, ve hidayet i ilahine mazhar eyle.yeni açılan amel defterimi rıza-i ilahine muvafık amel ile doldurmayı bana nasip eyle.beni gadabı ilahine duçar edecek amellerden muhafaza buyur.)

tesbih namazında şunlar okunur.
1.rekatte= 1 fatiha,1 ayetel kürsi
2.rekatte= 1 fatiha, 1 amener resulu (sure-i ali imranın ilk iki ayetiyle)
3.rekatte=1 fatiha,1 huvallahullezi
4.rekatte=1 fatiha,1 ihlas

namazdan sonra istiğfar edilir.salavatı şerife getirilir.ve arkasından dua yapılır. inşaallah amel etmek nasip olsun. bunlar farz değildir ama yapılırsa da karşılığını mutlaka verir allah, allah zengin biz fakiriz,....

muharrem- i şerif ayının onuncu güne aşure günüdür.o günün de faziletini bir başka makalede inşaallah nakledeceğim.müslümanın yılbaşı olan bu günde,ibadet etmesi gerekir.aslında müslüman her gecesini her gününü ibadetle geçirmeli...dünya telaşı çoğu zaman bizleri kaplıyor da böyle özel gece ve günler bizlerin ibadetleri yapmamıza bir uyarı bir rahmet oluveriyor...

hadisi şerifte buyuruldu ki;" bir kimse muharrem ayının ilk günü (aşağıda ki ) duayı 3 defa okursa ,allahu teala o kimseyi gelecek muharrem ayına kadar bütün belalardan emin kılar..."

o dua budur.(bismillahirrahmanirrahim.elhamdülillahi rabbil alemin.vesselatu vesselamu ala seyyidina muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain.allahumme entel ebediyyül kadim.el hayyül kerim.el hannanül mennan .ve hazihi,senetün cedidetün es elüke fi hel ismete mineşşeytanirracim.vel avne ala hazihin nefsel emmareti bissui. vel iştigale bima yukarribuni ileyke ya zel celali vel ikram bi rahmetike ya erhamerrahimin.ve sallallahu ve selleme ala seyyidina ve nebiyyina muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve ehli beytihi ecmain"

bir kaç tane de oruçla ilgili hadis rivayetiyle makelemi hitama erdireceğim.resulullah (SAV) buyurdu ki "ramazan ayının orucundan sonra, en üstün oruç,allahın muharrem ayı(nda tutulan)dır"...bir başka hadiste ise "eğer ramazan ayından sonra (başka bir ayda) oruç tutavaksan,muharremi tut.çünkü o allahın ayıdır."... bir başka hadiste ise" her kim,muharremden bir gün oeuç tutarsa,ona hergüne karşılık otuz gün (oruç sevabı )vardır."

bir başka hadislerinde buyurmuştur ki(SAV) "muharremin ilk cumasını oruçlu geçirenin geçmiş günahları affolur." başka bir hadislerinde "zilhiccenin son günü ile muharremin ilk gününü oruçlu geçiren kişi,geçen seneyi oruçla bitirmiş gelecek seneyi de oruçla karşılamış olduğundan allahu teala.ona elli senelik keffaret yazar"

bir hadislerinde "muharremin ilk onunu aşure gününe kadar oruçlu geçiren,firdevsi ala ya varis kılınır."allah bu hadislerin müjdesine nail eylesin. okuyup ,ihlasla amel etmeyi nasip eylesin.bizleri affeyleyip rahmetiyle muamele eylesin.inşaallah muharrem-i şerif ayıyla ilgili rivayetleri nakletmeye bir sonra ki makalemde devam medeceğim.allahu teala sizlere ve bizlere rahmet eylesin...
Can_Dostu isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta