AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 04-16-2009, 15:00   #1
Kullanıcı Adı
Yıldırım
Standart MÜJDE...TÜRKİYEYE 5000 YIL YETECEK BOR MADENİ BULUNDU...
5 Bin yıl yetecek bor madeni bulundu

Kütahya'nın Emet ve Hisarcık ilçelerinde, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün yaptığı sondaj çalışmalarına göre yaklaşık 1 milyar ton bor madeni rezervi bulunduğu tahmin ediliyor. Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) Başkanı Erk İnger, dünyada çıkarılan borun yüzde 40'ını ABD'nin tükettiğini belirterek, dünya



Bor rezervinin yüzde 70'inin bulunduğu Türkiye'de ise bu oranın yüzde 1'de kaldığını söyledi.
BOR ZENGİNİ EMET
Sanayide kullanılan ve çağın madeni olarak tanımlanan borun dünyadaki rezervinin yaklaşık yüzde 70'i Türkiye'de, bunun yüzde 70'i de Emet'te bulunuyor.
50 YIL ÖNCE BULUNDU Bölgede bor madeninin varlığı, 1956 yılında, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğünde (MTA) görevli Alman Jeolog Dr. Gawlik tarafından ilçe merkezinin 4 kilometre kuzeyindeki Espey mevkisinde ve 12 kilometre güneyindeki Hisarcık ilçesinde tespit edildi.
ETİBANK İŞLETİYOR
Emet'teki bor sahaları, MTA tarafından 1958 yılında Etibank'a verildi. Espey'deki sahaların bir bölümü özel şirketlerce, geri kalanı ise Etibank tarafından bir süre işletildi. İlk yıllarda yer altı işletmeciliği yapan bu kuruluşlar, daha sonra boru açık işletme sistemiyle çıkarmaya başladı. O yıllarda Hisarcık'taki sahalarda ise Etibank'a bağlı Emet Kolemanit İşletmesince açık ocak üretimi yapıldı.
İsmi Emet Bor İşletmesi olarak değiştirilen kurum, 1958 yılında resmen bor üretimine başladı. Espey yakınındaki Killik mevkisinde 1957 yılında özel sektör kuruluşlarınca işletilen sahalar, 1979'da dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Deniz Baykal tarafından kamulaştırılarak, Emet Bor işletmesine devredildi. Bölgedeki tüm maden ocakları 1990'da açık işletmeye dönüştürülerek, bor üretimine devam edildi.
BOR MADENİNİN KULLANIM ALANLARI
Bor mineralleri ve bileşikleri doğrudan kullanılamıyor, ancak sanayinin birçok dalında katkı maddesi olarak değerlendiriliyor.
Cam elyaf, optik ve teknik cam endüstrisi, sır ve emaye üretimi, boya ve diğer bazı kimyasalların yapımı, seramik, gübre, fotoğrafçılık, ilaç, deri, demir-çelik, kozmetik, sabun ve deterjan sanayisi, enerji sektörü ve nükleer uygulamalarda kullanılan bordan son yıllarda uzay araçlarının üzerlerinin kaplanması, ısı yalıtımı, pil, yanmaz kumaş, çelik yelek, askeri tank zırhları imalatında ve araç yakıtı olarak yararlanılıyor.
GELECEĞİN PETROLÜ OLARAK GÖRÜLÜYOR
ABD'deki petrol kaynaklarının azalmasından sonra araç yakıtı olarak kullanılabileceğinin belirlenmesi, borun stratejik önemini artırdı. Türkiye'nin ihraç kalemlerinden de biri olan bor, ABD, Japonya, Çin, Rusya, Avrupa Birliği (AB) ve Afrika ülkelerine gönderiliyor.
5000 BİN YIL ÖMRÜ VAR
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, Emet ve Hisarcık'taki sahalarda yapılan sondajlara göre yaklaşık 1 milyar ton bor rezervi bulunduğunu saptadı.
Müdürlük tarafından rezerv tespiti için çalışmaların MTA Genel Müdürlüğü bünyesinde sürdürüldüğüne işaret eden yetkililer, sondajlara bu yıl da devam edileceğini kaydetti.
Emet Bor İşletmesinin yıllık bor üretimi ve satışının yaklaşık 200 bin ton olduğunu ifade eden yetkililer, bölgedeki bor madeninin ömrünü 5000 yıl olarak tahmin ettiklerini belirtti.
BORLU ÇİMENTO ÜRETİMİ PROJESİ
Yetkililer, işletmede 830 işçi ve memurun çalıştığını bildirerek, bor ve bor atıklarından çimento imalatında katkı malzemesi olarak kullanılması yönünde çalışmalara devam edildiğini anlattı.
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında teknik ekibin, dayanaklı çimento ve beton asfalt yapımı için gerçekleştirilen deneylerden olumlu sonuç alındığına dikkati çeken yetkililer, çimento üretimi için proje çalışmalarına ağırlık verdiklerini duyurdu.
BORİK ASİT FABRİKASI ZİNCİRİNE YENİ HALKA
Emet'te üretilen borun işlenmesi konusunda da önemli çalışmalar yapılıyor.
Bor madeninden elde edilen borik asit, daha önce Balıkesir'in Bandırma ilçesinde, Eti Maden İşletmelerinin tesislerinde üretiliyordu. Bu tesisin ekonomik ömrünü tamamlamasının ardından Emet'te 2002 yılında borik asit fabrikası kuruldu.
Yıllık 100 bin ton borik asit üretilen fabrika, yurt içi ve yurt dışından gelen talepleri karşılayamayınca Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından ikinci fabrikanın kurulmasına karar verildi.
YENİ TESİS YAPILACAK
Mevcut fabrikanın yanındaki alanda bu ay sonunda inşaatına başlanacak tesiste, yıllık 100 bin ton borik asit kapasitesiyle 2010 yılında üretime başlanması hedefleniyor.
"BU DEĞER YÜKSELTİMELİ"
Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) Başkanı Erk İnger, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, yılda toplam 200 milyon euro'luk bor ithalatı yaparken, bor kullanarak ürettikleri ürünlerden 89 milyar avro kazandığını belirterek, ''Üniversite-sanayi işbirliğiyle teknolojik altyapıyı geliştirerek, bordan elde ettiğimiz katma değeri yükseltmeliyiz'' dedi.
BİZDE TÜKETİM SADECE YÜZDE 1
Erk İnger, dünyada çıkarılan borun yüzde 40'ını ABD'nin tükettiğini belirterek, dünya bor rezervinin yüzde 70'inin bulunduğu Türkiye'de ise bu oranın yüzde 1'de kaldığını söyledi.
Türkiye'den çıkarılan borun yüzde 90'ının ihraç edildiğini, yüzde 10'luk bölümünün ise genellikle cam, seramik ve temizlik sektörlerinde kullanıldığını dile getiren İnger, beş yıl önce faaliyete geçen BOREN ile sanayi-üniversite iş birliğinde borun kullanım alanlarını artırmayı ve yeni ürünler geliştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.
İnger, Balıkesir, Eskişehir ve Kütahya'da bulunan rezervlerden çıkarılan borun, rafine ürün haline getirildikten sonra ihraç edildiğini anlatarak, şöyle konuştu: ''Türkiye'nin ihraç ettiği rafine borun maddi karşılığı, 200 milyon avro civarında... AB ülkeleri ise yılda toplam 200 milyon avroluk bor ithalatı yaparken, bor kullanılarak ürettikleri ürünlerden 89 milyar avro kazanıyor. Üniversite-sanayi iş birliğiyle teknolojik alt yapıyı geliştirerek, bordan elde ettiğimiz katma değeri yükseltmeliyiz.''
YENİ KULLANIM ALANLARI
Borun kullanım alanlarının artırılması amacıyla dünyada yapılan çalışmalara da değinen İnger, beyin ve cilt tümörleri için deneysel bir kanser tedavisi yöntemi olan bor ile nötron yakalamalı terapi (bor izotopunun kanserli hücrelerin yok edilmesinde kullanılması) ve bor ile elektrik elde edilmesine yönelik çalışmaların, Türkiye'de de sürdürüldüğünü ifade etti.
İnger, bor füzyon santrali yoluyla elektrik elde etme çalışmalarının başarıya ulaşması durumunda, elektriğin kilovatsaat (KWH) maliyetinin 1 kuruşun altına ineceğini belirterek, bor füzyon santralinin, nükleer santrale göre ''sıfır radyasyon'' avantajının bulunacağını kaydetti.
BOREN olarak 15'i aşkın ürün geliştirdiklerini, 100'ü aşkın projeyi de devam ettirdiklerini anlatan İnger, bazı projelerde, diğer ülkelerden ileri konumda bulunulduğunu ifade etti. (star)

 

Yıldırım isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 04-16-2009, 15:02   #2
Kullanıcı Adı
Tarantula_
Standart
AMAn dikkat çok iyi değerlendirmeliyiz bunu...
  Alıntı ile Cevapla
Alt 04-16-2009, 15:02   #3
Kullanıcı Adı
selcuklu27
Standart
ilk defa ak parti işlemeye başladı.

Ak partiye muhalif yılmaz özdil bile bu madenlerin ortaya çıkmasından dolayı bu seçimde ak partiye vereceğini söylemişti.

verdi mi acaba ?
selcuklu27 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-16-2009, 15:07   #4
Kullanıcı Adı
Yıldırım
Standart
A.B.D. BOR MADENİNİ KARA LİSTEYE ALSADA BİZ BU MADENİ ÇIKARACAĞIZ....ZATEN ŞUANDA İHRACATI BİLE YAPILIYOR....BİR ÇOK YERDE KULLANILIYOR...ALLAH BEREKET VERSİN NE DİYELİM...İLK DEFA AK PARTİ HÜKÜMETİ İLE BİRLİKTE ÇIKARILDIĞINA DİKKAT EDELİM....
Yıldırım isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-16-2009, 15:32   #5
Kullanıcı Adı
warhead
Standart
bazıları çıkar ; "-işte efendim bizimkiler sadece kamyonlara yükleyip abd ye satıyorlar onlarda tekrar bize on mislise satıyorlar" gibisinden tamamen bilinçsiz ,kahveagzı sayılacak kulaktan duyma bilgilerle partimizi kötüler.oysaki bir kütahyalı olarak biliyorumki emetimizde etiborun çıkardığı bor madenimiz onca işlemlere tabi tutulduktan sonra çok yüksek fiyatlarda ihracat yapiliyor.lütfen bu bilgileri herkese anlatmaya çalışalım.milletimiz zaten okuma alışkanlığı yok bari bu partimize yapılan asılsız suçlamaların yanlış oldugunu haksız oldugunu eşimize,dostumuza,çevremizdeki insanlara anlatalım.
warhead isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-16-2009, 16:37   #6
Kullanıcı Adı
ALPEREN4425
Standart
Alıntı:
bur-AK Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
A.B.D. BOR MADENİNİ KARA LİSTEYE ALSADA BİZ BU MADENİ ÇIKARACAĞIZ....ZATEN ŞUANDA İHRACATI BİLE YAPILIYOR....BİR ÇOK YERDE KULLANILIYOR...ALLAH BEREKET VERSİN NE DİYELİM...İLK DEFA AK PARTİ HÜKÜMETİ İLE BİRLİKTE ÇIKARILDIĞINA DİKKAT EDELİM....

İlk defa AKP hükümeti mi çıkardı: İyice okumadın galiba. 1958 diyor.

Bu ülkenin madenleri hep birilerine peşkeş çekilmiştir. Umarım bundan sonra böyle olmaz. Türkiyenin bor madeni konusundaki en önemli uzmanları üstü örtülen bir uçak kazasında hayatlarını kaybetti. Bu madenin bulunmasıyla bu işin bir bağlantısı varmıdır diye sormadan edemiyorum kendime.

Dediğim gibi madenlerimiz hep peşkeş çekildi çekilmeye de devam ediyor. Geçenlerde Diyarbakırda da yüksek kaliteli petrol bulundu. Ama çıkan petrolün yarısı orada petrolü bulan Yabancı firmaya ait. Bu ülkenin TPAO su ne işe yarıyor. Madem senin toprağında petrolü yabancılar bulup ortak olacak TPAO niye var.
ALPEREN4425 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-16-2009, 16:40   #7
Kullanıcı Adı
Supraliminal
Standart
Dünyanın %70'ini karşılayacak bor madeni bizde zaten.
Türkiyemiz maden bakımından oldukça zengin.
Supraliminal isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-16-2009, 21:47   #8
Kullanıcı Adı
Yıldırım
Standart
Alıntı:
ALPEREN4425 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
İlk defa AKP hükümeti mi çıkardı: İyice okumadın galiba. 1958 diyor.

Bu ülkenin madenleri hep birilerine peşkeş çekilmiştir. Umarım bundan sonra böyle olmaz. Türkiyenin bor madeni konusundaki en önemli uzmanları üstü örtülen bir uçak kazasında hayatlarını kaybetti. Bu madenin bulunmasıyla bu işin bir bağlantısı varmıdır diye sormadan edemiyorum kendime.

Dediğim gibi madenlerimiz hep peşkeş çekildi çekilmeye de devam ediyor. Geçenlerde Diyarbakırda da yüksek kaliteli petrol bulundu. Ama çıkan petrolün yarısı orada petrolü bulan Yabancı firmaya ait. Bu ülkenin TPAO su ne işe yarıyor. Madem senin toprağında petrolü yabancılar bulup ortak olacak TPAO niye var.
HAKLISINIZ ORAYI ATLAMIŞIM......
Yıldırım isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi