AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 04-21-2009, 17:00   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart Doğan'ın Gelir İdaresi oyunu tutmadı
Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi denetimlerinin siyasallaştığı yönündeki değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Açıklamalar TÜSİAD tarafından yapılıp Doğan Grubu gazetelerinde yer almıştı

Gelir İdaresi Başkanlığı, 20 Nisan 2008 tarihli bazı gazetelerin manşet ve ara haberlerinde TÜSİAD'a atfen vergi denetimi uygulamaları eleştirilerek, son zamanlarda vergi denetimlerinin siyasallaştığı yönündeki kaygıların yaygınlaştığı, mevcut denetimlerin kayıt altındaki mükelleflere yönelik olarak yoğunlaştığı ve böylece kayıt dışı ekonomi ile yeterince mücadele edilmediği şeklinde yer alan haberlere ilişkin olarak, yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Vergi Usul Kanununun 134'üncü maddesinde vergi incelemesinin amacının, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunun araştırılması ve tespit edilmesi olarak belirlendiği hatırlatılarak, söz konusu kanunun 135'inci maddesinde vergi incelemesine yetkili olanların, 137'nci maddesinde ise kimlerin vergi incelemesine tabi olduğunun açık bir şekilde ifade edildiği kaydedildi.
Vergi kanunlarının vermiş olduğu görev ve yetkileri kullanan vergi inceleme elemanlarının, gerek ihbar ve şikayet ve gerekse risk analizlerine dayalı olarak tespit edilen mükellefler nezdinde vergi kanunlarında yer alan esaslar çerçevesinde incelemeler yaptığı ifade edilen açıklamada, yapılan vergi incelemeleri neticesinde vergi ziyaına sebebiyet verdiği anlaşılan mükellefler hakkında kanunda yer alan fiillere uygun tarhiyat ve cezalar uyguladığı belirtildi.

DENETİMDE ETKİNLİK ARTTI

Açıklamada, son yıllarda, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın veri ambarı ve elektronik altyapısının geliştirildiği ve kurulan Risk Analizi Merkezi ile riskli alanların ve mükelleflerin tespiti konusundaki etkinliğin önemli ölçüde artırıldığı ifade edildi.
Denetim elemanlarınca yapılan vergi inceleme sonuçları da dikkate alındığında denetimde etkinliğin arttığının açıkça görüldüğü kaydedilen açıklamada, şöyle devam edildi:
''Yapılan denetimler ise sadece kayıtlı mükelleflerimize yönelik olmayıp, kayıt dışı çalışan yerleri de denetlenmektedir. Nitekim 2008 yılı içerisinde bu amaçla yapılan yaygın ve yoğun denetimler sonucunda kayıt dışı çalıştığı tespit edilen 39 bin 629 mükellef kayıt altına alınmış ve 176,2 milyon lira ceza kesilmiştir.

Söz konusu haberlerde kamuoyunu ve mükelleflerimizi yanıltıcı bir şekilde yapılan vergi denetimlerinin siyasallaştığı yönündeki değerlendirmeler gerçeği yansıtmamaktadır. Gelir İdaresi, vergi denetim geleneği ve kültürünün yerleşik olduğu bir kuruluştur. Vergi inceleme elemanları, liyakat esasları çerçevesinde aşamalı sınavlarla mesleğe alınan, mesleki bilgi ve etik açısından donanımlı bir şekilde yetiştirilen ve görevi esnasında siyasi etkilerden tamamen bağımsız hareket eden kamu görevlileridir. Dolayısıyla, vergi denetim elemanlarını rencide eden ve kamuoyunu yanlış yönlendiren bu tür haberlerin doğru olmadığı kamuoyunun bilgilerine saygıyla duyurulur.''


AA

 

Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi