AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 04-09-2009, 15:32   #1
Kullanıcı Adı
k.dangir
Standart ARAP DÜNYASININ TÜRKİYE'YE BAKIŞI
Önce Davos zirvesinde Başbakan Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı'na gösterdiği dik duruş. Peşinden, NATO Genel Sekreterliği seçimlerinde Müslümanlara hakaret eden karikatürlerin yayınlandığı Danimarka Başbakanı Rasmussen'e gösterilen tepki. Türkiye'nin dış politikası dünyada hayranlıkla izlenirken, Arap dünyasında da Türkiye'ye yönelik ilgiyi ciddi şekilde arttırdı. Arap dünyasında Türkiye'nin konumunu, saygın uluslararası televizyonlardan El Cezire'nin Türkiye temsilcisi Yusuf Şerif ile konuştuk. İşte Yusuf Şerif'in Analitik Bakış'ın sorularına verdiği cevaplar:

ARAP DÜNYASI TÜRKİYE'NİN BATININ HER DEDİĞİNİ YAPAN ÜLKE OLMADIĞINI ANLADI

Analitik Bakış: Davos zirvesi tüm dünyada konuşuldu. Arap dünyası da bu tavrın ardından Türkiye'ye ve Erdoğan'a destek mitingleri düzenledi. Peşinden NATO zirvesindeki atak geldi. Arap dünyası, bu iki tavrın ardından Türkiye'yi nasıl görüyor? Nasıl değerlendiriyor?
Yusuf Şerif: Arap basınında, Arap halklarında Türkiye ile ilgili olumlu tasavvur Davos'ta başlamadı. Davos'tan önce, 1 Mart tezkeresinde başlayıp, Türkiye'nin hem Filistin konusunda takındığı tavır, hem Irak konusunda takındığı tavır, yavaş yavaş Türkiye'nin değerini yükseltti. 'Türkiye, Batı'nın müttefiki ama Batı'nın her dediğini yapan bir ülke değil' imajını oluşturdu. Batı'nın müttefiki ama Batı'nın her istediğini yapan bir ülke olmadığını, Batı ile müttefik olan ancak kendi menfaatlerini kollayan, bölge ülkeleriyle işbirliği yapan, yükselen ve güçlenen ülke haline gelmiştir. Davos'ta bu zirveye çıktı.
NATO olayında da Türkiye'nin Rasmussen'e karşı aldığı tavır takdir edildi. Ama şunu da söylemek gerek, halen Rasmussen olayında ne oldu, ne bitti açıklanmış değil. Bu yüzden bir etki yaratmış da değil henüz. Benim Arap basınında okuduğum makaleler, Nato'yu eleştiriyor Rasmussen yüzünden. 'Türkiye niçin böyle yaptı? Niçin engellemedi?' demiyorlar. Biliyorlar Arap ülkeleri, Türkiye'nin Nato'nun kararlarını baltalayan bir ülke olmak istemediğini biliyorlar.

AK PARTİ BÜTÜN ORTADOĞU'YA SICAKLIK KATTI

Analitik Bakış: Arap dünyasında oluşan bu olumlu izlenimde AK Parti'nin etkisi nedir peki Yusuf Bey? Başka bir iktidar olsa neler değişirdi?
Yusuf Şerif: Kesinlikle hayır. AK Parti bundan önemli bir rol oynamıştır. Başka iktidarları da gördük geçmişte. Partiler farklı farklı. Ancak sol partiler özellikler, tamamen Batı'ya dönük bir görüşe sahipler. Ortadoğu ülkeleri ile sıcak ilişkiler kurmak için özel çaba göstermiyorlar. Bu yönde demeçleri var. Milliyetçi cephede de bu aynı şekilde. Bu yüzden AK Parti bütün Ortadoğu'ya bir sıcaklık kattı.
İnsanlar, Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Sayın Abdullah Gül'ün hükümetleri döneminde, yüz yüze görüştüklerinde çok etkileniyorlar. AK Parti zaten eskiden beri bu coğrafya ile dost bir parti. Bence bu, insanlarda çok ciddi etki oluşturdu. Somut örnekler verebiliriz. Sayın Başbakan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştüklerinde, Sayın Abdullah Gül, Celal Talabani ile görüştüklerinde ciddi mesafe kat ediliyor. Çünkü güveniyorlar. Seviyorlar. Başka bir lider olsaydı, ilişkiler çok daha teorik ve diplomatik olurdu. Böylesine sıcak olmazdı.

OBAMA AMERİKA'YA 'HAYIR' DİYEN BİR MECLİS'TE KONUŞTU

Analitik Bakış: Bir de Obama'nın ziyaret ettiği ilk İslam ülkesinin Türkiye olması hususu var. Arap dünyasında bu gelişme nasıl yankı buldu? Siz nasıl görüyorsunuz Obama'nın Türkiye ziyaretini?
Yusuf Şerif: Ben size bir örnek vereyim, Ürdün gazetelerinden birisinde bir makale okumuştum, orada çok güzel özetlenmişti. Diyordu ki makalede yazar 'Türkiye, bölgeyle ilgili politikalarını değiştirmek istemedi, sabit durdu Bush'un karşısında ve bunun haklı olduğu şimdi ortaya çıktı. Obama geliyor' Bundan daha da önemlisi, bizim görmediğimiz bir şeyi, onlar görmüş. Amerika'ya hayır diyen tek parlamentoya Obama gidip konuşma yaptı. Neredeyse, Amerika'ya tokat atan parlamentoya Obama, daha seçilmesinin üzerinden yüz gün geçmeden gitti. Bu sembolik bir şey ama önemli.
Bir de karşılaştırma yaptılar. Obama, Avrupa'dan atlayıp Türkiye'ye gitti ve devleşti. Mesajları ve sıcaklığı ile devleşti. Karşısında ise Sarkozy, açıklamaları ile cüceleşti. Önemli bir şey bu. Avrupa Birliği ile ABD arasında büyük bir kontrast yapmaya başladılar. Amerika'ya daha sıcak, Avrupa'ya daha soğuk.
Sanki Bush'un günahlarının hesabı Avrupa'dan sorulacak gibi. Sanki Bush gitti, Obama geldi ve Amerika değişti. Ancak Avrupa hırçınlaştı. Bu hem NATO zirvesindeki Rasmussen tavrından dolayı hem de Türkiye'ye karşı AB üyeliği tavrından dolayı. Obama'nın Türkiye'ye sıcaklığı Avrupa'yı ofsayta düşürdü. Benim Arap basınında gördüğüm bunlardı özet olarak.

 

k.dangir isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 04-09-2009, 15:44   #2
Kullanıcı Adı
Saltuk Buğra Han
Standart
Etrafın da dönen dolaplara duyarsız kalmaktan ve fazla uyumaktan gözleri petrol çanağına dönen Araplar hepinize günaydın saat kaç oldu be kardeşim.
Saltuk Buğra Han isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-09-2009, 15:48   #3
Kullanıcı Adı
k.dangir
Standart
yine öyle be kardeşim malesef... yöneticileri hala büyük bir yanlış içinde ...
k.dangir isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-09-2009, 15:58   #4
Kullanıcı Adı
Saltuk Buğra Han
Standart
Alıntı:
k.dangir Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
yine öyle be kardeşim malesef... yöneticileri hala büyük bir yanlış içinde ...
Genede arkamızı sağlam mı tutalım diyorsun.
Saltuk Buğra Han isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-09-2009, 16:04   #5
Kullanıcı Adı
k.dangir
Standart
Allaha şükür Arap halkı bilinçlendi, bundan sonrası gözünü açmayan bazı arap yöneticileridir..İnş. onlarda uyanırlar
k.dangir isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi